“Ik heb er plezier in als het kwartje valt”

Lonneke Kroonen behaalde de Master Accountancy cum laude

29 september 2015

Op 23 september ontving Lonneke Kroonen haar diploma van de Master of Science in Accountancy met een cum laude kwalificatie. Was dat iets wat haar min of meer per ongeluk overkwam? “Nou, zoiets overkomt je niet, daar heb ik hard voor gewerkt. Op het eind was ik me wel bewust van de mogelijkheid.” Ze vindt leren ook leuk: “Ik heb er plezier in als het kwartje valt.”

Improviseren en keuzes maken

Een jaar eerder, tijdens het docentenseminar 2014, vertelde ze op uitnodiging van docent Marlies de Vries over haar ervaringen als student bij het Onderzoeksvak Bestuurlijke Informatieverzorging (BIV). Ze vergeleek het proces met een reis die ze had gemaakt naar India. Ze moest improviseren en keuzes maken, werd door de groep uitgedaagd dingen op een andere manier te doen. Hoe is het vervolg van de reis, het schrijven van de masterscriptie, haar vergaan? Kroonen: “In het scriptietraject ben ik aardig getest. Voorheen ging ik altijd redelijk makkelijk door de studie, maar dit was wel een enorme hobbel. Bij de afstudeerrichting BIV kun je zoveel verschillende kanten op, dan is het lastig om te kiezen. Maar toen ik het onderwerp eenmaal had ingekaderd ging het voortvarend.”

De kans grijpen

Voor haar scriptie interviewde ze managers van de Belastingdienst door het hele land. “Dat was geweldig. Ik kon mensen interviewen die ik anders nooit zou spreken. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.” Onderwerp van gesprek was de manier waarop managers vastleggingen gebruiken in de praktijk. Dat bleek heel uiteenlopend te zijn. Interessante informatie voor haarzelf als student en medewerker van de Belastingdienst, maar ook voor het management. In het managementoverleg is haar onderzoek inmiddels onderwerp van gesprek geweest.

Sta achter je verhaal

Nyenrode leidt op tot de Robuuste Accountant. Wat betekent dat voor Kroonen, wat voor accountant wil ze zijn? “Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt en dat je voor 100% staat achter wat je zegt. Bij de Belastingdienst krijg je al vrij snel verantwoordelijkheid, sneller dan bij accountantskantoren als ik het vergeleek met wat ik van medestudenten hoorde. Dan zul je ook af en toe iets vragen als je het niet weet, je moet wel jezelf blijven en niet bluffen. Maar als je eenmaal je verhaal klaar hebt moet je daar achter blijven staan.”

En hou vol

Haar tip voor medestudenten? “Volhouden! Soms is het moeilijk om achter de boeken te kruipen, zeker als je ook nog twee kleine kinderen hebt, zoals ik. Maar iedereen die met de studie start heeft de brains. Het gaat je lukken, als je er maar tijd voor vrij maakt.”

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.