“Shorttrack is het spektakel van de 21e eeuw”

16 februari 2018

Shorttrack staat als spectaculaire topsport in Nederland definitief op de kaart en daar weet Cees Juffermans alles van. Hij is deze weken bij de uitzendingen van de NOS over het olympische toernooi in het Koreaanse Pyeongchang niet weg te denken als co-commentator en analist. Hij zit ter plekke met zijn neus bovenop de prestaties van bijvoorbeeld Sjinkie Knegt en Yara van Kerkhof. Juffermans, in 2006 gestopt met shorttracken, heeft altijd een goed verhaal te vertellen. En dat kan hij mede, weet hij nu, dankzij deelname aan het Sports Leadership Program dat hij volgde aan Nyenrode Business Universiteit.

De inmiddels 35-jarige Juffermans fungeerde vier jaar geleden bij de Winterspelen in het Russische Sotsji ook al als deskundige bij de NOS. De basis waarop was toen nog compleet anders en het illustreert welke ontwikkeling het shorttrack heeft doorgemaakt. “Vier jaar geleden deed ik de analyses vanuit Nederland. Op uitnodiging van NOC*NSF ben ik toen nog een paar dagen in Sotsji geweest, maar dus niet vanwege het werk voor de NOS. Dat is nu anders. Ik reis af naar Zuid-Korea en ben daar om het shorttrack voor de televisie te verslaan.”

CeesJuffermans

Spektakel

Het zijn andere tijden, met een prominentere plek voor shorttrack. Juffermans schetst een achtergrond, die verschillende kanten kent: “De sport heeft een volwassen status gekregen. De basis daarvoor is gelegd in de periode rond 2008. Toen hebben NOC*NSF, schaatsbond KNSB, en later ook sportmarketing- en evenementenbureau TIG, de sport echt omarmd. De prestaties, de evenementen en de belangstelling van media en publiek zijn in een soort gouden driehoek met elkaar meegegroeid. "

"De kracht van deze sport ligt in de combinatie van sport en het entertainment eromheen. Het moet ‘snappy’ zijn, kort en krachtig"

Juffermans vervolgt: "Ik noem shorttrack het spektakel van de 21ste eeuw. De kracht van deze sport ligt in de combinatie van sport en het entertainment eromheen. Het moet ‘snappy’ zijn, kort en krachtig. Je moet de boel niet ophouden met ellenlange onderbrekingen. Power, power, power. Als toeschouwer moet je echt dat power-gevoel krijgen en het gevoel dat je echt wat hebt meegemaakt."

Verwachtingen

We moeten het hem natuurlijk vragen: met welke verwachtingen gaat hij nu klaar zitten voor de olympische wedstrijden? “Op de eerste plaats: het zit allemaal zo dicht bij elkaar, het blijft shorttrack, het kan alle kanten op. Maar Sjinkie Knegt is wel één van de favorieten op al zijn afstanden. Hij komt sowieso thuis met één medaille, hij heeft het nu al goed gedaan. Net zoals natuurlijk Yara van Kerkhof. Als de shorttrackploeg uiteindelijk met een handjevol medailles thuiskomt, zou dat heel positief zijn.”

Zelf deed Juffermans, die zijn hoogtepunt beleefde met het zilver van het Europees Kampioenschap van 2001, mee aan de Spelen van Salt Lake City (2002) en Turijn (2006). Hij kwam nooit verder dan de halve finales, met als treurig feit dat hij in Italië in de halve finale van de 1500 meter geschept werd door de Belg Pieter Gysel, de finish niet passeerde en daardoor een finaleplek in rook zag opgaan.

Nieuwe technologie

Natuurlijk kijkt hij met bovenmatige interesse naar de inzet van nieuwe technologie, zoals de Samsung Smartsuit, het pak met sensoren die feilloos de houding van de shorttrackers registreren. “In de staf van bondscoach Jeroen Otter zit nu ook een embedded scientist, die echt mee is voor de wetenschappelijke kant. Alle data worden tegenwoordig vastgelegd, de sport ontwikkelt zich ook in dat opzicht enorm snel. Dat vind ik alleen maar mooi, ik heb niks met de gedachte dat het de romantiek zou kunnen wegnemen. De belangen in de sport zijn tegenwoordig ook te groot, deze ontwikkeling is niet te stoppen. Vanaf 2001 hebben we al video-assistentie bij het shorttrack. Die techniek kun je uiteindelijk ook inzetten om het inzicht en de beleving van de fans te vergroten.”

Na zijn carrière als shorttracker, bleef Juffermans betrokken bij het shorttrack via het organiseren van evenementen en het directeurschap van onder meer een wereldbekerwedstrijd en de WK in het Rotterdamse Ahoy. Ook is hij voorzitter geweest van de atletencommissie van de KNSB. “In roerige tijden”, aldus Juffermans. Hij ging tot 2012 door met marathonschaatsen en deed nog tijdens zijn actieve loopbaan een studie commerciële economie aan de Johan Cruyff University. Tegenwoordig werkt Juffermans bij de Nederlandse Loterij, met in zijn takenpakket ‘alle beneficianten als NOC*NSF, verschillende sportbonden en goede doelen.’ 

Als hij naar het shorttrack kijkt, heeft hij af en toe nog kriebels. Maar meer ook niet. “Ik ben er nu voor mijn gevoel ook al lang uit. Ik ben nu trotser op hoe het de sport vergaat, ik ben betrokken en ik speel er nog wel een bescheiden rol in. Ik ken van de huidige generatie nog iedereen. Maar ik app ze niet dagelijks ofzo.”

Zoektocht

Na alle aandacht van de topsport vallen sommigen in een zwart gat. Het is Juffermans niet overkomen, zegt hij. "Ik ben terecht gekomen op een plek die bij mij past. Maar het is wel anders. Die zoektocht zal nooit helemaal stoppen.” Zijn aanmelding voor het Sports Leadership Program was daarom een logische stap. “Ik wil heel veel, heel snel. In die zin is de opleiding voor mij heel waardevol geweest. Ik heb geleerd om de dingen echt goed te doen, om een focus aan te brengen. Het was heel interessant om te reflecteren, te ontdekken wat mijn kracht is en wat mijn valkuilen zijn. Waarbij het natuurlijk zaak is om vanuit je kracht dingen voor elkaar te krijgen.”

Het programma gaf Juffermans een verdieping in de kennis over de financiële en juridische kanten van de sport en integriteitskwesties. “Het is heel breed, je kunt goed met deskundigen en andere deelnemers sparren over de dingen die jij tegenkomt en het mooie is dat je in een groep terecht komt vanuit verschillende hoeken uit de sport. Dat levert een netwerk op en daar ga ik, denk ik, nog veel plezier aan beleven.”

Dit artikel is ook verschenen op Sportknowhow.nl

Sports Leadership Program

Nyenrode Business Universiteit biedt sinds twee jaar de opleiding Sports Leadership Program aan. Tijdens deze opleiding maken sportprofessionals kennis met een innovatieve denkwijze gecombineerd met een academische benadering omtrent leiderschap in sport. De kernvraag van het programma is geformuleerd als: 'hoe kunnen we jou helpen om een blijvende impact te maken in de sportwereld?'

Inmiddels hebben ruim vijftig deelnemers dit programma voltooid, waaronder directeuren en commissarissen van voetbalorganisaties, oud-wereld- en olympisch kampioenen, topcoaches, directeuren van wielerploegen en professionals met een andere sportachtergrond. De komende maanden worden diverse docenten, alumni en partners van het programma geïnterviewd over het onderwerp ‘Nieuw leiderschap in sport’.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.