“Het team en de cultuur zijn allesbepalend”

28 januari 2021
Community

“Het beste inzicht dat ik tot nu toe heb opgedaan komt vanuit de quote ‘Culture eats strategy for breakfast’, die ik tijdens mijn eerste module meekreeg. Je kunt wel plannen maken, maar als je mensen niet meekrijgt, behaal je het beoogde eindresultaat niet.” Aan het woord is Pieter Kirkels, dierenarts bij de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) in Harmelen, en deelnemer Modulair Executive MBA in Business & Sustainable transitions aan Nyenrode Business Universiteit.  

Kirkels is in 2013 afgestudeerd als dierenarts en werkt nu voor de ULP, die gelieerd is aan de Universiteit Utrecht. De ULP heeft een eigen landbouwhuisdieren praktijk en neemt studenten mee om hen het vak te leren. Sinds 2017 is Kirkels onderdeel van het managementteam: “Mijn rode draad is dat ik dierziektes en diergeneeskunde enorm interessant vind, en dit tegelijk wil combineren met ondernemerschap. Ik was vroeger al bezig om de peren en noten uit onze bomen die in de tuin stonden te verkopen. Ik heb dit bedrijfsmatige stuk altijd al interessant gevonden. Nu ik in het MT zit, kan ik beide passies combineren. Veel mensen beseffen niet dat de veehouderij uit miljoenenbedrijven bestaat, en dat managementadviezen cruciaal kunnen zijn. De Executive MBA bij Nyenrode zorgt ervoor dat ik naast mijn werk als dierenarts, ook op bedrijfsmatig vlak advies kan geven.”

Klant centraal

“Tijdens de modules worden we continu gedwongen om de theorie toe te passen in de praktijk. Voor de module Business Processes and Technology heb ik bijvoorbeeld de cyclus over klanttevredenheid van de ULP geanalyseerd. Hieruit bleek dat in onze werkwijze het proces nog teveel centraal stond i.p.v. de veehouder. We moesten ons proactiever opstellen naar onze klanten. Door mijn rol als MT-lid, kon ik de acties die ik in mijn analyse voorstelde ook direct implementeren. We zijn meer informatie gaan delen via een nieuwsbrief, en vooral ook meer om feedback gaan vragen. Hierbij is het gehele team betrokken, zodat iedereen er gezamenlijk voor gaat om veehouders – onze klanten – centraal te stellen.”

Analyse vanuit marktperspectief

Kirkels vond de module Sustainabilty and systemic change een uitdaging: “Ik was op zoek naar hoe ik duurzaamheid kon vertalen binnen de veehouderij. Zo heb ik er uiteindelijk voor gekozen om naar de duurzame inzetbaarheid van dierenartsen te kijken. Er is namelijk veel sprake van uitval, burn-outklachten en emotionele uitputting binnen onze branche. Door het transformatiemodel uit de module toe te passen heb ik naar de casuïstiek voor de gehele markt kunnen kijken, in plaats van allerlei losse oplossingen te onderzoeken op onderdelen als ziekteverzuim of autonomie. Ik heb hiervoor verschillende stakeholders geïnterviewd en hun input gebruikt voor een totale marktanalyse. Het resultaat van mijn onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Tijdschrift voor Diergeneeskunde, waar ik natuurlijk erg trots op ben,” vertelt Kirkels.

Andere taal

Inmiddels is Kirkels met zijn vierde module bezig, met het doel om uiteindelijk de gehele Executive MBA af te ronden. “Het voordeel van de modulaire opzet is dat je het echt in je eigen tempo kan doen”, licht hij toe. Kirkels heeft een andere taal leren spreken: “Door de studiedagen en interactie met andere deelnemers ontwikkel je een nieuwe manier van kijken naar praktijkvraagstukken. Je krijgt namelijk feedback vanuit een andere invalshoek. Daarnaast ben je continu bezig met het omzetten van de theorie naar je dagelijkse werk. Zo zijn we nu bezig met het aanpassen van onze kernwaardes, op basis van wat ik heb geleerd over klantwaarde in de module Business Processes and Technology. Voor ons staan nu de waarden ‘één team’ en ‘de beste kwaliteit’ voorop. Dit zijn precies de dingen waar ik energie van krijg: samen – inclusief veehouders en de diergeneeskundestudenten die ik begeleid – doelen stellen, werken aan het gewenste en het beste eindresultaat. En vergeet het vooral ook niet te vieren wanneer je het doel ook echt bereikt”, sluit Kirkels af met een glimlach.

Met de Modulair Executive MBA (MMBA) bepaal jij zelf het tempo. Met focus op een specifieke sector zijn de modules van deze modulaire MBA sterk marktgedreven. Stapel modules uit de tracks van jouw keuze tot een volledige MBA titel of kies een enkele module. Zo stel je zelf jouw MBA samen. Welke specialisatie je ook kiest, met de Modulair Executive MBA van Nyenrode werk je aan je persoonlijke en professionele groei en houd je zelf de regie in handen. Kies net als Pieter voor de Business & Sustainable Transitions track of bekijk hier de andere tracks van de MMBA bij Nyenrode.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.