“Je leven wordt gevormd door de beslissingen die je maakt”

3 juli 2019
Community

Yasmeen Smadi nam een sabbatical van haar werk in Jordanië om een MBA te volgen aan Nyenrode Business Universiteit. Het plan was om na het afstuderen terug naar Jordanië te gaan, maar door haar life-changing experience hier bleef ze in Nederland. Nu woont Yasmeen in Utrecht en werkt ze in Nijmegen. Naast haar werk is ze altijd gepassioneerd geweest over ondernemen en start-ups.

Claim your chair on Nyenrode - Yasmeen Smadi - interview

A life-changing experience

“In Jordanië leefde ik het zakenleven. Na vijf jaar werd ik al manager. Ik had directeur kunnen worden en dat was ook mijn ambitie. Door mijn ervaring aan Nyenrode, heb ik geleerd dat je op verschillende manieren ambitieus kunt zijn. Ik had een life-changing experience op Nyenrode. Het ging niet alleen om het onderwijs, maar alle aspecten van het leven op campus in Breukelen. Ik leerde het leven op een andere manier te zien. Mijn beste vrienden zijn de jaargenoten van mijn MBA op Nyenrode. Ik zie ze bijna elke week, zelfs mijn huisgenoot is Nyenrodiaan.”
 

Book in Transit

“Ik heb nog steeds contact met professor Désirée van Gorp, die ik als mijn mentor zie. Bij haar kan ik altijd terecht voor advies. Ik was ook te gast bij haar ondernemerschapscursus voor de MSc-studenten, een programma van een week waarin studenten aan ideeën werkten. Mij was gevraagd een van mijn start-upideeën te pitchen, Book in Transit. Dat idee was gekozen als een van de vijf ideeën waar de studenten mee aan de slag gingen. Het was een waardevolle ervaring, waarin ik veel informatie en validatie van de groep kreeg.”

Een kleine uiting van liefdadigheid

“Mijn start-up Book in Transit is in 2014 gelanceerd als een sociaal netwerk voor lezers. Er zijn verschillende websites over het uitwisselen van boeken, maar je ontmoet de mensen nooit. Book in Transit gaat over het delen van boeken via ontmoetingen tussen mensen. Doel is om verschillende mensen van over de hele wereld via een kleine uiting van liefdadigheid te verbinden. Door boeken uit te wisselen met mensen die op zoek zijn naar een boek om te lezen of die misschien het kopen van een boek niet kunnen betalen, wil ik mensen aanmoedigen te lezen en verbindingen aan te gaan.”

The next big thing

“Ik werk eraan om Book in Transit een nieuw leven in te blazen als mobiele applicatie waarbij je op basis van het omslag en korte informatie boeken kunt vinden. De volgende stap is om investeerders aan te trekken om zo met een marketingbudget de applicatie te lanceren. Ik wilde altijd al iets groots doen in het leven. Iets waarmee ik een impact kon maken. Ik hoop dat Book in Transit the next big thing wordt. We leveren allemaal ons aandeel en vervolgens heeft het leven de gewoonte om dingen te laten gebeuren.”

Eerbetoon aan een vriendin en jaargenoot

“Studeren aan Nyenrode was voor mij alleen mogelijk dankzij een studiebeurs van Stichting Nyenrode Fonds. De studiebeurzen kennen een ‘revolving’ karakter. Ik wilde graag een bijdrage leveren om die beurs weer mogelijk te maken aan een ander die ik een life-changing experience gun. Om te beginnen met teruggeven, heb ik twee stoelen geclaimd. Een voor mezelf en een voor een vriendin als verjaardagscadeau. Vroeger gingen wij altijd samen naar de colleges. Ik wilde die herinnering levendig houden en mijn belofte aan Nyenrode nakomen.”

Je leven wordt gevormd door de beslissingen die je maakt

“Veel mensen zien zichzelf als slachtoffer. De hakken gaan in het zand, omdat we ons zien als slachtoffer van wat ons overkomt. Maar de waarheid is dit. We krijgen het allemaal zwaar. Er zullen goede en slechte dagen zijn. Dat is het leven. Maar hoe wij besluiten het leven te zien en wat we doen, is wat ons leven vormt. Dat is de boodschap die ik op mijn stoel heb gedeeld.”
Ook je naam verbinden aan jouw alma mater? Claim jouw stoel op Nyenrode en steun de modernisering van onze onderwijsfaciliteiten. Wees er snel bij, want er is nog een beperkt aantal stoelen beschikbaar in De Rooij 101. In De Rooij 104 zijn alle stoelen zelfs al geclaimd.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.