“Je leert hoe je zorgt voor meer draagvlak”

4 december 2019
Onderwijs

“Sommige mensen denken dat ze alles al weten. Maar je raakt nooit uitgeleerd, zeker niet bij Nyenrode,” vat Marloes Drenthen, marketeer bij IT-bedrijf Topicus, haar ervaring met de Parttime Master of Science in Management aan Nyenrode Business Universiteit samen. Marloes rond volgend jaar de opleiding af en blikt terug op haar ervaringen..   

Marloes wilde een brede opleiding doen. In de afgelopen negen jaar heeft zij altijd naast haar baan kennis opgedaan middels vakinhoudelijke trainingen en cursussen, zoals Nima B. Ze wil zich nu als generalist ontplooien. “Ik wil mezelf niet alleen verder ontwikkelen binnen het marketingvakgebied, maar ook doorgroeien op het gebied van business management. Mijn interesse is breed en ik ben altijd geïnteresseerd geweest hoe diverse aspecten van een bedrijf, van organisatie en productontwikkeling tot commercie en financiën, integreren. Met deze disciplines heb ik in mijn huidige rol ook veel te maken, maar vaak als bijzaak. Juist de balans en samenhang hiervan en hoe je deze aspecten optimaal inricht om een organisatie(onderdeel) optimaal te laten presteren trekt mijn aandacht. En bij deze ambities sluit de Master in Management naadloos aan.

Combinatie studie en werk

“Ik kwam bij Topicus werken met de afspraak dat ik een masteropleiding mocht volgen. Ik ben erg nieuwsgierig en houd er van om zaken te ontrafelen. Ik ben overtuigd dat niemand uitgeleerd is. Wanneer je blijft leren en groeit, neem je jouw omgeving ook mee in deze groei. Ook krijg je veel energie als je merkt dat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt en die nieuwe kennis in je werk kan toepassen. Daardoor is het ook niet erg dat je ’s avonds nog moet studeren.”

Return on education

“Sinds ik de opleiding volg, ben ik efficiënter en effectiever. Grote projecten die belangrijk zijn, pak ik uiteraard op. Maar als ik geen tijd heb voor minder belangrijke projecten, dan overleg ik met mijn team. Je leert prioriteiten stellen, de bijzaken van de hoofdzaken te scheiden, en concentreren op de meerwaarde. Je houdt twee jaar lang zo veel ballen in de lucht dat je wel efficiënt om moet gaan met tijd. Tijdens de opleiding krijg je veel vakkennis op allerlei gebieden. Omdat ik werkzaam ben in een marketingfunctie, heb ik niet direct iets aan een vak als Statistiek, Supply Chain Management of Entrepreneurial Finance. Maar er zijn altijd wel secundaire lessen te leren. Zo kan ik nu gemakkelijker kritische vragen stellen, bijvoorbeeld over processen en financiën: waarom maken we deze keuze en niet een andere, waar zit de bottleneck wat er voor zorgt dat de planning uitloopt? En waarom worden er bepaalde financiële keuzes gemaakt? Ook kan ik beter meepraten op andere werkgebieden. Hierdoor vorm ik een betere sparringspartner voor mijn collega’s.”

Company attractiveness

Marloes zit momenteel in het laatste semester en moet onder meer nog haar scriptie schrijven. Die gaat over company attractiveness; Daarbij onderzoekt ze in hoeverre corporate social responsibility bijdraagt aan company attractiveness. Dat onderzoek doet ze zowel op academisch niveau voor Nyenrode als op een praktischer niveau voor haar werkgever. Over het onderwerp heeft ze overlegd met de directie, zodat ze er echt iets aan hebben. “Het is fijn om naast mijn professionele ontwikkeling ook iets concreets terug te kunnen geven in de vorm van advies.”

Stap omhoog

Marloes heeft een volgende stap in haar carrière gemaakt en is van marketeer doorgegroeid naar de functie van senior marketeer. “Maar ik merk dat mijn huidige baan op termijn niet uitdagend genoeg is. Ik weet nu dat ik meer de kant van business strategie op wil en ben ervan overtuigd dat ik met de Parttime MSc in Management die stap in de toekomst kan zetten.” In 2020 pakt ze een nieuwe rol op binnen een andere divisie waar ze de interne marketing vorm gaat geven met als doel de juiste match te vinden met de externe omgeving wat uiteindelijk de bevlogenheid van medewerkers bevordert. “Een mooie uitdaging waar strategie, commercie en HR samenkomen.”

Meer dan academische literatuur

Bij het vak Organizational Behavior leer je patronen en processen te herkennen en doorbreken. “Dit vond ik heel leerzaam. Ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat collega’s tegen bepaalde dingen aanliepen. Dat ze zeiden: “We moeten het maar zo doen, want dat werkt toch niet”. Dankzij Organizational Behavior kon ik de juiste vragen stellen en zo helpen om patronen te doorbreken. Ook Management Accounting is me bijgebleven. Het was één van de eerste vakken die ik volgde. Daar kreeg ik echt door dat deze opleiding niet alleen gaat over literatuur, maar ook over relaties. “People do not buy goods and services, they buy relationships” was een van de eerste zinnen die ik hoorde in de collegezaal..”

Tips voor toekomstige deelnemers

“Maak goede afspraken met de mensen in je omgeving. Dan gaat studeren naast je baan je makkelijker af. Je krijgt echt wel een paar keer stress tijdens de opleiding. Dan is het heel fijn als je familie of vrienden hebt die je steunen en trots op je zijn. Ik denk dat vrijwel iedereen die deze studie doet veel doorzettingsvermogen heeft en leergierig is. Dat zijn uiteindelijk de kwaliteiten die je er doorheen slepen. En blijf ook nieuwsgierig, want dan haal je er veel meer uit. Dat doe je door bijvoorbeeld de stof die leert in je dagelijkse werk bewust toe te passen en door het te delen met collega’s. Of door regelmatig gesprekken met je medestudenten te hebben. Echter, je bepaalt uiteindelijk zelf in hoeverre je je ontwikkeling stimuleert en je jezelf uitdaagt om een betere versie van jezelf te worden. Je kunt ook alleen naar de colleges gaan om het papiertje te halen, maar dat is zonde. Dan doe je jezelf en Nyenrode te kort.”

Met de Parttime MSc in Management ontwikkel je persoonlijk leiderschap. Alle aspecten van bedrijfskunde komen aan bod en worden gelinkt aan de praktijk waardoor je de opgedane kennis meteen kunt toepassen in jouw organisatie. Je kiest met deze deeltijdopleiding voor een van de meest complete bedrijfskundestudies van Nederland. Wat je op vrijdag en zaterdag leert, kan je op de maandag daarna direct op je werk gebruiken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.