“Houd de deur open voor de jongere generaties”

The Impact Conversations met Roberto Flören en Marta Berent-Braun

31 maart 2022
Onderzoek

Familiebedrijven zijn de meest krachtige soort bedrijven en worden overgedragen van generatie op generatie. Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdrachten en Marta Berent Braun, Van Lanschot Kempen hoogleraar Familiebedrijven en Eigendomsdynamiek, beiden verbonden aan Nyenrode Business Universiteit, groeiden op in zo’n familiebedrijf. Samen met hosts Bregje Spijkerman en Jan Anne Amelink gingen zij in gesprek over de vooroordelen van familiebedrijven, de overdracht naar jongere generaties en de dynamiek binnen de bedrijven. Welke impact had de coronacrisis op familiebedrijven en wat maakt deze bedrijven zo krachtig? 

Bijzondere dynamiek

“Familiebedrijven zijn net als alle andere bedrijven, ze staan in de markt, hebben klanten,  leveranciers en ze concurreren ook met niet-familiebedrijven. Er is alleen één verschil. Er is ook nog een dynamiek waar familiebelangen, bedrijfsbelangen en eigendomsbelangen door elkaar heen lopen”, aldus Flören.

In de afgelopen jaren hebben Flören en Berent-Braun onderzoek verricht op het gebied van dynamiek binnen familiebedrijven. Ze hebben nieuwe inzichten opgedaan welke onder meer betrekking hebben op het bestuur van familiebedrijven, marketing, innovatie en het omgaan met de coronacrisis.

Familiebedrijven-panel

Aan het begin van de crisis startte Nyenrode in samenwerking met accountants-, belasting- en advieskantoor RSM een onderzoek op. Daarin bevroegen zij bijna 100 familiebedrijven naar de mogelijke zorgen die ontstonden door de crisis, en naar de flexibiliteit en wendbaarheid van de familiebedrijven. Een aantal maanden later deden zij opnieuw een steekproef onder deze doelgroep. Daaruit bleek dat familiebedrijven bijzonder innovatief zijn in tijden van crisis en niet alleen nieuwe markten verkennen maar ook de tijd nemen voor een moment van reflectie: “Wat als ik nu ziek wordt, is dan alles goed geregeld? Dat is een vraag die veel eigenaren bezig hield”, vertelt Berent-Braun.  

The Impact Conversations is een podcastserie waarin je de verhalen van onze docenten en hoogleraren en hun onderzoek ontdekt. Met hosts Bregje Spijkerman en Jan Anne Amelink duik je verder in praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

Ben je nieuwsgierig? The Impact Conversations zijn vanaf nu te beluisteren op bekende podcast kanalen zoals  Apple PodcastSpotifyGoogle Podcast, StitcherDeezer en Pocket Casts. Abonneer je via jouw favoriete kanaal, dan weet je zeker dat je geen aflevering mist.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.