‘Mijn ontdekkingsreis van IT naar strategische perspectieven’

21 juli 2023
Onderwijs

Van IT-leiders wordt steeds vaker verwacht dat zij zich bezighouden met strategie, innovatie en leiderschap. Het Advanced IT Program van Nyenrode Business Universiteit helpt deelnemers om een succesvolle en dynamische IT-leider te zijn. Een van de deelnemers was Mart Gombert, Senior Tech Lead Financial Economic Crime bij de Rabobank. “Ik wilde leren om vraagstukken meer vanuit een strategisch oogpunt te benaderen in plaats vanuit een IT-perspectief.” 

Gombert startte zijn loopbaan bij Defensie, waar hij werkte bij de Verbindingsdienst. Dankzij de IT-ervaring die hij daar opdeed, kon hij later doorstromen naar een functie bij Univé. Inmiddels werkt Gombert alweer veertien jaar bij de Rabobank, waar hij diverse functies vervulde. “In mijn laatste functie was ik IT Lead, waarbij ik leiding gaf aan een team van vijftig fte. Ik merkte dat ik de neiging had om bij iedere vraag die ik kreeg, gelijk een IT-oplossing te zoeken. De vragensteller was tevreden, dus ik ook. Tot ik mij begon te realiseren dat ik hierdoor het grotere geheel uit het oog verloor. Wat is eigenlijk de vraag achter de vraag? En hoe verhoudt zich dat tot de strategie van de organisatie? Omdat ik mij hierin verder wilde ontwikkelen, gaf ik mij op voor het Advanced IT Program.” 

Ander perspectief

“Eén van de leukste aspecten van het programma vond ik het contact met de andere deelnemers. Je komt gelijkgestemden tegen die werken in soortgelijke functies en met wie je samen kunt sparren. Maar er zijn ook deelnemers die een geheel andere rol hebben en je daardoor anders naar dingen laten kijken. Juist die andere perspectieven vond ik heel verfrissend.” Die frisse blik vond Gombert ook terug in de verschillende colleges. “Een spreker die veel indruk op mij maakte, is hoogleraar Bob de Wit, die vertelde over ‘Society 4.0’. Hij stimuleerde mij om na te denken over wat er zou gebeuren als je op de resetknop drukt. Mensen hebben de neiging om te doen wat ze altijd deden, of omdat anderen ooit bepaald hebben dat iets op een bepaalde manier moet gebeuren. Als voorbeeld gaf hij een bloemenveilig die bloemen uit Kenia haalt. Waarom doen we dat eigenlijk, wetende welke impact dit heeft op het klimaat? En waarom kweken we die bloemen niet in ons eigen land? Door dit college ben ik fundamenteel anders gaan denken. Doen we de dingen eigenlijk wel op de juiste manier? Dit betrek ik ook op mijn eigen werk. Dan sta ik even stil bij de vraag of we in de huidige tijd en met de huidige middelen een vraag of probleem op een simpelere manier kunnen oplossen.”

Nieuwe functie

Een andere spreker binnen het Advanced IT Program is Jan Veldsink, Lead artificial intelligence (AI) en machine learning (ML) bij de Rabobank en daarmee een collega van Gombert. “Jan gaf inspirerende inzichten over machine learning, een zeer actueel onderwerp. Het leuke is dat ik inmiddels in hetzelfde vakgebied werkzaam ben als hij. Het volgen van het programma bij Nyenrode stimuleerde mij namelijk om een nieuwe stap te zetten in mijn carrière, en inmiddels ben ik Senior Tech Lead Financial Economic Crime (FEC). In deze rol houd ik mij onder andere bezig met hyperautomation. Daarbij onderzoeken we hoe we de processen van analisten zoveel mogelijk kunnen automatiseren. In het verlengde daarvan richten we ons ook op Generative AI, een toepassing waarbij wij onze analisten ondersteunen met hulpmiddelen waardoor zij zich op andere zaken kunnen focussen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch opstellen van brieven op basis van onderliggende data. Een laatste belangrijk aandachtspunt is strategisch talentmanagement, een onderwerp waar mijn hart ligt. Hoe zorg je er in een sterk veranderende arbeidsmarkt voor dat je mensen kan boeien en aan je organisatie kunt verbinden? Ik vind het leuk om nieuwe mensen binnen te halen en ze een jaar of twee te begeleiden. Als ze daarna iets anders willen gaan doen binnen de organisatie is dat prima, ik vind het namelijk belangrijk dat mensen uitdaging blijven vinden in hun werk. En dat geldt voor mijzelf net zo goed.” 

Het Advanced IT Program biedt de kennis, vaardigheden en hulpmiddelen die nodig zijn om een succesvolle en dynamische (Digital/IT) leider te zijn. Aan het einde van het programma hebben deelnemers inzicht in hun leiderschapscapaciteiten ontwikkeld wat helpt om een strategische richting te bepalen, innovatie te stimuleren en de waarde van digitale en IT-investeringen te optimaliseren.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.