“Naomi is gewoon Naomi, laat mijn beperking geen taboe zijn”

23 augustus 2021
Community

Naomi Vervaart kwam in juli 2016 via Emma at Work, een uitzendbureau dat jongeren met een beperking helpt in het vinden van een passende baan, in dienst van Nyenrode. Na twee jaar kreeg de programma-adviseur een vast contract: “Ik wil volledig meedraaien in de maatschappij dus dat was voor mij echt een overwinning”.

Naomi is geboren met een hereditaire spastische paraparese, een erfelijke bewegingsstoornis. Ze spreekt openlijk over haar beperking, want zoals ze zelf zegt: “Naomi is gewoon Naomi, laat mijn beperking geen taboe zijn, ik leg het graag aan iedereen uit.”

Inmiddels is Naomi een volwassen vrouw met een bijzonder actief en vooral zelfstandig leven. Door de jaren heen is de rolstoel deel van haar leven geworden en maken de kleine aanpassingen zoals een rits aan de zijkant van haar spijkerbroek, aangepaste schoenen en een vakantiehuisje via Nationale Vereniging de Zonnebloem het leven voor Naomi gemakkelijker. 

Een duurzame relatie

Naomi is blij met haar werkgever. “Ik heb me vaak moeten bewijzen en bij Nyenrode werd ik meteen gewaardeerd als persoon. Voor Nyenrode is mijn rolstoel geen barrière. Ik word net als iedereen gewaardeerd op mijn kwaliteiten. We zijn één Nyenrode.” Met een paar aanpassingen zoals een in hoogte verstelbaar bureau, een rolstoeltoegankelijk toilet en een lift, heeft Naomi de vrijheid om haar werk op haar manier uit te voeren.

Het is haar drijfveer om volledig mee te draaien, zodat ze uit de schaduw van haar lichamelijke beperking kan stappen. “Het voelt ongemakkelijk als er iets is waardoor ik ‘anders’ ben dan andere collega’s. Het regelen van hulpmiddelen kost vaak meer tijd en is alleen mogelijk tijdens kantooruren.” 

Veilige kilometers

Om haar bureau op Nyenrode te bereiken, maakt Naomi dagelijks gebruik van haar Canta, een 45 kilometerautootje. Door de jaren heen heeft ze al veel kilometers gemaakt. “Ik heb er zoveel plezier van. Het geeft me vrijheid en zelfstandigheid. Als mijn Canta er niet meer is, kom ik niet zo snel mijn huis meer uit.” Gelukkig kreeg Naomi deze zomer het bericht dat er een nieuwe Canta verstrekt wordt, waarmee zij veilige kilometers kan blijven maken naar haar werk, fysiotherapeut en ziekenhuisafspraken. Op Nyenrode is een invalide parkeerplaats aanwezig, zodat ze letterlijk naar haar bureau kan rollen.  

Programma-adviseur

Positiviteit staat met hoofdletters in het woordenboek van deze docente Nederlandse gebarentaal. Ze denkt dan ook graag in mogelijkheden en adviseert in haar huidige rol als programma-adviseur graag over studeren met een beperking. “Laat je niet leiden door je beperking” vertelt ze. “Wil je aan Nyenrode studeren, ga er gewoon voor.” 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.