Van data driven werken tot het belang van waardecreatie - Praktische handvatten voor de niet-financiële professional

30 mei 2023
Onderwijs

Wat is het nut van waardecreatie? Hoe haal je uit een enorme hoeveelheid data relevante financiële informatie? Het is slechts een greep uit de vragen die aan bod komen in de masterclass Finance & Accounting voor de niet-financiële professional. Spreker en ondernemer Sander Oude Luttikhuis legt uit hoe hij zijn deelnemers meer inzicht geeft in corporate finance en hoe ze daar hun voordeel mee kunnen doen.

Sander Oude Luttikhuis richtte in 2013 het bedrijf Capax Capital Partners op. Binnen zijn onderneming houdt hij zich voornamelijk bezig met situaties waarin behoefte is aan gestructureerde en innovatieve financiering. Zijn ervaring brengt hij mee in zijn andere functie, namelijk die van Senior Lecturer Corporate Finance aan Nyenrode Business Universiteit. Daar doceert hij onder andere in de masterclass Finance & Accounting voor de niet-financiële professional.

Data driven werken

“Ik zeg voor de grap wel eens dat financiële mensen een kei zijn in het opwerpen van rookgordijnen. In deze masterclass hoop ik de deelnemers voldoende handvatten te geven om dat te kunnen doorzien en hun mannetje te staan”, vertelt Oude Luttikhuis. Hij probeert tijdens zijn colleges zoveel mogelijk te werken met praktijkvoorbeelden van deelnemers. “Een vraagstuk dat regelmatig voorbijkomt is dat van data driven werken. Dat is echt een hot topic. Er is tegenwoordig ontzettend veel data beschikbaar. Maar als je niet over de creativiteit beschikt om dit om te zetten in relevante informatie, ben je nergens. Samen met de deelnemers verken ik welke gegevens nodig zijn om tot een goed dashboard te komen. Een vraag die ik vaak stel is: als je op vrijdagmiddag naar deze gegevens kijkt, kun je dan met zekerheid vaststellen dat je bedrijf maandag nog bestaat? Als het antwoord nee is, moet je je afvragen of je wel de juiste data hebt geselecteerd.”

Waardecreatie

Een onderwerp waar Oude Luttikhuis ook veel aandacht aan besteed zijn uitbreidingsinvesteringen. “Er is een verschil tussen investeren en financieren”, legt Oude Luttikhuis uit. “Wanneer we het hebben over financieren, bedoelen we het geld dat we nodig hebben voor onze investeringsplannen. Bij investeren gaat het om de groei en het succes van de plannen waarin wordt geïnvesteerd. Daarbij is waardecreatie heel belangrijk omdat dit je uitbreidingsinvesteringen rechtvaardigt. Hoe zorg je ervoor dat je product of dienst optimaal aansluit bij de klantbehoeften van je doelgroep? Het is daarbij van belang om een betrouwbare financiële prognose op te stellen. Wat ik de deelnemers vooral wil leren, is hoe ze deze cijfers ook hard kunnen maken.”

Environmental, Social en Governance

Wat volgens Oude Luttikhuis voor investeerders steeds belangrijker wordt is ESG, wat staat voor Environmental, Social en Governance. Het wordt gebruikt om de duurzaamheid en de ethische weerslag van een investering in een bedrijf te meten. “Dat betekent dat je niet meer alleen moet kijken naar de omzet minus de kosten, maar ook naar andere factoren. Als je de kosten laag houdt doordat je bepaalde werkzaamheden laat uitvoeren door kinderen in lagelonenlanden, is dat lastig te verantwoorden. Dit inzicht kan deelnemers helpen om binnen hun eigen organisatie veranderingen op het gebied van ESG door te voeren, ook als dat betekent dat er meer geld nodig is.”

Verkoop bedrijf

Oude Luttikhuis vertelt dat er in zijn college regelmatig deelnemers zijn die werken bij een bedrijf dat verkocht wordt. “Ik merk dat mensen vaak niet goed snappen hoe zo’n verkoop in zijn werk gaat en welke gevolgen dat heeft. Ik leg dan bijvoorbeeld uit wat de consequenties zijn van private equity. Het gaat hierbij om investeerders die buiten de aandelenbeurs om financieel in bedrijven participeren. Vaak hebben deze investeerders een bepaalde horizon voor ogen, ze willen bijvoorbeeld binnen vijf tot zeven jaar kunnen ‘oogsten’ en het bedrijf weer verkopen. Dat betekent dat er hyperefficiënt gewerkt moet worden en medewerkers zien dat terug in de budgetten. Door dit soort praktijkvoorbeelden begrijpen mensen beter waarom bepaalde dingen gebeuren. Ik vind het altijd mooi om te zien als het kwartje valt.” 

De masterclass Finance & Accounting voor de niet-financiële professional is bedoeld voor professionals in het bedrijfsleven of de publieke sector die graag wat meer inzicht willen in corporate finance en in de gevolgen van hun plannen op financieel gebied. Met de financiële inzichten die zij opdoen kunnen deelnemers na afloop met een gerust hart in gesprek kan gaan met hun financiële collega’s. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.