Hoe staan we ervoor in supply chain Nederland?

Nationale Supply Chain Monitor 2019

30 juli 2019
Onderzoek

Hoe ver zijn organisaties in Nederland met supply chain management en waar liggen nog kansen? Het goed integreren van supply chain management heeft veel voordelen; snellere leveringen, betrouwbaardere doorlooptijden, meer flexibiliteit, een duurzamere operatie, minder faalkosten, en vooral een hoger rendement en hogere klanttevredenheid. Waar staan organisaties ten opzichte van het ideaalbeeld en van elkaar?

BLMC Supply Chain Optimization en Nyenrode Business Universiteit organiseren voor de vierde keer de Nationale Supply Chain Monitor. Dit tweejaarlijkse onderzoek laat zien hoe het vak zich ontwikkelt. 

Supply chain management wordt volwassen, externe samenwerking blijft uitdaging

De belangrijkste bevinding uit het onderzoek in 2017 is dat bedrijven zich bevinden op de drempel van niveau 2 naar 3. Er is inzicht in bedrijfsprocessen en de interne samenwerking komt op gang. Binnen organisaties worden de eerste functionele verbeteringen gerealiseerd door informatie te delen en processen op elkaar af te stemmen. Toch liggen daar nog veel onbenutte mogelijkheden; de klantfocus is aanwezig, maar is nog niet doorvertaald in alle processen. Externe samenwerking is nog niet of nauwelijks aan de orde.

Monitor 2019

Op dit moment loopt het onderzoek 2019. De resultaten worden door prof. dr. Jack van Veen gepresenteerd in het Supply Chain Theater op de beurs ICT & Logistiek in november 2019. 

Tweejaarlijks voert BLMC Supply Chain Optimization in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit onderzoek uit naar de mate waarin supply chain management in Nederland wordt toegepast. De resultaten laten zien in hoeverre het bedrijfsleven al profiteert van de voordelen, maar ook waar de ontwikkeling stokt. Door hier aandacht aan te besteden, willen BLMC en Nyenrode bijdragen aan een succesvolle ontwikkeling van supply chain management in Nederland.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.