Meer draagvlak door kwaliteitsverbetering

9 mei 2022
Onderwijs

Dat ze nog eens een master zou volgen, had Kimry Els (32 jaar) nooit van zichzelf verwacht.  En toch doet ze het en koos ze op haar 30e voor de Master Fiscaal Recht van Nyenrode Business Universiteit. Zonder ook maar enige ervaring met fiscaliteit. Inmiddels is ze eerstejaars masterstudent en combineert ze haar studie met het moederschap en een parttime baan.  

“Ik werd projectmanager bij een fiscaal bedrijf, maar had geen kennis van de fiscaliteit. Daarom wilde ik me graag verdiepen. In mijn dagelijkse werk zorg ik ervoor dat de organisatie zijn interne beheersing op orde heeft. De interne beheersing raakt met name de fiscale processen. Door ook kennis te hebben van de wet- en regelgeving waarop deze processen zijn gebaseerd, kan ik als een volwaardig gesprekspartner fungeren voor de organisatie. Op die manier bevorder je niet alleen de kwaliteit op het gebied van de inhoud, maar kan je ook zorgen voor meer draagvlak. Omdat je weet waar je het over hebt. Corona was doorslaggevend. Ik had geen excuses meer om het niet te doen. Ik zat immers toch thuis.”

Kimry Els

Blijf oefenen en zoek de logica

Tijdens de colleges wordt aan de hand van praktische voorbeelden, de leerstof verder uitgelegd: “Ik probeerde te begrijpen wat er tijdens een college werd aangereikt. Ook maakte ik oefententamens en zocht ik naar de logica om vraagstukken op te lossen. Door veel te oefenen, beheers ik de leerstof sneller. Mijn advies is dan ook: oefenen, oefenen, oefenen. Een mooi voorbeeld is het vak ‘Belastingrecht’. Om een vraagstuk in de omzetbelasting te kunnen beantwoorden, start je altijd met de vraag of er sprake is van een belastbare prestatie, vervolgens moet je je afvragen of het om goederen of een dienst gaat. Vervolgens is de plaats van levering van de goederen of dienst van belang. Tenslotte moet je bepalen wie de omzetbelasting verschuldigd is, waarover omzetbelasting verschuldigd is, tegen welk tarief en op welk moment deze dient te worden betaald. Door het gehele stappenplan te volgen, werk je een casus volledig uit.”

Verschillende petten

Binnen de opleiding worden er verschillende facetten behandeld. Kimry licht toe: “Een vak dat mij bij zal blijven is ‘Inkomstenbelasting (IB) NietWinst’. We benaderden het vak vanuit de directeur-grootaandeelhouder (DGA). De DGA heeft verschillende petten. Zo is hij directeur van een bedrijf, maar ook medewerker en aandeelhouder. Dit maakt het best lastig voor het belastingrecht. Iedere keer weer moet je kijken met welke pet op hij bepaalde acties doet en hoe je dit fiscaal moet benaderen.”

Korte doorlooptijd

Kimry vertelt enthousiast over de opleiding: “Het programma is breed met verschillende vakken. Je hoeft niet te kiezen tussen directe of indirecte belastingen, zoals bij veel andere universiteiten wel het geval is. Daarnaast is de doorlooptijd een stuk korter in vergelijking met andere universiteiten, waar je verplicht bent om bij gebrek aan fiscale kennis zowel een bachelor als master te volgen. Met de premaster van een à twee jaar en de master van tweeënhalf à drie jaar kan je bij Nyenrode sneller een fiscaal diploma halen. Je kan in je eigen tempo de vakken afronden en daarmee jouw eigen opleidingspad uitstippelen. Hopelijk heb ik over anderhalf jaar mijn diploma op zak.”

Met de deeltijd Master Fiscaal Recht ontwikkel je jezelf in 2,5 jaar tijd tot een fiscaal-juridische professional op academisch niveau. Anders dan andere universiteiten krijg je college op een vaste collegedag. Je krijgt een unieke combinatie van theorie en praktijk en maakt ook een sterke persoonlijke ontwikkeling door. Als bevlogen professional met lef en kennis bied jij je bedrijf of organisatie straks duurzame meerwaarde.

 

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.