'De investering in de opleiding betaalt zich altijd uit, voor jou én je werkgever'

Dominique blikt terug op de eerste helft van de Parttime Master of Science in Management

6 maart 2023
Onderwijs

“Door deze opleiding ben ik een stuk zelfverzekerder en ik kan me beter verstaanbaar maken in mijn eigen vak,” blikt Dominique van der Horst, finance business partner bij JLL, terug op het eerste deel van haar Parttime Master of Science in Management. Over een jaar heeft Dominique haar diploma in handen, nu neemt ze ons mee in haar ervaringen aan Nyenrode Business Universiteit tot nu toe.

Na een aantal jaar werkzaam te zijn bij vastgoedorganisatie JLL kreeg Dominique intern een nieuwe rol als finance business partner. “In mijn studietijd begon ik daar bij de afdeling taxaties, maar mijn ambitie reikte verder: ik wilde de finance kant op. Inmiddels ben ik finance business partner. Toen ik deze nieuwe rol kreeg zei ik meteen: dan wil ik een opleiding doen.”

Dominique van der Horst

“Mijn plan was altijd al nog een master te doen, met deze nieuwe verantwoordelijkheden wilde ik een opleiding volgen die mij meer ondersteunt en extra kennis, kunde en zelfvertrouwen geeft. Als je wat jonger bent en in een behoorlijke mannenwereld werkt, is het fijn om die basis te vergroten.”

Faciliteren door werkgever

Dominique realiseert zich dat ze gezegend is met een werkgever die deze opleiding voor haar wilde faciliteren. “Bij mijn aanvraag of ik dit mocht doen, gaf ik aan wat de toegevoegde waarde was voor mijzelf en de organisatie. Dat het heel erg aansluit op mijn nieuwe rol en dat ik daar alles uit wilde halen. Mijn werkgever zag gelukkig die toegevoegde waarde van een studie ook en wilde mij daarin ondersteunen. Dat is natuurlijk een groot compliment dat ze dat voor jou willen doen.”

Return on investment

“Als werknemer heb je in een tijd met krapte op de arbeidsmarkt best wat 'leverage' in de onderhandeling bij een nieuwe baan. Ik denk dat er geen mooier retentiemiddel is voor een werkgever, om iemand een opleiding van deze omvang te geven. Natuurlijk maak je afspraken over een eventueel vertrek bij de organisatie. Maar ik ben ervan overtuigd dat die investering zich altijd uitbetaalt, en zo zou je als werknemer ook dat gesprek in moeten gaan: 'dit is de toegevoegde waarde die het voor jou heeft'. Uiteindelijk kan ik mijn werk beter doen, ben ik meer waard en zet ik me langer in voor het bedrijf. Omdat je als werkgever mij die kans geeft.”

Investeren en creëren

Studeren én werken kan een pittige combinatie zijn, maar volgens Dominique levert het je veel op. “Doordat je als de groep de vrijdagavond en zaterdagochtend in de collegebanken doorbrengt, krijg je snel een band. En je werkt hard met elkaar voor hetzelfde doel: dat diploma aan het eind van de rit.”

Vertalen naar de werkvloer

“Deze opleiding sluit heel goed aan bij mijn interesses en op wat ik al doe. Veel van wat ik leer kan ik direct in de praktijk gebruiken. Dat maakt de stof een stuk toegankelijker. Bovendien krijg je ook vakken die meer over gedrag in organisatie of over je persoonlijke ontwikkeling gaan. Vooraf had ik niet gedacht dat ik dit zo interessant zou vinden. Je voelt je hier zelfverzekerder door, en je kunt je beter verstaanbaar maken in je eigen vak.”

“Door mijn studie ben ik een betere gesprekspartner op mijn werk. Ik heb door mijn vakken ook meer zelfvertrouwen: Van het beter kunnen interpreteren van een bepaalde houding van collega’s door inzichten vanuit Organizational Behaviour, tot Management Accounting termen die mijn collega vaak gebruikt. Door Business Statistics heb ik bijvoorbeeld een statistische test kunnen doen op onze salarissen, om te controleren of de man-vrouw ratio klopt. Bij Personal Leadership & Development heb ik geleerd om meer uit te zoomen en situaties soms even te laten. Je hoeft niet altijd alles op te lossen. Ik wil het dan meteen voor iedereen oplossen. Dat hoeft niet, daar ben je niet verantwoordelijk voor. Je bent heel bewust bezig met dat je invloed hebt op hoe je reageert en hoe je met een situatie omgaat. Lessen die je in het weekend leert en die je doordeweeks direct toepast in je werk.”

Tips voor toekomstige studenten

“Spreek heel duidelijk uit naar je omgeving dat je dit gaat doen en dat je minder tijd hebt. Zodat je vrienden en familie goed weten dat je gefocust bent op je studie. Maar ook dat je zelf je momenten uitkiest wanneer je er wel écht bij kan zijn. En studie inhoudelijk: gebruik de hulp van je klasgenoten. Iedereen heeft zijn of haar expertisegebied, trek aan de bel als je ergens niet uitkomt. We helpen elkaar er doorheen.”

“Je moet er wel echt klaar voor zijn. Je kan dit niet half doen, want dan red je het niet. Maar met volledige toewijding en doorzettingsvermogen heb je na 2 jaar en 3 maanden een mastertitel, een mooie ervaring én een stuk of veertig nieuwe mensen ontmoet waar je voor de rest van je leven een goede band mee hebt. Dat is het waard!”

Ontwikkel je persoonlijk leiderschap met de Parttime MSc in Management. Alle aspecten van bedrijfskunde komen aan bod en worden gelinkt aan de praktijk waardoor je de opgedane kennis meteen kan toepassen in jouw organisatie. Met deze deeltijd opleiding bedrijfskunde van Nyenrode, kies je voor een van de meest complete bedrijfskundestudies van Nederland. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.