“Het Sports Leadership Program heeft al mijn verwachtingen overtroffen”

4 september 2018

Marjon Kooistra volgde in 2016 het Sports Leadership Program aan de Nyenrode Business Universiteit. De voormalig topzeilster wilde zichzelf ‘afstoffen’, zoals ze het zelf omschrijft. Ze zegt nog steeds dagelijks profijt te hebben van de studie bij haar huidige werkzaamheden als manager van het High Performance Team van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV).

MarjonKooistra

Ze was topsporter, coach en is  tegenwoordig manager. Vraag haar welke rol het meeste bij haar losmaakt en de lach breekt door bij Kooistra. “Ha, zelf sporten blijft toch het allerleukste, hoor. Ik heb uit mijn eigen zeilloopbaan zoveel plezier gehaald.” Kooistra werd verschillende keren Nederlands kampioen in de 470, een tweemansboot, en schopte het tot de top tien van de wereldranglijst. “Ik was heel fanatiek, echt een trainingsbeest. Ik wist niet van ophouden.”

Leerschool
Toch lukte het nooit om die grote droom, deelname aan de Olympische Spelen, waar te maken. “Wij hadden Margriet Matthijsse en Lisa Westerhof voor ons. Per klasse mocht er maar één boot afgevaardigd worden en zij waren gewoon beter. Daar kan ik vrede mee hebben. Ik heb een heel goed gevoel aan mijn tijd als topsporter overgehouden. Volgens mij heb ik er ook meer aan gehad dan aan mijn studiejaren. Het is een enorme leerschool geweest en dat houd ik ouders van zeiltalenten nog steeds voor. Je reist de wereld rond, je leert zelf probloplossen en harde tegenslagen overwinnen.”

“Ik kwam bij het nieuwe project van de Yngling terecht en dat bleek zeer succesvol”

Kooistra volgde tijdens haar zeilloopbaan een studie vrijetijdswetenschappen en liep stage bij NOC*NSF om vervolgens voor de olympische sportkoepel te gaan werken. In 2004 stopte ze met zeilen en na haar actieve zeilcarrière begon ze met coachen bij het KNWV. “Ik kwam bij het nieuwe project van de Yngling terecht en dat bleek zeer succesvol. We begonnen met een groep van tachtig meiden, waaruit we uiteindelijk negen selecteerden.”

Afstoffen
Kenmerkend voor Kooistra: ze bleef ook nieuwsgierig naar andere uitstapjes. Zo ontdekte ze de wereld van het zeezeilen van de Volvo Ocean Race door de logistiek te doen voor de Nederlandse boot van Delta Lloyd in de campagne van 2008-2009. “Het lijkt dezelfde sport, maar het is heel anders, met andere eisen, zowel sportief als commercieel.”

“Ik wilde meer weten over het aansturen van een team, ik wilde weten welke innovaties er in de sport waren, welke commerciële modellen inmiddels in zwang waren" 

Ze ging naar Curaçao, deed daar zeilprojecten, stichtte een gezin, kwam terug naar Nederland en meldde zich in 2016 aan voor het Sports Leadership Program van Nyenrode Business Universiteit. “Ik wilde mezelf afstoffen, want ik was er een paar jaar tussenuit geweest en was vol voor mijn gezin gegaan. Het was een zoektocht naar wat ik wilde, ik wilde weer scherper worden.”

XL27 MarjonKooistra-2 copy

Diverse groep

Kooistra had haar verwachtingen van de studie. Ze werd daarin geenszins teleurgesteld, zegt ze. “Ik wilde meer weten over het aansturen van een team, welke innovaties er in de sport waren, welke commerciële modellen inmiddels in zwang waren en ik wilde bovendien weten hoe ik zelf kon functioneren in een team. In alle opzichten heeft het mijn verwachtingen overtroffen.”
 
Het contact met de medestudenten roemt ze, daar ging een inspirerende werking van uit. Ze leerde er mensen kennen als Merijn Zeeman - de ploegleider uit het wielrennen - en een hockeycoach als Lucas Judge. “De groep bestond uit zo’n vijftien mensen en was heel divers. Ook met een advocaat en iemand uit het bestuur van Ajax. Dat heeft me echt wat gebracht: bijvoorbeeld hoe je in discussies leert hoe mensen verschillend tegen een probleem aankijken.”

“Je moet bescheiden zijn over je eigen rol bij het WK, vind ik. Voor mij staat voorop dat de sporters zelf voor hun prestaties zorgen”

Meest succesvolle WK ooit
Ze doet er haar voordeel mee in haar huidige werk bij het KNWV als manager van het High Performance Team en als de verantwoordelijke persoon voor de sponsoring van de olympische zeilploeg. Misschien is het geen toeval dat de wereldkampioenschappen zeilen in het Deense Aarhus onlangs het meest succesvolle WK ooit in de geschiedenis van het zeilen in Nederland waren.

Kooistra is een radartje in dat succes. Of, zoals ze het zelf verwoordt: “Je moet bescheiden zijn in over je eigen rol daarbij, vind ik. Voor mij staat voorop dat de sporters zelf voor hun prestaties zorgen en dat zij daarvoor verantwoordelijk zijn. Daarnaast is het zo dat Jaap Zielhuis onze hoofdcoach is, hij heeft de belangrijkste, directe rol bij de programma’s van onze sporters. Het is wel zo dat de sporters en de coaches tijdens zo’n evenement goed moeten kunnen functioneren. Daar ligt wel een taak, ook voor mij, om de goede omstandigheden te creëren en te voorkomen al het voorbereidende werk niet voor niets is geweest en alsnog wordt afgebroken.”

Dit artikel is ook verschenen op Sport Knowhow XL.
Het Nyenrode Sports Leadership Program is een 1-jarig internationaal programma, ontwikkeld voor en door de beste leidinggevenden uit de sportwereld. Zo begeleiden coaches van Phoenix Education je tijdens jouw Personal Leadership Development Journey. Daarin leer je op een uitdagende manier hoe je een inspirerende leider wordt en hoe je omgaat met complexe, uitdagende en vaak emotionele situaties binnen sportmanagement en coaching.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.