Foundations of Management

Breukelen
14 januari 2022
12 maanden
8-10 uur per week
vrijdag t/m zaterdagochtend
Nederlands
€ 14.715 (excl. btw)
Post-WO diploma (CPION)

Foundations of Management (FMA)

Krijg jij als manager een steeds grotere verantwoordelijkheid binnen je organisatie? Stijg je uit boven je vakgebied en heb je behoefte aan een stevig bedrijfskundig fundament? Met het Foundations of Management programma maak je jezelf in 1 jaar de essentie van bedrijfskunde eigen en ontwikkel je jouw persoonlijk leiderschap.

Juist in een turbulente tijd van disruptie en transitie is het zaak daadkrachtig en flexibel in te kunnen spelen op organisatie-overstijgende uitdagingen. Het Foundations of Management helpt jou niet alleen met de meest actuele wetenschappelijke kennis over de essentiële onderdelen van de bedrijfskunde, maar faciliteert je ook in het per direct toepassen van je deze kennis op ‘wicked problems’ en verandertrajecten in je eigen organisatie. Dit in continue afstemming en sparring met gelijkgestemde deelnemers uit uiteenlopende sectoren en branches. Het FMA verstevigt je toekomst.

Je krijgt een brede academische vorming met direct toepasbare bedrijfskundige concepten en instrumenten. Je gaat aan de slag met casestudies en wisselt kennis en ervaring uit met sprekers en mededeelnemers met dezelfde ambities als jij.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om deel te nemen aan Foundations of Management? Vraag de brochure aan via de gele button of neem contact met ons op via fma@nyenrode.nl.

Wat levert het je op?

 • Post-WO diploma (CPION)
 • Academische bedrijfskundige kennis en vaardigheden
 • Je bent een betere gespreks- en sparringpartner
 • Sterkere persoonlijke leiderschapskwaliteiten
 • Je verlegt je grenzen en ontdekt je passies
 • Een netwerk voor het leven
 • Je groeit sneller door als (algemeen) manager
 • Essentie van bedrijfskunde in 1 jaar
 • Ontwikkeling van je persoonlijke leiderschap
 • Academisch niveau met praktijkfocus

Wie begeleiden je?

Tijdens Foundations of Management krijg je college van een team van Nyenrode-sprekers en enkele gastsprekers uit het bedrijfsleven. De sprekers die aan Nyenrode verbonden zijn, werken ook vaak in de consultancy of hebben andere bedrijfskundige ervaring. Elke module heeft een kernspreker van Nyenrode die zorg draagt voor het academische niveau van de opleiding.

De hoogleraren, experts en begeleiders

De hoogleraren en experts voor deze opleiding zijn:

 • Prof. dr. ir. Anke van Hal
 • Prof. dr. Lidewey van der Sluis
 • Prof. dr. ir. André Nijhof
 • Drs. Erik Maier
 • Prof. dr. Henry Robben
 • Prof. dr. Jack van der Veen
 • Dr. Richard Janssen
 • Drs. Cees Koomen MRE
Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Wat ga je doen?

Foundations of Management is opgebouwd rond 6 bedrijfskundige thema's. Je maakt je hiermee de elementaire bedrijfskundige concepten eigen die je nodig hebt in een managementpositie. Je volgt in totaal 13 keer college op Nyenrode. Meestal op vrijdagmiddag en -avond, met de zaterdagochtend erbij. Je overnacht op Nyenrode of in de directe omgeving. Reken op ongeveer 8-10 uur zelfstudie per week tijdens je studiejaar.

Je gebruikt een mix aan werkvormen: interactieve colleges en workshops, literatuurstudie, cases, kennisclips, maar ook simulaties en gesprekken in- en rondom jouw organisatie.

Thema's

 • Accounting & Finance
 • Marketing
 • Operations & Supply Chain Management
 • Organizational Development & HRM
 • Strategy
 • Sustainability & Innovation

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Accreditatie

Wanneer je het programma succesvol afrondt, kom je in aanmerking voor het postacademische diploma van CPION (onderdeel van de Lloyds Register Group).

Ervaring van een deelnemer:

Bekijk de ervaring van Preschana Misri - Revalisatiearts & Co-founder Shantim Welnessresorts met het Foundations of Management.

Bekijk hier de online Belevingssessie van 9 juni 2020

Voor wie?

Je bent werkzaam in een (algemene) managementfunctie of hebt op korte termijn perspectief op deze stap. We verwachten minimaal werk- en denkniveau hbo+ van je en ten minste 5 jaar werkervaring. Je hebt een open en positieve houding en wilt ervaringen met je mededeelnemers delen en van ze leren.

Persoonlijk intakegesprek

Als je jezelf aan wilt melden voor Foundations of Management, maak dan een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek met programma-manager Manon Doesborgh via fma@nyenrode.nl.

Tijdens het intakegesprek toetsen we over en weer verwachtingen. Je bespreekt je leerdoelen, motivatie en overwegingen met ons. Dit doen we omdat de waarde en de kwaliteit van Foundations of Management ook ontstaan door onze selectie van deelnemers. Mocht Foundations of Management op dit moment onvoldoende aansluiten bij je situatie en ambities, dan krijg je advies over andere opleidingsmogelijkheden.

Meld je aan

Je kan jezelf ook direct inschrijven via het aanmeldformulier. Het persoonlijk intakegesprek met de programma-manager is altijd onderdeel van de aanmelding. Bij inschrijving ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden en de Annuleringsvoorwaarden van Nyenrode.

Startdata

Ver vooruit plannen is vandaag de dag lastig. Ons uitgangspunt is om je op Nyenrode Business Universiteit te kunnen ontvangen. Mocht dit vanwege corona-maatregelen niet mogelijk zijn, dan bieden wij het programma in een andere vorm aan: online, hybride of blended. In ieder geval een vorm die past bij de opzet van het desbetreffende programma. 

Voor de leiderschapsprogramma’s met een lange looptijd van minimaal 5 maanden geldt voor bepaalde onderdelen dat deze worden opgeschoven als deze niet in een andere vorm aangeboden kunnen worden dan fysiek. We zullen je hier dan tijdig van op de hoogte stellen. Het verschilt dus per programma en daarom raden we je aan altijd contact op te nemen met het programma-management. Uiteraard zorgen we ervoor dat je in al onze lesvormen dezelfde impactvolle leerervaring beleeft.

Je kan driemaal per jaar instromen bij Foundations of Management: in januari, april of september. De exacte data voor 2021/2022 vind je in de FMA Data 2021/2022.

2 groepen deelnemers

Omdat Foundations of Management 2 groepen deelnemers tegelijk heeft, delen we je in een van beide groepen in. Dit doen we op basis van volgorde van inschrijving, je intakegesprek en de beschikbare plaatsen. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk met jouw wensen rekening te houden.

Wat zijn de kosten?

De investering per instroom is € 14.715 (exclusief btw) voor de colleges, lesmateriaal, hotelovernachtingen en culinaire verzorging. De instroommomenten zijn in januari, april en september.

Belastingaftrek

Als je in Nederland belasting betaalt, zijn studiekosten vaak aftrekbaar. De belastingdienst of een belastingadviseur kan je hierover meer vertellen.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Deelnemersprofiel

De groepen zijn beperkt tot maximaal 25 deelnemers. Zo waarborgen we voldoende persoonlijke aandacht van onze docenten en programma-managers.

FMA Deelnemersprofielen

 

Alumni

Lees hieronder wat onze alumni vinden van het FMA.
"Het FMA geeft je de tools om vanuit een professionele blik een andere weg te kiezen. Het maakt je rijper en meer zelfverzekerd doordat het je meer bagage geeft. FMA verlegt als het ware (opnieuw) je grenzen."
Arie Hofman - Head of Corporate Risk & Treasury Management bij Rabobank

"Ik kwam erachter dat ik een bredere blik op bedrijfskundige processen nodig had. FMA biedt hiervoor een kort en krachtig programma. Kracht van de opleiding is de onmiddellijke praktische vertaalslag die je maakt naar je eigen onderneming en functie. De diversiteit en ervaring die de medecursisten inbrengen zijn daarbij voor mij van enorme toegevoegde waarde geweest. Dit alles maakt FMA voor mij tot een inspirerend en zeer effectief programma."
Marja van den Tweel - Zelfstandig consultant

"Het sterke aan het FMA vind ik vooral de brede oriëntatie die het je biedt op de totale bedrijfsvoering. Dit is een voordeel in mijn werk bij gesprekken met externe partijen, maar het leerde mij met name om mijn eigen organisatie goed te kunnen doorgronden. Je leert echt om buiten je eigen kaders te denken. De vele cases maken de stof erg praktisch. Gewoon een prima opleiding!"
Martin Jansen - Commercieel Manager bij Interpolis
"Deze leergang binnen Nyenrode heeft mij naast een gedegen bedrijfskundige verbreding het volgende gebracht: Fun: dat was er in overvloed en belangrijk om je concentratie op peil te houden. Management: de aangeboden bedrijfskundige concepten en theorieën zijn een waardevolle vulling voor de rugzak van een manager. Actie: de combinatie van zeer kundige docenten en een actieve deelnemersgroep prikkelt je tot actie binnen je eigen werk- en leefomgeving."
Marieta Peek-Marlet - Directeur-bestuurder bij Woningstichting Putten