Raamwerk voor strategische beslissingen

Uitreiking eerste exemplaar boek Responsible Business

22 juni 2018
Onderzoek

Op 21 juni heeft voormalig minister Jeroen Dijsselbloem het eerste exemplaar van het boek Responsible Business - Making Strategic Decisions to Benefit People, the Planet and Profits, geschreven door Prof. dr. Annemieke Roobeek, Prof. dr. Jacques de Swart en Myrthe van der Plas Msc, in ontvangst genomen. De overhandiging door Annemieke Roobeek en de daarbij behorende korte uitleg over het boek vond plaats tijdens de Executive Session 2018 van het New Board Program in het Koetshuis van Nyenrode. Het boek is een raamwerk om strategische beslissingen te nemen op basis van Data & Dialogue.

Dit managementboek legt in 7 stappen uit hoe je Data & Dialogue kan inzetten om strategische beslissingen te nemen die bijdragen aan People, Planet en Profit. Een belangrijk onderdeel van het boek is de Responsible Business Simulator. De simulator tool uit het boek maakt het mogelijk om een waarde te koppelen aan de People en Planet categorieën van de 3 P’s. Hierdoor kan je de niet-financiële waarden vergelijken met de met de Profit categorie. Het boek stelt besluitvormers in staat om aan de hand van een 7 stappenplan strategische beslissingen te nemen op basis van data en dialoog die leiden tot feiten in plaats van onderbuikgevoel. Tot voor kort was winst de drijvende kracht achter het besluitvormingsproces van bedrijven. Vandaag de dag wordt een bredere blik verwacht van beslissers in de boardroom.

Annemieke Roobeek boekpresentatie

Raamwerk

De schrijvers reiken in het boek een raamwerk aan om volledige transparantie aan te brengen in het besluitvormingsproces. De dialoog zorgt voor openheid en betrokkenheid van medewerkers en management in het bepalen van de scope, de doelstellingen en de visie. De data, die deels uit het eigen bedrijf komt en deels uit rapporten en wetenschappelijke studies, zorgen voor een realistische vertaling van het vergezicht in strategische doelen. Het raamwerk helpt beslissers bij het maken van de juiste afwegingen. Het model geeft op een visueel aansprekende manier weer wat het betekent als je meer of minder aan People, Planet en Profit doet.

Praktijkgericht

Wat het boek onderscheidt, is dat de auteurs allen heel praktijkgericht zijn en het raamwerk niet alleen theoretisch klopt, maar ook uitvoerig in de praktijk is getest. In het boek worden 7 cases beschreven van bedrijven waar het al is toegepast en hoe het raamwerk de besluitvorming heeft beïnvloed. Zo wordt onder andere beschreven hoe het DSM heeft geholpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door te besluiten om voor een eigen voorziening voor hernieuwbare energie op hun fabriek te gaan; hoe de KNVB het heeft gebruikt om de waarde van sport te kwantificeren; hoe Science Museum NEMO van de nood een deugd maakte door een lekkend dak om te vormen tot een duurzaam dak met expositieruimte en een restaurant (dat vrij toegankelijk is); en hoe het IZZ heeft ondersteund bij het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving om het ziekteverzuim en stress onder werknemers te verminderen.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.