Coach Sjoerd Marijne gaat nu uit van een player-driven aanpak

19 januari 2018

Sjoerd Marijne heeft één van de meest uitdagende jobs ter wereld, zo zegt hij. De ex-bondscoach van de Oranje-hockeyvrouwen en oprichter van Hockeysupport vertrok begin vorig jaar voor een nieuw avontuur naar India, waar hij in eerste instantie de Indiase hockeydames onder zijn hoede kreeg. In september werd hij vervolgens door de Indiase hockeybond aangesteld als bondscoach van de Indiase mannenploeg, als opvolger van Roelant Oltmans. “Dat de bond mij benaderde kwam als een verrassing, maar ik heb gelijk 'ja' gezegd.” In 2015 nam Sjoerd Marijne deel aan de eerste lichting van het Sports Leadership Program aan Nyenrode Business Universiteit.

“Hockey is volkssport nummer één in India en één van de landen met de rijkste historie op het gebied van deze sport. Dat maakt deze positie zo uitdagend,” vertelt Marijne enthousiast. “Een wedstrijd tussen India en Pakistan bijvoorbeeld, wordt wereldwijd door twintig miljoen mensen bekeken. Iedereen hier leeft mee. Daarbij is de rol van sociale media enorm. Spelers en coach krijgen heel veel reacties, zowel positief bij succes als negatief als het minder loopt.”

sjoerdmarijne

Toch schrikt dat Marijne niet af in het benoemen van zijn doelstellingen voor de komende jaren. Dit jaar alleen al neemt hij met zijn ploeg deel aan maar liefst zes toernooien. De ambities zijn groot. Goud halen op de Asian Games - komende zomer in Indonesië - betekent kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Daarnaast is het behalen van een medaille op het WK in december dit jaar de doelstelling. Maar: “De grote droom is het behalen van een medaille op de Olympische Spelen in Tokio in 2020.”

“De coach moet niet degene zijn die de lat het hoogst legt, dat moet vanuit de spelers zelf komen"

Leiderschap in een team

Ambitie is mooi, maar Marijne weet als geen ander dat resultaat het enige is dat telt. In India hebben de laatste zes coaches in zeven jaar tijd het veld geruimd. Wat brengt Marijne mee in vergelijking met zijn voorgangers? Zijn visie op leiderschap, waarbij hij uit gaat van een player-driven in plaats van coach-driven aanpak, zo stelt hij.

“De coach moet niet degene zijn die de lat het hoogst legt, dat moet vanuit de spelers zelf komen. Ik heb de afgelopen maanden vooral de spelers laten praten. Leiderschap in het team is iets dat ik heel belangrijk vind. Dat heb ik meteen geprobeerd toe te passen tijdens de Asia Cup. Hoe? Door spelers de vrijheid te geven: hoe willen jullie spelen en op welke manier? Met mijn expertise stuur ik de spelers bij en stel ik hen vragen die hen doen nadenken over hun keuzes. Het doel is dat spelers dit uiteindelijk zelf aan elkaar gaan overbrengen.” Dit proces is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd, stelt Marijne, hoewel hij er wel in gelooft. “ Ik geef veel vrijheid, en dat is wennen voor de ploeg. De cultuur in India is toch meer directief.”

hockey

Drijfveren

Als deelnemer aan het Sports Leadership Program van Nyenrode Business Universiteit heeft Marijne inzichten opgedaan over zijn motivatie, zijn drijfveren en waar hij het verschil kan en wil maken: ‘het maximale halen uit de potentie van anderen’. Zowel in zijn rol als coach als in die van ondernemer streeft hij hiernaar. Marijne vertelt dat hij tijdens het programma echt in de spiegel moest kijken, ook al was dat geen gemakkelijke opgave.

"Ik herinner mij een presentatie van Toon Gerbrands die een anekdote van Louis van Gaal naar boven haalde 'bij mij gebeurt een aantal dingen nooit'. Dat heeft mij aan het denken gezet, want dit heeft te maken met mensen aanspreken op gedrag en regels die je met elkaar stelt. Ik kon dit nog wel eens op zijn beloop laten en uiteindelijk gaat dit ten koste van je leiderschap." Wat dat betreft heeft hij veel geleerd van zijn tijd als bondscoach van de Nederlandse hockeydames en de periode daaropvolgend. Marijne merkt nu dat het strakker bewaken van de kaders ook iets is dat als prettig wordt ervaren door staf en spelers.

'Leiderschap' betekent volgens Marijne: 'jezelf in de spiegel durven aankijken, openstaan voor feedback, keuzes durven maken en verantwoordelijkheid nemen'

Met de kwaliteit in het Indiase hockeyteam zit het volgens Marijne ook goed. “Maar, het is een jonge ploeg, die nog constanter moet worden in het spelniveau.” De uitdaging voor Marijne is om tijdig de benodigde stabiliteit te realiseren. Kranten zitten in India continu bovenop het team. Marijne laat zich daar niet door van de wijs brengen. Leiderschap kent in zijn ogen vier elementen:

“Jezelf in de spiegel durven aankijken, openstaan voor feedback, keuzes durven maken en verantwoordelijkheid nemen. In mijn huidige rol als bondscoach komt daar automatisch veel gedoe van buiten bij kijken. Maar ik sta voor mijn keuzes en daar houd ik aan vast.”


Dit artikel is ook verschenen op Sportknowhow.nl

Sports Leadership Program

Nyenrode Business Universiteit biedt sinds twee jaar de opleiding Sport Leadership Program aan. Tijdens deze opleiding maken sportprofessionals kennis met een innovatieve denkwijze gecombineerd met een academische benadering omtrent leiderschap in sport. De kernvraag van het programma is geformuleerd als: 'hoe kunnen we jou helpen om een blijvende impact te maken in de sportwereld?'

Inmiddels hebben ruim vijftig deelnemers dit programma voltooid, waaronder directeuren en commissarissen van voetbalorganisaties, oud-wereld- en olympisch kampioenen, topcoaches, directeuren van wielerploegen en professionals met een andere sportachtergrond. De komende maanden zullen diverse docenten, alumni en partners van het programma worden geïnterviewd over het onderwerp ‘Nieuw leiderschap in sport’.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.