‘Ministappen maken met Lean’

16 augustus 2018
Onderwijs

Jan Delleman, manager advies & implementatie bij Van Voskuilen Woudenberg, was bezig met een Black Belt programma Lean. ‘Daarbij hadden we echter niet zoveel input gehad over strategy deployment. Oftewel: plannenmakerij is mooi en aardig, maar hoe ga ik het straks uitvoeren?’ Het Lean Leadership Program van Nyenrode Business Universiteit bleek een mooie aanvulling.

Hoewel Delleman in de Black Belt al het een en ander had gehoord over strategy deployment, wist hij dat er meer te leren viel. ‘The proof of the pudding is in the eating en dat geldt zeker voor strategy deployment. Het is leuk om prachtige plannen te bedenken, maar ga het nu maar eens uitvoeren. Dan zal je zien hoe moeilijk het is. Ik vond een aanvullend programma daarom van wezenlijk belang’, zegt hij.

Waardevol

Ondanks zijn eerdere ervaring verveelde Delleman zich geen seconde. ‘Zo leerde ik uitvoeringsvarianten op het gebied van strategy deployment, erg gaaf.’ Ook het onderwerp medewerkerstevredenheid vond hij waardevol: ‘Ik vind het interessant dat niet medewerkers die tevreden zijn productiever worden, maar dat ze tevredener worden als ze succes hebben. Dat is een interessante stelling, dus die heb ik bewaard; daar moet ik nog eens wat mee. Daarnaast de taken van traditioneel management, waar Lean heel anders over denkt. Met Lean krijg je mooie handvatten waarmee alles in blokjes wordt gehakt en in een bepaalde volgorde wordt gedaan. Eerst zorg je dat iedereen het eens is over zaken die belangrijk zijn, dan creëer je krachtige valuestreams waarmee je aan oplossingen bouwt voor je klanten. Daarna stabiliseer je de basis en verbeter je ieder proces continu. Tot slot moet je zorgen dat je team zich kan ontwikkelen. Dat is anders dan wat mensen gemiddeld doen, omdat zij vaak veel door elkaar doen en alles steeds opnieuw moeten bedenken’, vertelt Delleman.

Strategy deployment

Over de vraag of hij echter al anders is gaan werken sinds de cursus is Delleman stellig: ‘Nog niet. Ik heb veel kennis gekregen, dingen gezien die ik nog niet kende, maar je krijgt geen vaardigheden aangeleerd; dat moet je zelf doen. Naast strategy deployment, waar ik voor ging, kregen we een zes-elementenmodel dat handig is bij een transitie. We zitten met ons bedrijf nog in de inventarisatiefase, maar als wij straks starten, houd ik het model absoluut bij de hand om die nieuwe structuur in te richten.’

Respect

Delleman zag respect voor mensen ook in deze opleiding weer terugkomen. ‘Er zijn weinig methodologieën die respect voortdurend zo op de voorgrond zetten als Lean. Gedragsverandering is lastig en dan helpt het enorm dat ook dit programma weer benadrukte dat respectvol omgaan met mensen en ze vroegtijdig betrekken veel oplevert. Dan denk je bij jezelf: o ja, ik heb vorige keer iets bedacht en er pas daarna mensen mee geconfronteerd. Misschien was het beter geweest om het ze eerst te vragen. Het zijn dus ministappen die je maakt. Overigens zegt Lean dat zelf ook: die grote veranderingen, daar geloven wij niet in. Ik heb echter weer iets toegevoegd aan mijn spectrum, ik word steeds completer’, zegt hij tot besluit.

In het Lean Leadership Program focus je gedurende twee dagen op de nieuwe vormen van leiderschap die Lean vraagt. Bijvoorbeeld omdat in een Lean-organisatie elke medewerker vanuit een zelfsturend team werkt. Hoe stuur je deze zelfstandige teams aan? Als het gaat om de transformatie naar Lean, vraagt dit ook nieuwe vaardigheden van jou als leidinggevende. Behalve inzicht in de proceskant van Lean, heb je ook coachingsvaardigheden nodig op basis van de Lean-filosofie. Beide kanten worden tijdens deze opleiding belicht.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.