Rectorswissel en memorabele digitale 74e Dies Natalis

20 november 2020
Community

De 74e Dies Natalis van Nyenrode Business Universiteit is op 20 november in digitale vorm gevierd met de Nyenrode community. De huidige tijd vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen. Zodoende werden toehoorders thuis verrast met een attentie om een gevoel van verbinding te creëren. De dag gaat daarmee als een memorabele Dies Natalis de boeken in. Deze editie stond in het teken van verwelkomen en afscheid nemen. Rector Magnificus Miša Džoljić droeg zijn rectoraat officieel over aan zijn opvolger Koen Becking.  

De nieuwe rector ging in zijn openingswoord in op de gevolgen van de coronacrisis en de door de Nyenrode community getoonde veerkracht. Hij sprak zijn waardering uit voor de transformatie die Nyenrode heeft gerealiseerd naar blended en online onderwijs. In het verlengde hiervan sprak hij ook over de strategie voor de komende jaren waarbij transformatie in onderzoek, onderwijs en maatschappelijke impact centraal staat. “Dit kan alleen succesvol gerealiseerd worden door de betrokkenheid van de gehele Nyenrode community. Naast faculty en staff rekenen we ook op de betrokkenheid van studenten, deelnemers en alumni. We hebben elkaar nodig de komende jaren”, aldus Becking.  

De ideale stoel en ander meubilair 

Als metafoor voor zijn tijd bij Nyenrode nam prof. dr. Miša Džoljić MBA luisteraars tijdens zijn afscheidsrede mee in een presentatie langs stoelen en andere kunstobjecten. Sommige objecten spijkerhard en doortastend, andere gemaakt van sprokkelhout en daarmee veel toegankelijker. Maar welke stoel past het beste? Džoljić vond zijn favoriete stoel dicht bij de werkvloer, waar hij het liefst is. “Handen uit de mouwen en helpen waar dat mogelijk is.” 

Džoljić: “Rector Magnificus zijn van een universiteit is natuurlijk een baan, maar ook een eer. Door de functie die je bekleedt, krijg je heel vaak complimenten voor de universiteit die je aanstuurt. In werkelijkheid zijn alle prestaties bereikt door de faculteit en het ondersteunend personeel. Ze dragen allemaal op een bepaalde manier bij aan de universiteit die ik vaak heb mogen vertegenwoordigen.”

Er breekt een moment van afscheid aan, terugkijkend op acht jaar aan bijzonder mooie herinneringen, maar ook vooruitkijkend naar een gesluierde toekomst. “Ik heb alle vertrouwen in iets moois en in het nieuwe bestuur dat de toekomst samen met de Nyenrode gemeenschap gaat ontsluiten.”     

Studiebeurs 

Petri Hofsté, voorzitter van de Foundation Board van Stichting Nyenrode, nam de kijkers mee terug in de tijd. Nyenrode, destijds N.O.I.B. genoemd, werd in 1946 opgericht door ondernemende leiders van Nederlandse bodem. “Een prachtig instituut groeide uit en alumni waaierden uit over de wereld, maar blijven altijd verbonden door hun gedeelde ervaringen. In tijden van crisis heeft de Nyenrode gemeenschap wederom laten zien dat zij voor elkaar klaar staan.” 

Hofsté sprak haar waardering uit voor de betrokkenheid van Džoljić bij de universiteit en bij de studenten in het bijzonder. Zij kondigde daarom aan dat de Foundation Board als eerbetoon aan Miša Džoljić een nieuw scholarship voor studenten in het leven roept, genoemd naar de voormalig rector. De studiebeurs wordt de komende acht jaar uitgereikt, dezelfde periode als zijn rectoraat duurde.

Bij de overhandiging van de cheque door Petri Hofsté aan de voormalig rector, zegt hij ''Als ik mocht een cadeau zou mogen kiezen, zou het er één als deze zijn. Ik ben geraakt en heel blij. Dank!"   

Creativiteit en hard werken 

Door de studentenverenigingen Nieuwe Compagnie van Verre (NCV), de Jongste Compagnie van Verre (JCV) en de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS) werd teruggekeken op een uniek en uitdagend jaar. Olivier Valks (NCV), Aydan Kool (JCV) en Jeffrey Liu (VAS) spraken over hun ervaringen, het improviseren en connectie maken met behulp van nieuwe mogelijkheden. “Met creativiteit en hard werken hebben we er het beste van gemaakt, want dat is wat Nyenrodianen doen”, aldus Valks. Tevens bedankten zij Miša Džoljić voor zijn inzet en betrokkenheid de afgelopen jaren en heetten zij Koen Becking welkom als nieuwe Rector Magnificus. 

Na zes jaar intensief samenwerken, sprak Remmelt Vetkamp MSc als afsluiting de voormalig rector persoonlijk toe. Dit deed hij aan de hand van voorbeelden over Džoljić zijn stijl van leiderschap: een goede publieke spreker, met humor, efficiënt in overleg en altijd met een helpende hand. 

Prof. dr. Koen Becking is per 1 oktober benoemd tot de nieuwe Rector Magnificus van Nyenrode Business Universiteit. Prof. dr. Džoljić  werd benoemd tot hoogleraar in Healthcare Management. 

 

koen
4
1
5
7
6
8
2
9
koen
4
1
5
7
6
8
2
9

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.