Provinciale subsidie voor restauratie Menagerie Nijenrode

31 januari 2018
Over Nyenrode

De provincie Utrecht draagt vanuit de subsidieregeling Erfgoedparels €134.028,- bij aan de restauratie van de Menagerie van Nijenrode, een complex van vogelverblijven en bijgebouwen, gelegen op een eiland op het landgoed. De restauratie gaat deze zomer van start.

Het Menagerie-complex bestaat uit een eendenkooi, een volière en fazantenverblijf, duivenhokken, een voederhuisje en een speelprieel. De gebouwtjes van de Menagerie van Nijenrode zijn allemaal rijksmonumenten.

In totaal telt landgoed Nijenrode 27 monumenten.

menagerie2

Belle époque

De Menagerie is aangelegd onder kasteeleigenaar Michiel Onnes (1878 - 1972). Die herstelde kasteel Nijenrode en het bijbehorende landgoed in het begin van de twintigste eeuw in oude stijl, na enkele decennia van verval.

Dit tijdsgewricht, dat bekend staat als de belle époque, was bij uitstek een periode waarin mensen wilden laten zien dat ze het goed voor elkaar hadden. Een mooie collectie exotische vogels paste goed bij de status van Onnes als kasteelheer. De Menagerie wordt nu weer in volle glorie hersteld en kan dan weer onderdak bieden aan een kleurrijke verzameling vogels, net als honderd jaar geleden.

Kenmerkende stijl

In Nederland zijn nog maar een paar Menagerieën over. De gebouwtjes op Nijenrode zijn in een verwante stijl gebouwd, uniek voor Nederland. Enkele van de gebouwtjes hebben schuine daken met soms rietbedekking. Kenmerkend is ook het gebruik van de kleur ossenbloedrood, de granieten keien en het vakwerk gevuld met knuppelhout.

menagerie1

Bijdragen van alumni

Voor een gedeelte van het bedrag van de restauratie wordt gezocht naar financiering uit donaties van alumni van Nyenrode Business Universiteit. Stichting Nyenrode Fonds, een fonds dat is opgezet door alumni van Nyenrode Business Universiteit, speelt hierbij een faciliterende rol.

Ben je alumnus en wil jij als individu of bedrijf of samen met je jaar of dispuut ook bijdragen aan de restauratie van dit bijzondere Nijenrode-erfgoed? Word dan donateur van Stichting Nyenrode Fonds.

Help jij mee het monumentale erfgoed te behouden? Landgoed Nijenrode telt 27 monumenten. Daarvan verkeren er tot op heden 15 in goede staat van onderhoud. Door financiële bijdragen van alumni en vermogensfondsen kan Stichting Nyenrode Fonds de monumenten restaureren. Lever ook een bijdrage! Uiteraard kan dat fiscaal aantrekkelijk.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.