Leiderschap leer je niet uit een boekje

12 maart 2020
Community

“Leiderschap leer je niet uit een boekje, het is ‘trial and error’.” Steven Sijperda was afgelopen jaar fulltime student Master of Science in Management (FTMSc). Hij deed niet alleen deze master, maar was ook voorzitter van de studentenvereniging van Nyenrode in Breukelen. Daar bracht hij de lessen over leiderschap meteen in praktijk.

“Na mijn studie International Business (Bachelor) zocht ik een universiteit die mij een sterke academische basis kon geven maar ook extra curriculaire activiteiten aanbood om mezelf verder uit te dagen,” vertelt Steven. “Zo ben ik bij de FTMSc van Nyenrode terecht gekomen en had ik al snel de interesse om bij het bestuur te gaan. Na een periode van campagne voeren onder mijn medestudenten, ben ik uiteindelijk gekozen als voorzitter”. En daar heeft Steven geen spijt van. Wat hij in de collegebanken leerde, kon hij direct toepassen in de praktijk.

Slechtnieuws gesprek
“Ik heb geleerd dat leiderschap breed is en er niet maar één goede leiderschapsstijl bestaat. Je moet je als leider aanpassen aan de mensen binnen je team en zorgen dat je daar je leiderschapsstijl op aanpast, dat kan bijvoorbeeld ook in een meer faciliterende rol. Dan komt iedereen tot zijn recht en breng je meningen bij elkaar. In de studentenvereniging zorgde ik als interne leider binnen het bestuur dat iedereen goed op zijn plek zat en probeerde ik een fijne groepsdynamiek te creëren. Daarnaast had ik ook een externe leiderschapsrol: binnen de vereniging, tijdens ceremoniële activiteiten en als gezicht naar buiten toe.”

“Stewardship, een andere kernwaarde van Nyenrode, was voor mij een van de grootste uitdagingen. Ik zie het als verantwoordelijk leiderschap: zorgen voor een goede ethiek bij alles wat je doet,” legt Steven uit. “Soms moet je als bestuur slecht nieuws aan goede vrienden vertellen, bijvoorbeeld nee zeggen tegen een commissie die meer budget wil hebben of sancties opleggen voor ongewenste acties. Een van mijn grootste lessen was dat ik mezelf moest blijven, ook als ik taken als voorzitter moest uitvoeren. Zodat mensen wisten dat ik het beste met ze voor had, en mijn beslissingen als vriend konden accepteren.”

Luister naar anderen
"Mijn tip aan de nieuwe voorzitter? Luister goed naar anderen. Dan pas leer je iemand beter kennen en krijg je de kans om meningen dichter bij elkaar te brengen. Dat leerde ik tijdens de master en is onmisbaar om de juiste beslissing te nemen. Verder zou ik adviseren om altijd verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties, of ze goed zijn of niet, dan leer je het snelst van je eigen fouten en successen.”

Steven vervolgt: “Verder zie ik door de studie de waarde van reflecteren. Dat heb ik ook toegepast tijdens mijn bestuursjaar. Als bestuur praatten we regelmatig over elkaars prestaties en gaven elkaar feedback. Dat zorgt voor een goede groepsdynamiek waarin iedereen zijn mening kan geven. Je kan van elkaar leren als je open en eerlijk bent onderling.”

Waarde van groei
“Tijdens de master heb ik de Finance-track gedaan. Ik vind ‘private equity and mergers and acquisitions’ heel interessant. Daarom wil ik in de toekomst die kant op, het liefst bij een grote corporate of Nederlandse multinational,” vertelt Steven over zijn toekomstplannen. “De vraag waarom bedrijven groeien en wat de waarde is van groei interesseert mij. Daarover heb ik ook mijn scriptie geschreven”. Nu gaat Steven zich oriënteren op zijn mogelijkheden en maakt daarbij gebruik van het sterke netwerk dat hij op Nyenrode heeft opgebouwd.

Ben je ook nieuwsgierig naar de master die Steven heeft afgerond? Lees meer over het Full-time Master (MSc) in Management programma op: Nyenrode.nl/FTMSc.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.