“Het schrijven van een masterthesis is een ‘life-changing’ ervaring”

The Impact Conversations met Bo van der Rhee, Joost van Buuren en Niels van Nieuw Amerongen

1 juni 2022
Onderzoek

Het schrijven van een masterthesis blijkt voor veel studenten een ware ‘bottleneck’. Waar ligt nu precies de uitdaging? En hoe krijgen begeleiders meer grip op de hoeveelheid masterscripties die afgerond moeten worden? De oplossing lijkt gemakkelijk voor Bo van der Rhee, hoogleraar Operations Management, Joost van Buuren, hoogleraar Auditing en Assurance en Niels van Nieuw Amerongen, hoogleraar MKB Accountancy, allen aan Nyenrode Business Universiteit. Zij deden onderzoek hiernaar.

Thesisbegeleiding

Studenten willen graag vlot afstuderen, toch blijkt het schrijven van een thesis een knelpunt voor studenten. Na maanden studeren worden studenten letterlijk in het diepte gegooid om een masterthesis te schrijven. “Tijdens de opleiding krijgen studenten te maken met diverse deadlines en klassikale begeleiding als of ter voorbereiding op examens. Dat valt weg wanneer zij starten met het schrijven van de thesis. De enige deadline die zij meekrijgen is het verdedigen van de thesis na 4 maanden schrijven”, legt Van der Rhee uit. 

“Dat geeft studenten de ruimte om van alles te doen wat niets te maken heeft met het schrijven van een thesis. Door het vak ‘onderzoeksvaardigheden’ op te nemen in de opleiding betrek je studenten bij de dataverzameling. Dat levert niet alleen een enorme dataset op die te gebruiken is voor meerdere doeleinden, ook lijken studenten meer gemotiveerd en voltooiden zij binnen 4 maanden hun masterscriptie met verschillende artikelen in nationale en internationale tijdschriften”.

Samenwerking met de ‘Big 4’

Binnen de Accountancy opleidingen is Nyenrode een samenwerking aangegaan met Deloitte, PwC, EY en KPMG, de vier grootste auditkantoren van Nederland. “Door datacollecties en vertrouwelijke informatie van deze auditkantoren te delen met studenten, kunnen zij gerichter onderzoek doen en levert dat uiteindelijk een scherper resultaat op”, vertelt Van Nieuw Amerongen.

Vanuit de faculteit worden studenten actief begeleid. Met het scriptieprogramma Auditing & Assurance is niet alleen het aantal Auditing masterscripties in de afgelopen jaren gestegen, maar ook de kwaliteit enorm toegenomen. “In het begin schreef maar 20% van de studenten een scriptie over Auditing. Inmiddels is dat 70%”, vertelt Van Buuren. “Daarnaast is bijna 95% van de masterscripties binnen de nominale looptijd geschreven en verdedigd.” Ook heeft het programma geleid tot unieke dataverzamelingsmogelijkheden voor onderzoekers binnen de faculteit.

The Impact Conversations is een podcastserie waarin je de verhalen van onze docenten en hoogleraren en hun onderzoek ontdekt. Met hosts Bregje Spijkerman en Jan Anne Amelink duik je verder in praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. 

Ben je nieuwsgierig? The Impact Conversations zijn vanaf nu te beluisteren op bekende podcast kanalen zoals Apple PodcastSpotify, Google Podcast,  StitcherDeezer en Pocket Casts. Abonneer je via jouw favoriete kanaal, dan weet je zeker dat je geen aflevering mist.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.