NextGen Sports Leaders

In het kort

 • Breukelen
 • maart 2019
 • 3 dagen (7 dagdelen)
 • Nederlands
 • € 1.590 (excl. btw)

NextGen Sports Leaders

Sport is een van de meest krachtige instrumenten voor een duurzame samenleving. Onmiskenbaar is de bijdrage die sport levert op de UN Sustainable Development Goals en agenda 2030.

“Evident is de impact van sport op ontwikkeling, vrede, tolerantie, respect en de bijdrage op het stimuleren van jeugd, vrouwen, individuen, communities, educatie en sociaal maatschappelijke initiatieven.”

(Bron: 2030 Agenda for Sustainable Development A/RES/70/1, paragraph 37)

Sportbonden, sportverenigingen en haar bestuurders vormen hierbij een unieke en onmisbare schakel. De samenleving en de rol van onze sportverenigingen hierin is echter aan het veranderen. De behoeften van sporters veranderen, het thema goed sportbestuur krijgt nadrukkelijke aandacht en vanuit maatschappelijke ontwikkelingen is er meer vraag naar de ‘open sportclub'.

Er is behoefte aan een nieuwe generatie leiders in de sport die in staat zijn om te gaan met de veranderingen van deze tijd. Echte verbinders die kritisch durven te kijken naar zichzelf en hun omgeving en zich inzetten voor een duurzame toekomst van de sport in de moderne samenleving. Met de opleiding NextGen Sports Leaders bouwen we aan een community van toekomstige sportbestuurders die staan voor een duurzame verandering in de sport.

Lees hier een artikel over vrouwelijke bestuursleden in het amateurvoetbal.

Wat levert het je op?

 • Kies voor ontwikkeling op het gebied van verbindend leiderschap, goed sportbestuur en ondernemerschap.
 • Haal het maximale uit jezelf: leer van topdocenten en inspirerende sprekers met jarenlange ervaring en verbinding tussen de sportwereld en het bedrijfsleven.
 • Verbreed je netwerk. Maak deel uit van een waardevolle community waarin je samen nieuwe inzichten opdoet en aan de slag gaat met een eigen case die voor jouw vereniging relevant is.
 • Sta voor duurzame verandering binnen de sport en maak gezamenlijk een start om hier verder in door te groeien.
 • Ga aan de slag met best practices en real cases en maak vanuit hier de vertaalslag naar het bestuur binnen jouw vereniging.
 • Leg samen met peers een solide basis voor goed sportbestuur.
 • Focus op de persoonlijke ontwikkeling als sportbestuurder
 • Werk met peers aan een voor jouw vereniging of bestuur relevante casus
 • Een community van geaccrediteerde sportbestuurders voor een duurzame verandering in sport

Contact

Jill Eekhart

Programma-coördinator

Van wie krijg je college?

Tijdens het programma NextGen Sports Leaders geven inspirerende sprekers hun visie op de veranderingen in de sportwereld en leiderschap in sport en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De hoogleraren en experts

 • Gerard Dielessen - algemeen directeur NOC*NSF
 • Thijs Otto van Es - voorzitter van omnivereniging SV Kampong in Utrecht en managing partner van consultancy bedrijf House of Performance
 • Thomas Tichelman - directeur SportWays, assistent-trainer HGC heren 1 en specialist in talent identificatie programma’s en trainingsmodellen
 • Dr. Bas Kodden - Program Director Law, Leadership & Management bij Nyenrode Business Universiteit
 • Bartel Berkhout - oprichter en programma-directeur van Nyenrode Sports Inc.
 • Dr. Frank van Eekeren - Senior consultant en onderzoeker Universiteit Utrecht, Manager onderzoek Sport & Society en Manager Vitaliteitsacademie
 • Marijke Fleuren - Voorzitter Europese Hockey Federatie, Lid van de IOC commissie Vrouwen in de Sport en lid van het Kernteam Veilig Sportklimaat
Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Wat ga je doen?

Het programma NextGen Sports Leaders, voor een vitaal sportbestuur, stimuleert kritisch denken; anders en met een gezonde competitieve instelling kijken naar je omgeving met als doel om zelfbewustzijn te vergroten.

Hoe ga je om met veranderingen? En hoe maak je de juiste keuzes? Welke kansen zijn er en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Hoe vertaal je dit vervolgens naar strategie en hoe ga je beleid in de praktijk uitvoeren?

In 2 modules ga je als deelnemer de uitdaging aan om jezelf verder te ontwikkelen tot een innovatieve, vitale sportbestuurder van de toekomst. Het sparren met peers, inspirerende sprekers, methodieken als design thinking en boeiende praktijkcasussen vormen de basis van dit programma. Elke deelnemer brengt zijn eigen case in. Jouw case analyseer je samen met medebestuurders. Samen schrijven jullie een plan van aanpak, waar je na het programma mee aan de slag gaat bij jouw vereniging. Na succesvolle afronding van het programma maak je deel uit van een geaccrediteerde lijst van bestuurders als nieuwe standaard van goed sportbestuur. 

Het programma richt zich op drie pijlers van ontwikkeling:

Kennis
Afnemende ledenaantallen, afnemende subsidies, de maatschappelijke rol van sport in de wijk of bij de integratie van statushouders en het voldoen aan de normen van goed sportbestuur zijn enkele actuele thema’s waar sportclubs mee te maken hebben. Tijdens het programma leer je om op een innovatieve wijze te kijken naar deze uitdagende vraagstukken.

Persoonlijke ontwikkeling
Durf je het aan om je persoonlijke ontwikkeling naar een volgend niveau te tillen? Je kwetsbaar op te stellen, zodat je beter in staat bent om te verbinden? En om de kennis en ervaring op te doen die nodig is om te leiden? Tijdens het programma combineren we afwisselend theorie, wetenschappelijke kennis en oefeningen waarin je reflecteert op je eigen ontwikkeling en je de uitdaging aan gaat om jezelf verder te ontwikkelen.

Leiderschap
Besturen begint met nadenken over het DNA-profiel van jouw sport en jouw vereniging en hoe je dit vertaalt naar een visie en strategie. Vervolgens is het belangrijk dat je je medebestuurders en andere betrokkenen hierin meekrijgt. Soms spelen emoties of andere belangen een rol. Iedereen wil wat van je. Hoe ga je daarmee om?

Een krachtige leider kijkt eerst naar zichzelf. Wie ben ik, wat zijn mijn persoonlijke thema’s en hoe word ik een bevlogen leider? Al deze facetten komen aan bod in het programma NextGen Sports Leaders.

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Leerdoelen visual

Voor wie?

Het NextGen Sports Leaders programma is ontwikkeld voor ondernemende, talentvolle sportbestuurders van amateursportverenigingen en sportbonden die zichzelf willen ontwikkelen, buiten hun comfortzone willen treden en die de ambitie hebben om zelf te veranderen en verandering bij anderen en hun omgeving te realiseren. Je bent een bestuurder die een voortrekkersrol vervult en bereid is om jezelf en je omgeving te veranderen.

Wat hebben de deelnemers van het NextGen Sports Leaders programma de sport te bieden? Bekijk deze video en laat je inspireren.

Data

De eerstvolgende lichting start in maart 2019. Zodra de exacte data bekend zijn lees je die hier.

Meld je aan

Om de hoogste kwaliteit en maximale persoonlijke ontwikkeling te bieden, hanteren we een selectieproces.

Heb je interesse? Stuur een e-mail met een korte motivatie en je CV naar programma-coördinator Jill Eekhart via j.eekhart@nyenrode.nl.

Wat zijn de kosten?

De investering voor het NextGen Sports Leaders programma is € 1.590 (exclusief btw) en inclusief een overnachting, ontbijt, lunch en diners gedurende de campusdagen op Nyenrode. Reiskosten zijn niet inbegrepen.

In specifieke gevallen kan je een scholarship aanvragen. Neem voor informatie contact op met de programma-coördinator.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Nyenrode Sports Inc.

Sport zit in ons DNA. Want onze oprichters zagen al in dat sport een essentieel ingrediënt is om succesvol zaken te kunnen doen en jezelf goed te voelen. Nyenrode Sports Inc. is daarom hét internationale instituut voor sportmanagement en coaching in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie over Nyenrode Sports Inc.

Nyenrode Sports oprichter Bartel Berkhout heeft meegewerkt aan de merkcampagne van Nyenrode. Lees hier zijn verhaal over samen presteren.

Onderzoek

In 2015 heeft Nyenrode Sports Inc. onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre bestuurders binnen hun vereniging invloed kunnen uitoefenen op de sociaal maatschappelijk veranderingen: een vergrijzende samenleving, een toename van inkomensverschillen (toename van eenoudergezinnen en niet-westerse migranten) en een bijna exponentiële toename van snelheid in berichtgeving (social media). Deze ontwikkelingen vragen nadrukkelijk om een andere denkwijze en aanpak. Is de bestaande manier van besturen van een traditionele sportvereniging nog van deze tijd?

Onderzoek Sportbestuur oktober 2015