Door inspirerende inhoud en sterke begeleiding veranderde ik van uitvoerder in manager

9 december 2023
Onderwijs

Managers krijgen vaak te maken met toenemende verantwoordelijkheden binnen hun huidige rol. Hierdoor stijgen ze uit boven hun eigen vakgebied en ontstaat regelmatig behoefte aan een stevig bedrijfskundig fundament. Het Foundations of Management (FMA) programma biedt verdieping en inzicht in de bouwstenen van bedrijfskunde en helpt managers bij de ontwikkeling van hun persoonlijk leiderschap. Monique de Jeu, zelfstandig ondernemer en eigenaar Torus-Advies, haakt in op haar persoonlijke groei dankzij haar deelname aan het FMA.

“Ook al was ik manager in titel, ik werkte altijd op het niveau van een uitvoerder en ik leidde mijn team vanuit een uitvoeringsvisie. Er was een omslag nodig om als echte manager te leren opereren. Het FMA-programma bracht mij precies de skills die ik hiervoor nodig had.” Dit zegt Monique de Jeu, die het programma in haar rol als gemeentelijk projectleider begon te volgen. “Het gaat niet alleen maar om de vele extra tools die je met zo’n leergang aan je rugzak toevoegt. Even belangrijk is de persoonlijke groei die je gelijktijdig doormaakt. Die combinatie was heel waardevol. Zonder dit programma zou ik niet zijn wie ik nu ben.”

De Jeu, van oorsprong psycholoog, stelt dat ze voorafgaand aan het FMA-programma werkte op basis van haar kennis van de menselijke psyche en van systematisch werken. “Maar ik deed het vooral met mijn boerenverstand. Toch vond ik het steeds belangrijker om validatie te krijgen, zodat ik ook verder kon groeien. Zo kwam ik er met mijn leidinggevende op uit om dit programma te volgen.” 

Finance

Monique de JeuMet name de begeleiding van Cees Koomen, die de finance-module doceerde, maakte diepe indruk op De Jeu. “Ik zag enorm tegen dit onderdeel op, omdat ik weinig begreep van geldstromen binnen organisaties. Koomen had als docent een hele persoonlijke benadering, en hij zag van hoever ik moest komen als het ging om financieel inzicht. Hij werkte dan ook keihard om ook mij mee te krijgen in de materie. Dat betaalde zich uit, want uiteindelijk begonnen bij mij de kwartjes toch te vallen. Zonder hem had ik dit onderdeel nooit gehaald.”

De Jeu stelt dat ze vanaf dat moment niet alleen het belang van geldstromen begon in te zien. “Nu hoor ik mezelf bij een nieuwe opdracht vragen ‘hoe zit dit financieel elkaar?’ Met die kennis krijg ik een belangrijk stuk extra inzicht in een organisatie en in een opdracht die ik aanneem.”

Persoonlijke groei

Naast de relevantie van de meer technische modules over zaken als finance, marketing en strategy, onderstreept De Jeu nogmaals de persoonlijke groei die het FMA-programma haar bracht. “Terwijl je je inhoudelijke kennis opbouwt, kom je ook tot belangrijke zelfreflectie, die mij als mens veranderde. Je leert een nieuw deel van jezelf kennen, en daarmee vind je de eigenschappen die je nodig hebt om sturing te geven.” Als voorbeeld noemt ze een situatie van onrecht die recentelijk in haar werkleven ontstond. “Vroeger was ik direct de barricades opgegaan. Sinds dit programma ben ik beschouwender geworden. Ik kijk nu eerst goed naar mijn rol in het schaakspel. Pas daarna probeer ik een weloverwogen keus te maken uit de beschikbare opties. Dat werkt veel effectiever. Ik merk dat deze bedachtzaamheid ook terugkomt in mijn persoonlijke leven. Het heeft mijn impulsiviteit afgeremd, en daar ben ik erg blij mee.”

Programma-management

Een ander aspect dat De Jeu benadrukt was de betrokkenheid van het programmamanagement. “Hun persoonlijke toewijding aan jouw welzijn is van onschatbare waarde, vooral wanneer je dit programma volgt naast een veeleisende baan. De programmamanagers staan altijd voor je klaar, als vangnet en als klankbord. Dat zag ik ook bij mijn medecursisten. Er gebeurt best iets met mensen die ineens zo’n groeispurt maken. Ze realiseren zich plotseling dat hun nieuwe vaardigheden ook nieuwe ambities met zich meebrengen. Het is dan van onschatbare waarde om iemand te hebben waarmee je kunt sparren over hoe je die ambities het beste kunt inzetten in je werkveld.”

Modulair Executive MBA

Net als twee van haar mede-cursisten volgt De Jeu nu ook de Modulair Executive MBA bij Nyenrode. Ze geeft aan dat het FMA-programma hiervoor een waardevolle basis legde. “De programma’s behandelen dezelfde bedrijfskundige thema’s, maar het MBA-programma is uiteraard complexer en gaat dieper. Niet alleen is die FMA-basis fijn om te hebben, het was de groei die ik tijdens dat programma doormaakte die me motiveerde om verder diepte in te gaan en de Modulair Executive MBA te gaan volgen. 

Krijg jij als manager een steeds grotere verantwoordelijkheid binnen je organisatie? Stijg je uit boven je vakgebied en heb je behoefte aan een stevig bedrijfskundig fundament? Met het Foundations of Management maak je jezelf in 1 jaar de essentie van bedrijfskunde eigen en ontwikkel je jouw persoonlijk leiderschap.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.