Is big data een kans of bedreiging voor controllers?

Blog Jan Bots

28 februari 2017

Big data was het thema van het alumni-event waar afgelopen week zo’n 60 controlling-alumni en enkele gasten aan deelnamen. De vraag was wat de opkomst van big data voor controllers betekent.

Kennis opdoen in big data
Bas Sprong, CFO van Pon Holding, was een van de sprekers. Fietsen en nu met name e-bikes vormen een belangrijk product van Pon. Bas besprak een voorbeeld van een big-data-toepassing: het in kaart brengen van het dealer-netwerk van e-bikes in samenhang met de lokale fietsmogelijkheden (bergachtig of vlak) en de leeftijdsopbouw van de lokale bevolking. In het verleden werd hiertoe een opdracht aan een consultancy gegeven voor enkele maanden. Nu wist een slimme data-scientist deze vraag binnen een week te beantwoorden: sneller en goedkoper. Dat de data vervolgens wellicht voor 80% in plaats van voor 100% betrouwbaar zijn maakt weinig uit voor het doel dat Pon heeft met de vraag: hoe een nieuwe e-bike markt te benaderen? Bas zijn boodschap is dat controllers kennis moeten opdoen en zich moeten bekwamen in big data willen zij relevant blijven.

Vijf kenmerken
Jacques de Swart, Nyenrode-hoogleraar toegepaste Wiskunde met als aandachtsgebied big data en partner bij PwC, besprak vijf kenmerken van big data: snelheid (Velocity) zie het voorbeeld van Pon, Volume, Variëteit (diversiteit in beschikbare data: qua bronnen zoals uit bedrijven, van intranet en internet, social media en qua soort zoals filmpjes, tekst en ‘echte’ data), waarheidsgetrouwheid (Veracity) met de vraag ‘hoe bepaal je de kwaliteit van de verzamelde big data?’ en waarde (Value). Tezamen spreekt hij van ‘de 5 V’s van big data’. Jacques liet ook een voorbeeld zien van een analyse van de ontwikkelingen van het bestand aan en kosten van medewerkers van een grote organisatie uit de publieke sector: instroom, uitstroom, doorgroei, verhouding man-vrouw etc. En vervolgens nog interessanter: wat er zou gebeuren als het patroon van de veranderingen in het bestand aan medewerkers van afgelopen jaren nog vijf jaar ongewijzigd zou doorgaan. Dan zouden er (gegeven de dan verwachte budgettaire ruimte) 200 personen te veel in dienst zijn en het salaris-budget zou flink worden overschreden. En ook, de doorstroming van vrouwen naar hogere functies zou niet groeien. Dit waren en zijn allemaal redenen voor de organisatie om zich te bezinnen op acties en maatregelen.

Kans of bedreiging voor controllers?
Na de inleidingen kregen de deelnemers diverse groepsgewijze discussie-opdrachten voor het tweede deel van de bijeenkomst. Na de groeps- en plenaire discussie eindigde de bijeenkomst uiteindelijk met een debat waarbij de ene groep het standpunt moest verdedigen dat er over vijf jaar geen controllers meer nodig zijn ten gevolge van big data (‘de data en informatie rolt uit de systemen; daar zijn straks niet veel mensen meer voor nodig’) en de andere groep dat big data een geweldige kans vormen voor controllers om hun waarde te laten zien (‘het zijn en blijven toch de mensen die de data op hun waarde en betekenis moeten schatten’).

De deelnemers naderhand horend, heeft het event aan de verwachtingen voldaan en was de opzet goed met (1) een relevant thema, (2) een CFO die zijn ervaringen deelt, (3) een actieve rol voor de deelnemers via discussieleider Peter van der Geer (debat.nl) en (4) netwerkvorming via de borrel en het diner-buffet.

Het volgende alumni-seminar staat gepland voor donderdag 2 november 2017. Klik hier voor aanmelden en meer info.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.