Strategic Talent Management at Nyenrode: we Practice what we Teach

Impactcase van de maand

18 april 2023
Onderzoek

De visie op talent verandert. Nyenrode Business Universiteit doet al jaren onderzoek naar talentmanagement. Dit verandert niet alleen het onderwijs, maar ook haar beleid. Het nieuwe beleid geeft niet alleen de beste, maar álle medewerkers de kans om hun talenten te ontwikkelen.

College Strategic Talent Management

In 2020 volgde Sandra Goettsch, Director HR van de Nyenrode Business Universiteit, een college Strategic Talent Management van haar collega Prof. dr. Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talent Management en Organisatorisch Leiderschap. Van der Sluis is al ruim twintig jaar actief in het dit vakgebied waar zij onder andere onderzoek doet en boeken schrijft. Haar college ging over het concept ‘talent in de organisatie’. Een belangrijk inzicht dat Goettsch uit die les haalde, was dat talent hebben in organisaties iets anders is dan een talent zijn. De kunst van organisaties is dat zij medewerkers een talent laten zijn met de talenten die iedere medewerker in zich heeft. Dit maakt medewerkers een waardedrager en een organisatie een talentgedreven organisatie.

Een nieuwe focus op talent

Na het college noemt Goettsch haar medewerkers niet langer ‘medewerkers’, maar ‘talenten’. Alle medewerkers, en niet alleen de beste, worden gezien en erkend als waardevol binnen de organisatie. Ook hun managers gaan hier zo mee om. Ze geven meer aandacht aan de potentie en individuele ontwikkeling van hun medewerkers. Deze aanpak draagt bij aan de herkenning en ontwikkeling van de talenten van iedereen. Zo ontstaat een cultuur van inclusiviteit en betrokkenheid.

Om ervoor te zorgen dat iedereen de nieuwe mindset gaat voelen en gebruiken, traint de universiteit alle managers en directeuren. Zo leren zij een inclusieve blik te ontwikkelen en het talent van iedere medewerker te zien. Ook alle medewerkers leren hoe ze hun eigen talenten bewust kunnen inzetten in hun werk. Vooruitkijkend beslissen manager en medewerker vervolgens samen welke werkzaamheden het beste passen.

Een 100% talentgedreven organisatie

Sinds het college heeft Goettsch een nieuw doel in haar hr-strategie. Ze wil het talent van iedere medewerker optimaal benutten en ontwikkelen. Ook wil ze de ontplooiing van alle medewerkers in het licht zetten van het doel van de organisatie: het vormen van verantwoordelijke leiders. Hiermee wordt de universiteit een 100% talentgedreven en toekomstgerichte organisatie. Dat is goed voor mensen die er werken, voor organisaties die met Nyenrode samenwerken, en voor de maatschappij als geheel.

Werken vanuit je talent

De medewerkers krijgen steeds vaker de ruimte om vanuit hun talenten te werken. Ze zijn daardoor tevredener, ervaren minder stress en leveren betere werkprestaties. Dit effect toont het belang aan van het erkennen en gebruikmaken van de individuele talenten van iedereen. Een medewerker vertelt: ‘Werken vanuit mijn talent geeft me energie. Als ik dat niet kan doen, kost me dat energie.’ Ze waarderen ook de manier waarop hun managers talentmanagement toepassen: ‘Ik ben blij dat mijn manager me nu vraagt welke projecten ik wil oppakken.’

 

Een impact case omvat een portfolio van onderzoek rondom een centraal thema, met een focus op het bereik en de impact van dat onderzoek. De impact cases zijn goed leesbaar voor een breed publiek, tonen aan hoe Nyenrode de verbinding met de praktijk versterkt en hoe faculteitsleden praktische oplossingen vinden voor relevante en actuele uitdagingen in de praktijk.

De impact cases zijn ingedeeld in de categorieën Leadership, Entrepreneurship, Stewardship en Educational Innovation.

Alle cases vind je hier.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.