De moderne bloemist blijft zich ontwikkelen

Daily Flowers | Nyenrode Incubator

23 december 2021
Community

“We willen de 9-tot-5-mentaliteit binnen de bloemenwereld doorbreken met een automatiek voor bloemen”, vertelt Carlo van Noortwijk, mede-eigenaar van Daily Flowers. De start-up houdt kantoor in de incubator van Nyenrode Business Universiteit in Amsterdam. Hier worden studenten en alumni ondersteund in het laten uitgroeien van hun zakelijke ideeën tot toekomstbestendige en impactvolle bedrijven. “Op deze plek leer je de basis do’s and don’ts van experts en van elkaar. We blijven dan ook continu doorontwikkelen.”

Van Noortwijk begon in 2017 met zijn studie Business Administration aan Nyenrode Business Universiteit. Deze opleiding is gericht op ondernemerschap. Ik kende de Nyenrode Incubator dus al. Hier vind je verschillende bedrijven die elkaar verder helpen en begeleid worden door Nyenrode. Vanaf het begin wilde ik daar aan mee doen. Als start-up loop je tegen uitdagingen aan, dus je kunt veel van anderen leren.

Kwaliteit en beschikbaarheid

In Aalsmeer ontstond ons idee: “Ik zag een machine met kant-en-klaar boeketten rozen. Maar de machine zelf was enorm ouderwets. Tijdens een semester in Londen aan de Westminister University kwam ik in contact met een machine designer. Zo ontstond het idee om een duurzame, chique en trendy automaat te maken. Ik heb direct twee vrienden erbij betrokken – Kevin van Hilst en Yvar Achterberg – en zo zaten we ineens in de bloemen. Op dinsdag 10 augustus is onze eerste automaat geplaatst op Hoog Catharijne.”

Daily Flowers gaat voor kwaliteit en beschikbaarheid: “Een boeket heb je meestal nodig op feestdagen, of bijvoorbeeld ’s avonds op weg naar een feest. Maar dan zijn de winkels dicht. Dat probleem lossen we op met de bloemenautomatiek: altijd verse bloemen van hoge kwaliteit op ieder moment van de dag.” Door corona is de dienst nog verder uitgebreid: “ Als de drukte op de plek van onze automatiek wegvalt, zoals tijdens de lockdown, heb je ineens een uitdaging, daarom bieden we ook abonnementen aan en zijn een webshop gestart.”

Nyenrode Incubator - Daily Flowers

Nooit klaar met testen

Van Noortwijk had nog geen ervaring met ondernemen. Zijn ouders hebben wel ieder een eigen praktijk: “Van hen heb ik meegekregen om door te zetten en niet te stoppen tot je tevreden bent. Je bent daarbij overigens nooit klaar met testen, je moet blijven leren door te doen. Vanuit de Nyenrode Incubator heb ik geleerd om daarnaast veel marktonderzoek te doen en continu feedback te blijven vragen aan je klanten. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat we het hele proces zelf gingen doen. We wilden niet meer afhankelijk zijn van de bloemist als tussenpersoon, de kwaliteit zelf kunnen bewaken en extra’s kunnen bieden zoals luxe vazen.”

De begeleiders van de Nyenrode Incubator helpen start-ups als Daily Flowers bij dit soort keuzes: “We bespreken regelmatig hoe we ervoor staan, welke uitdagingen er zijn, welke obstakels we hebben overwonnen. Daarnaast zijn er evenementen zoals workshops of trainingen, waar je super veel van leert. We kunnen hier zelf suggesties voor doen: we worden echt betrokken en er wordt ook echt geluisterd. Zo hebben we laatst een aantal professionals in sales en marketing uitgenodigd om hun ervaring en kennis met ons te delen.

Rooskleurige toekomst

Op dit moment is Daily Flowers vooral gericht op het bewijzen en verbeteren van het concept: “We zijn nog aan het ontdekken wat werkt, maar het ziet er rooskleurig uit.” Van Noortwijk richt zich in dit proces op de financiën, Achterberg op de processen en contracten, Van Hilst vooral op de website. “Maar, we doen zo veel mogelijk met z’n allen. Dan kom je simpelweg op betere ideeën dan wanneer je alleen handelt. Dat vind ik ook een groot voordeel van de Nyenrode Incubator: je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden en versterkt elkaar.”

Als bloemist heeft Daily Flowers veel operationele taken, dus het team is niet vaak meer op kantoor in de Nyenrode Incubator te vinden. Wanneer het tijd wordt voor een eigen kantoor zullen zij dan ook de locatie in Amsterdam verlaten: “We willen wel graag betrokken blijven bij de incubator. Om te kunnen blijven sparren en ook om kennis terug te kunnen geven.” Zijn advies aan startende ondernemers: “Heb je een goed idee? Ga er dan voor en stop niet tot je hebt bereikt wat je wilt bereiken.”

Nyenrode Incubator
Gelegen in het hart van Amsterdam belichaamt de Nyenrode Incubator de kernwaarde Ondernemerschap van de universiteit, door studenten en alumni te ondersteunen in het laten uitgroeien van hun zakelijke ideeën tot toekomstbestendige en impactvolle bedrijven. Vanuit hun eigen werkruimte, ondersteund door coaching en met toegang tot faculteitsleden en de Nyenrode-alumni, worden onze ondernemers klaargestoomd om hun bedrijf verder te laten groeien. Lees meer.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.