Studiereis Mexico Part-time MSc in Management

1 december 2022

In november zijn de Part-time MSc in Management studenten op studiereis geweest in Puebla, Mexico. Als onderdeel van het vak International Business & Economics verbleven zij op de Universidad de las Americas Puebla (UDLAP), voor een programma met focus op business in Mexico.  

Top 10 grootste economieën

Mexico wordt de laatste jaren veel in verband gebracht met drugscriminaliteit, onveiligheid en migratiestromen. We verliezen echter vaak uit het oog dat de Mexicaanse economie in wat langere termijn prognoses in de top 10 van grootste economieën staat. De economie van dit land zal in 2040 bijvoorbeeld groter zijn dan die van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is er sprake van een explosie van de Mexicaanse middenklasse; een middenklasse die inkomen heeft voor luxeproducten en -diensten.

Een actueel voorbeeld: grote aantallen Mexicaanse voetbalsupporters hebben de reis naar het WK voetbal in Qatar gemaakt. Tijdens de poulewedstrijd van Mexico tegen Polen waren de Mexicaanse fans veruit in de meerderheid op de tribune. Op economisch (en sociaal) terrein gebeurt er dus veel in Mexico, wat de studenten nu ook met eigen ogen hebben kunnen zien.

Verschillen tussen Mexico en Nederland

Verspreid over de week hebben de studenten verschillende colleges gevolgd, op het gebied van talentontwikkeling, innovatie, digitale marketing en de bedrijfscultuur in Mexico. De focus van de colleges lag met name op de verschillen tussen Mexico en Nederland, op basis van het Hofstede model. Dit model onderscheidt zes cultuurdimensies om dieperliggende drijfveren van verschillende culturen met elkaar te vergelijken. Op veel van deze dimensies verschilt Mexico van Nederland en dat vertaalt zich in verschillen in organisatiecultuur, manier van leidinggeven en innovatief gedrag.

Naast de colleges hebben studenten aan de hand van presentaties kennisgemaakt met verschillende Mexicaanse bedrijven, zoals Canacintra en Canaco. Bij La Italiana en Kimberly-Clark hebben de studenten een kijkje achter de schermen kunnen nemen in de productie. De bedrijven hebben hierbij echt de tijd genomen om de studenten goed te ontvangen en hadden een interessant programma gemaakt met voldoende aandacht voor vragen. Hierdoor heeft de groep verschillende inzichten gekregen over de Mexicaanse werkcultuur.

Mexicaanse cultuur ervaren

Naast het inhoudelijke programma was er ook genoeg ruimte om meer van de omgeving te zien. Zo zijn een aantal van de vele mooie kerken bezocht en zijn de studenten naar de Grote Piramide van Cholula geweest. Ook in de avonduren was er voldoende tijd voor ontspanning. Er is genoten van een typisch Mexicaanse worstelwedstrijd en de verjaardag van een van de studenten is gepast gevierd met een piñata.

Mede dankzij de universiteit hebben de studenten een onvergetelijke studiereis gehad. Gedurende de trip hebben zij in de slaapzalen op de campus mogen slapen en zich in de Mexicaanse cultuur kunnen onderdompelen. Het was interessant om het campusleven van zo dichtbij mee te maken. Door de colleges kregen de studenten bovendien een kijkje in het onderwijs bij UDLAP.

Kortom: een zeer geslaagde studiereis!

Studiereis Mexico Part-time MSc in Management
Studiereis Mexico PTMScM
Studiereis Mexico PTMScM-3
Studiereis Mexico PTMScM-4
Studiereis Mexico Part-time MSc in Management
Studiereis Mexico PTMScM
Studiereis Mexico PTMScM-3
Studiereis Mexico PTMScM-4

Met de Part-time MSc in Management van Nyenrode, kies je voor een van de meest complete bedrijfskundestudies van Nederland. Met deze studie versnel je jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en krijg je toegang tot direct in de praktijk toepasbare bedrijfskundige kennis. Wat je op vrijdag en zaterdag leert, kan je op de maandag daarna direct op je werk gebruiken.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.