“Tijdens de sportlessen heb ik ervaren hoe belangrijk presteren in teamverband is”

BScBA-Alumnus Alexander van den Bergh vertelt over zijn tijd op Nyenrode.

25 maart 2020
Community
De BSc in Business Administration (BScBA) is de jongste degree-opleiding van Nyenrode Business Universiteit. De internationaal georiënteerde bedrijfskunde-opleiding van de particuliere universiteit is bedoeld voor studenten die de ambitie hebben om een leidende rol te spelen in het bedrijfsleven van morgen. In september 2019 ontvingen de eerste twintig afgestudeerden hun bachelor diploma. Alexander van den Bergh was één van hen. Hij vertelt over zijn ervaringen.
De BScBA kenmerkt zich door onderwijs in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht. “Je bent verplicht om aanwezig te zijn bij de colleges, dat is anders dan bij de meeste andere universiteiten. Door die kleine groepen blijf je met je gedachten goed bij de les. Als je afdwaalt, valt dat al snel op. Je medestudenten en de professor zorgen er steeds voor dat je blijft meedoen”, vertelt Alexander.

“Door de kleinschaligheid van Nyenrode bouw je een hele hechte band op met je studiegenoten. De gesprekken met hen in de klas maar ook daarbuiten hebben mij heel erg geïnspireerd. Zij vertelden hun verhalen en ambities en daardoor ging ik zelf ook meer nadenken over mijn eigen toekomst en over wat ik zelf uit mijn studietijd wilde halen.”

Alexander van den Bergh

Zelfverzekerder en bewuster

Naast de academische inhoud staat vorming centraal in de opleiding. Zo is een belangrijk onderdeel de Personal Leadership Development Journey die studenten doorlopen. Alexanders ervaringen daarmee waren positief, vertelt hij. “Tijdens de Personal Leadership Development Journey reflecteer je heel veel op jezelf en op wat je doet. Je moet bijvoorbeeld essays schrijven over de belangrijkste momenten uit je verleden, over wat je nu doet en over je ambities. Je praat daar dan ook over in kleine groepjes met medestudenten. Ook daarna blijven je gedachten in je hoofd nog verder doorratelen. Door dat reflecteren word je een stuk zelfverzekerder en bewuster.”

“De sociale vaardigheden die ik opdeed tijdens mijn studie waren uiteindelijk nog belangrijker voor me dan de academische inhoud. Als je open en vlot met mensen kan samenwerken, kom je verder. Dan bouw je makkelijker vriendschappen en een netwerk op en het helpt je bijvoorbeeld bij sollicitatiegesprekken.”

Sport als favoriet onderdeel

Voor Alexander was sport het meest geliefde onderdeel binnen het curriculum. “Sport hoort echt bij de traditie van Nyenrode. Al in de beginjaren kenden de studenten een stevig programma met onderdelen als boksen, rennen en roeien. Mijn generatie is vrij individualistisch maar tijdens het sporten heb ik ervaren hoe belangrijk presteren in teamverband is. Vooral achteraf merk ik dat dat veel impact op me heeft gehad als persoon.”

“Bovendien zorgde sport als verplicht programma-onderdeel voor de nodige discipline, belangrijk met zo’n intensief campusleven als op Nyenrode. Die discipline helpt ook om nog even volle bak te kunnen gaan als je bijvoorbeeld plotseling een last minute opdracht krijgt en je daar eigenlijk weinig energie meer voor over hebt na een pittige periode.”

Uitvliegen

Alexander groeide op in België, als kind van Nederlandse ouders. “Ik vond het belangrijk om naar Nederland te gaan om te studeren om toch wat van de Nederlandse vibes mee te krijgen.”

De BSc-opleiding kent een exchange periode waarin studenten naar het buitenland gaan om te studeren. Dat heeft Alexander destijds niet gedaan, omdat hij een bestuursfunctie vervulde in de Heeren V van studentenvereniging Nieuwe Compagnie van Verre. “Daar heb ik heel veel van geleerd en daardoor ben ik erg gegroeid als persoon. Maar omdat ik door die keuze niet aan de exchange mee heb gedaan, heb ik wel besloten dat ik mijn master in het buitenland wilde doen.”

Alexander was 21 jaar toen hij afgelopen jaar afstudeerde. Nu volgt hij een master opleiding aan business universiteit Bocconi in Milaan. “Het voelde voor mij te makkelijk om na Nyenrode in Nederland te blijven hangen, te veel in mijn comfortzone. Door verschillende lezingen tijdens mijn studie en de bedrijfsbezoeken die we hebben gedaan maar ook door de geschiedenis van Nyenrode als onderwijsinstituut voor het internationale bedrijfsleven, ben ik extra geïnspireerd geraakt om uit te vliegen.”

Flexibiliteit testen

“Je wordt veel flexibeler als je in het buitenland aan de slag bent, je leert je aanpassen.” Met de lockdown van Italië in de afgelopen weken is zijn flexibiliteit de laatste tijd weer eens stevig getest. Op het allerlaatste moment wist hij het land – nu toch echt zijn nieuwe thuis – met de auto te verlaten en vertrok hij richting zijn ouderlijk huis. Een reis daarna naar Zuid-Afrika viel noodgedwongen ook korter uit dan gepland. Nu zit hij in lockdown bij zijn ouders thuis in België. Hij kan zijn lessen op Bocconi wel online volgen. “Dat is erg aanpassen”, aldus Alexander. “Je mist de hele sfeer van de colleges en onderlinge motivatie. Vooral met mijn Nyenrode-achtergrond van persoonlijk contact is online college volgen nog heel onwennig.”

Nyenrode is al sinds 1946 gevestigd op het dertiende-eeuwse landgoed in Breukelen maar sinds een aantal jaar ook aan de Keizersgracht in hartje Amsterdam. Met ingang van zomer 2020 biedt Nyenrode de BScBA-opleiding niet alleen aan op de campus in Breukelen maar ook op de vestiging in de hoofdstad.

Lees hier meer over de BSc in Business Administration.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.