"Samenwerking maakt ons allemaal sterker"

Pieter Duisenberg opent academisch jaar op Nyenrode
Publicatiedatum: 6-9-2021

Volgens drs. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), staat de Nederlandse maatschappij onder druk. Klimaatveranderingen, transformaties in onderwijs en ontwikkelingen in universitair onderzoek dwingen ons om scherp te blijven. Duisenberg hield zijn speech ‘universities without walls’ verwijzend naar de visie 2030 van de European University Association bij de opening van het academisch jaar 2021 - 2022 op Nyenrode Business Universiteit.  

Prof. dr. Koen Becking, Rector Magnificus van Nyenrode, heette de gasten in de zaal, waaronder gedeputeerde van de provincie Utrecht Hanke Bruins Slot, burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht Ap Reinders en de Foundation Board, en de toehoorders via de livestream welkom. Becking blikte terug op de afgelopen anderhalf jaar, waarin studenten en deelnemers voornamelijk digitaal onderwijs volgden. “Driekwart van alle eerstejaars studenten in het mbo, hbo en wo heeft zich het afgelopen jaar in meer of mindere mate eenzaam gevoeld door het missen van sociale contacten. Die cijfers baren ons zorgen. We zijn samen met onze studenten aan de slag gegaan om hen de best mogelijke ervaring te geven. Ik ben trots op de flexibiliteit en de doorzettingskracht die zij hebben laten zien om er het beste uit te halen.”   

Lustrumjaar 

Dit academisch jaar is een speciaal jaar voor Nyenrode: het jaar waarin Nyenrode haar 15e lustrum en 75e verjaardag viert. “Het academisch jaar 2021-2022 is niet alleen het jaar waarin we ons lustrum vieren en terugblikken op het verleden. Het is ook het jaar waarin we vooruitkijken naar de toekomst en onze strategie voor de komende periode verder invullen. We zijn ons ervan bewust dat we zelf constant bij moeten blijven leren. We moeten onszelf relevant zien te houden voor studenten, wetenschappers, bedrijfsleven en de maatschappij.” Becking sloot zijn speech af met de bekendmaking van het lustrumlogo. 

Groene en digitale transities  

Keynotespreker Pieter Duisenberg besprak de urgentie van universitair onderzoek. De educatieve impact van universiteiten is groter dan ooit. “In het huidige tijdperk liggen er twee grote kansen voor de toekomst klaar, namelijk groene en digitale transities. Ik geloof dat onze universiteiten een krachtige rol kunnen en moeten spelen bij het vormgeven van deze gemeenschappelijke toekomst. Deze transformaties bepalen de komende eeuw. En jullie, onze universiteiten, moeten een krachtige motor zijn om onze inspanningen voort te stuwen.” 

“Om de uitdagingen aan te gaan waarmee we vandaag en in de komende decennia worden geconfronteerd, hebben we universiteiten zonder muren nodig. De veertien universiteiten en de VSNU willen verder kijken dan hun eigen muren. Samenwerking maakt ons allemaal sterker.” 

Memorabele momenten  

De voorzitters van de studentenverenigingen Jonge Compagnie van Verre (JCV), Vereniging van Accountancy Studenten (VAS) en Nieuwe Compagnie van Verre (NCV) keken onder meer terug op een bewogen jaar. Stilzitten is voor het ondernemende verenigingsleven van Nyenrode echter geen optie. “Ondanks de obstakels die we onderweg tegenkwamen, hebben we bewezen de uitdagingen te trotseren en elkaar weer te vinden”, vertelde Isabella? Van der Graaf, voorzitter van de JCV. 

Ook het aankomende jaar staat in het teken van verbinding, zo vertelde zij: “Samen met de commissies zijn we vastbesloten om dit jaar bijzonder te maken door nieuwe verbindingen te leggen en vooruit te kijken. Er zijn al grote inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat dit lustrumjaar er een wordt waarin we memorabele momenten creëren en vieren, zowel groot als klein, waar alle leden weer kunnen genieten van wat de JCV te bieden heeft”.    

 

Documenten