Provinciale subsidie voor restauratie Moestuincomplex Nijenrode

4 februari 2019
Over Nyenrode

Stichting Nyenrode Fonds ontvangt vanuit de subsidieregeling Erfgoedparels van Provincie Utrecht €110.181,10 voor de restauratie van de tuinmuur en nutstuin van het monumentale Moestuincomplex op landgoed Nijenrode. Deze zijn uniek in hun soort en van hoge cultuurhistorische waarde. De restauratie gaat in september2019 van start.

Het Moestuincomplex is rond 1910 aangelegd onder kasteeleigenaar Michiel Onnes (1878 - 1972). Die herstelde kasteel Nijenrode en het bijbehorende landgoed in het begin van de twintigste eeuw in oude stijl, na enkele decennia van verval. In totaal telt landgoed Nijenrode 27 monumenten

Stichting Nyenrode Fonds - Moestuincomplex, nutstuin (2) - LQ
De broeibakken (nutstuin) in 2019

Hoge cultuurhistorische waarde

In Nederland zijn er nog maar weinig tuinmuren en nutstuinen bewaard gebleven. Die van Nijenrode zijn nog altijd in gebruik zoals ze zijn aangelegd. Daardoor zijn ze uniek in hun soort en van hoge cultuurhistorische waarde. De tuinmuur wordt nog steeds gebruikt voor de opkweek van leifruit en de nutstuin voor het telen van fruit en groente. De leibomen worden door de medewerkers van de tuindienst op de correcte wijze gesnoeid, een echte hovenierskunst.

Stichting Nyenrode Fonds - Moestuincomplex, tuinmuur (2) - LQ
Tuinmuur in 2019

Stichting Nyenrode Fonds heeft de aanvraag ingediend. Directeur Tanja Visser: ‘Nyenrode heeft de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in haar erfgoed. Mooie voorbeelden hiervan zijn de afgeronde restauratie van de Oranjerie en het monumentale uitrijhek, maar ook de restauratie van vijf monumenten in het menageriecomplex, die momenteel plaatsvindt. De subsidie stelt ons in staat wederom twee juweeltjes op het landgoed in oude glorie terug te brengen. Wij danken de provincie Utrecht voor de bijdrage aan de instandhouding van Landgoed Nijenrode voor toekomstige generaties.’

Landgoed Nijenrode telt 27 monumenten. Daarvan verkeren er tot op heden 15 in goede staat van onderhoud. Door financiële bijdragen van alumni en vermogensfondsen kan Stichting Nyenrode Fonds de monumenten restaureren. Wil jij ook bijdragen in het behoud van het monumentale erfgoed? Bekijk hoe je dit fiscaal aantrekkelijk kan doen.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.