Verhuisbericht: Nieuwe bewoners op landgoed Nijenrode

17 juli 2020
Over Nyenrode

In de zomer van 2018 is gestart met het restaureren van het menageriecomplex. Dit zijn vijf van de 27 monumenten die Nyenrode rijk is. De culturele en historische waarde van de menagerie liggen niet alleen in de gebouwen, maar met name in het gebruik ervan. Daarom is het doel van de restauratie dan ook om de bijzondere duiven, eenden en fazantensoorten hun rentree te laten maken op Nyenrode. De fauna op Nyenrode met onder meer de pauwen, herten en nandoes wordt daarmee flink uitgebreid.

Het eerste project in de reeks is het voederhuisje, typerend in chalet-stijl. Vanaf 1912 werd de foerage in het voederhuisje opgeslagen. In de twee kelderputten was er ruimte voor knollen en appels. Ook nu nog heeft het zijn functie behouden en is het inmiddels teruggebracht in oude staat. 

Fazanterie

De fazanterie is door de jaren heen langzaam in verval geraakt. Alleen de verblijven waren een herinnering aan de aanwezigheid van de bijzondere fazantensoorten die hier tot het einde van de 20ste eeuw leefden. Daar is gelukkig verandering in gekomen. 

Inmiddels kunnen wij verschillende fazanten, waaronder de koningsfazant, (gele) goudfazant, Lady Amherstfazant en Blauwe oorfazant, terug op het landgoed verwelkomen. Deze collectie aan sierfazanten werd van oudsher ook in de fazanterie gehouden. De dieren zijn gedoneerd door Stichting bouwstenen voor dierenwelzijn en de alumni modular MBA 2018-2019. Op korte termijn worden ook de plannen uitgerold voor het herstellen van het eendenhuisje en het duivenhok met volière. 

Het volledige project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Provincie Utrecht (Fonds Erfgoedparels), Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.