Nyenrode NextGen Sports Leaders Program van start

Nieuwe standaard voor vitaal sportbestuur

19 juni 2018
Onderwijs

Deze week start de eerste lichting deelnemers aan het Nyenrode NextGen Sports Leaders Program. De groep deelnemers wordt in twee modules uitgedaagd om de kopgroep te vormen van een nieuwe soort sportbestuurders en -leiders. Het NextGen Sports Leaders Program is door Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met NOC*NSF ontwikkeld als antwoord op de veranderende behoeften ten aanzien van sportbestuur en -leiderschap.

Oprichter en programma-directeur Bartel Berkhout van Nyenrode Sports Inc. over het nieuwe programma: 'De samenleving verandert en de rol van sport is tegelijkertijd ook aan verandering onderhevig. Besturen van sportverenigingen vergrijzen en traditionele modellen staan onder druk. Dat vraagt om nieuw leiderschap en andere competenties. Met het NextGen Sports Leaders Program willen we vitale, jonge leiders en bestuurders – aanjagers – opleiden die het voortouw willen nemen, zichzelf en hun omgeving echt willen veranderen en verbinding kunnen leggen met een nieuwe generatie jonge sporters.'

'Wij zijn trots op ons verleden en hebben veel zin in de toekomst. De tijd is nu rijp om door te schakelen en de spelregels te veranderen als het aankomt op leiderschap in sport,' zegt Gerard Dielessen, Algemeen Directeur van NOC*NSF, de Nederlandse brancheorganisatie voor de sport. 'Er rammelt bovendien een nieuwe generatie aan de poort om sport met moderne middelen naar een nieuw niveau te tillen. Nyenrode als partner in educatie en leiderschap past goed bij de ambities van NOC*NSF.'

Persoonlijke ontwikkeling

In het programma gaan de deelnemers met verschillende vraagstukken aan de slag zoals veranderende sportbehoeftes, de invloed van technologische ontwikkelingen, integriteit en good governance, korte en lange termijn afwegingen bij het ontwikkelen van een strategie en het uitwerken hiervan in dagelijks beleid. Persoonlijke leiderschapsontwikkeling van de sportbestuurder loopt als een rode draad door het programma. De deelnemers krijgen een persoonlijke coach, en gaan samen met een mede-deelnemer aan de slag met een zelf ingebrachte praktijkcasus. 

Nieuwe community

Het is de bedoeling dat na het programma de deelnemers contact met elkaar blijven houden en elkaar blijven stimuleren in hun ontwikkeling. 'In de complexiteit van het sport ecosysteem zullen nieuwe vormen van integrale samenwerking tussen verschillende specialisten nodig zijn. Dit vraagt om een nieuw soort leiderschap. Met de gedurende het programma aangereikte kennis en methodieken kan de deelnemer zich hierin professioneel blijven ontwikkelen. Hij of zij wordt in staat gesteld een positieve bijdrage te leveren aan de (olympische) sport- en vitaliteitsambities van Nederland. Ik heb voor ogen dat er over een aantal jaren een nieuwe community van gediplomeerde sportbestuurders is ontstaan die een leidend voorbeeld in Europa en misschien wel in de rest van de wereld is,' aldus Bartel Berkhout.

Het NextGen Sports Leaders Program start woensdag 20 juni.

Het NextGen Sports Leaders Program is door Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met NOC*NSF ontwikkeld als antwoord op de veranderende behoeften ten aanzien van sportbestuur en -leiderschap.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.