“Bewust zijn van jezelf heeft een positieve invloed op teams”

7 januari 2020
Onderwijs

“Omdat ik erg praktisch ingesteld ben, wilde ik graag in deeltijd studeren naast mijn baan. Op deze manier kon ik de theorie die ik in het weekend leerde, meteen in de praktijk brengen. Hierdoor vond ik een deeltijdopleiding leuker dan toen ik fulltime studeerde,” zegt student Sophie Kuipers, tendermanager bij bouwbedrijf BAM, over de Parttime Master of Science in Management die ze volgt. Ze koos voor Nyenrode Business Universiteit vanwege de nadruk op de praktijk. “Theorie vind ik heel interessant, maar ik weet van mezelf dat ik gemakkelijker leer als het tastbaarder is.”

Sophie geeft een paar voorbeelden van de kennis die ze in de praktijk bracht. “Door het programma ga je veel meer nadenken over de mensen met wie je samenwerkt. Ik werk bij een aannemer; een heel technische omgeving, waar snel in hokjes wordt gedacht: je bent technisch of je bent bedrijfskundig. Ik probeer dat los te laten door juist naar de persoon te kijken en niet naar zijn of haar achtergrond. Ook ben ik nu bewuster van mezelf. Tijdens het programma leer je meer naar jezelf kijken, hoe jij dingen anders kan doen. En hoe je een positieve invloed kan hebben op een team. Eerst ergerde ik me snel aan mensen die anders dachten. Ik doe nu meer moeite om collega’s te begrijpen, waardoor ik meer geduld met hen heb. Directe collega’s geven dat regelmatig terug. En dat uit zich ook in de sfeer in teams; er is meer rust.”

Leren van elkaar
Sophie vond het contact met studiegenoten leerzaam - op zakelijk én persoonlijk gebied. “Het zijn mensen met dezelfde ambitie als jij, alleen werken ze bij een ander bedrijf of in een andere specialisatie. Ook merkte ik dat je toetrekt naar mensen van wie je wat kan leren en die jou kunnen versterken. Ik kan soms wat onzeker zijn, dus ik trok naar mensen toe die zekerder waren. Van hen heb ik onder meer geleerd me minder druk te maken over projecten. Ook was ik door onzekerheid soms gespannen voor tentamens. Dat gaat nu veel beter.

Plannen en bijhouden
De combinatie van werken en studeren kan pittig zijn. Nieuwe studenten raadt Sophie aan om alles goed bij te houden en plannen. “Zeker als je wat stressgevoeliger bent. Voordat ik startte was plannen en organiseren niet mijn sterkste kant, maar dat heb ik tijdens het programma echt geleerd. Ik werk 40 uur per week, maar vond in deeltijd studeren goed te doen. Als ik een tentamen had, nam ik een dag vrij. Gelukkig kon ik dat goed afstemmen met collega’s die mijn werk dan overnamen. Dat maakte het wel gemakkelijker.”

Tijdens de Parttime Master of Science in Management op Nyenrode Business Universiteit leer je veel over belangrijke bedrijfskundige onderwerpen, zoals Marketing, Ethics, Leadership en Finance. Verder is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld intervisie en coaching.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.