“Richt je als accountant op zaken die er echt toe doen”

6 januari 2020
Onderwijs

Maxime Asjes is 27 jaar, en is daarmee een van de jongste deelnemers in haar lichting van de Executive Master of Finance & Control aan Nyenrode Business Universiteit. Voor haar is deze opleiding tot registercontroller een logisch vervolg op de post-master Accountancy (RA). “De EMFC heeft me nog meer overtuigd van mijn mooie vak als accountant, en ik krijg er heel veel energie van!"

“Ik heb het ontzettend naar m’n zin op Nyenrode”, vertelt Asjes. Eerder volgde ze er al de deeltijdopleiding Accountancy en daarna de post-master tot registeraccountant die ze anderhalf jaar geleden afrondde. “Ik ben me toen gaan verdiepen in welke opleidingen er meer werden aangeboden, omdat ik nog niet uitgestudeerd was. Zo kwam ik uit bij de opleiding tot registercontroller.” Ook die studie volgt ze met veel plezier, en hoopt ze het komende half jaar af te ronden.

Van RA naar RC

Wat vond haar werkgever Deloitte ervan dat ze na de ene voltooide opleiding gelijk wilde starten met de volgende? “Ik heb ze overtuigd van mijn motivatie om mijzelf te blijven uitdagen, mijn eigen skills te verbeteren en als allround accountant een betere gesprekspartner voor onze klanten te worden. Daar plukt Deloitte ook de vruchten van.” Dat heeft zich in de praktijk al bewezen. “Ik had net het tentamen tax management gedaan toen bij een klant een belastingvraagstuk aan bod kwam. Ik kon gelijk de relevante vragen stellen en verraste daarmee de klant.”

Ook soft skills komen in de opleiding aan bod. Het gaat dan bijvoorbeeld om leiding geven aan mensen en vragen als: hoe kom je over (in presentatie/debat), hoe kan je anderen overtuigen, hoe motiveer je mensen en hoe kom je samen tot een bepaalde conclusie/uitkomst?
“De personal leadership development journey, waarin onder andere de soft skills aan bod komen, loopt als een rode draad door de opleiding. Voor de start van de opleiding maak je een persoonlijkheidstest die de basis vormt voor de journey. Daar heb je iedere dag wel wat aan.”

Flexibiliteit

“De opleiding helpt mij om zelfverzekerder naar klanten te gaan”, zegt Asjes. “Ik durf nu punten op tafel te leggen waar je als registeraccountant niet gelijk aan denkt.” Ze snapt dat niet iedere student die de post-master RA heeft afgerond gelijk zin heeft om te starten met een vervolgopleiding zoals de EMFC-opleiding. “Maar”, zegt ze, “dat ligt misschien ook wel aan de onbekendheid: wat biedt zo’n programma, en wat is de toegevoegde waarde naast de opleiding als accountant?” Voor Asjes is dat laatste helder: “In de Accountancy-opleiding leer je hoe je een goede accountant wordt. Maar klanten hebben vaak ook vragen over meer complexe vraagstukken. Daar krijg je grip op in de RC-opleiding. En zo word je dus die betere gesprekspartner.”

Daarnaast weet misschien niet iedereen welke vrijstellingen mogelijk zijn. Asjes kreeg voor drie vakken vrijstelling, waardoor het voor haar reëel is om de studie binnen twee jaar af te ronden. “En als je tijdens de vrijstellingen andere vakken volgt, kan het nog sneller.” Ze prijst ook de flexibiliteit van een deeltijdtraject aan Nyenrode. “Je krijgt alle steun om een traject zoveel mogelijk in te passen in je werk.”

Een netwerk voor het leven

Asjes noemt de RC-opleiding ook ‘supergoed voor je netwerk’. “De groepen zijn heel divers. Niet alleen qua leeftijd, maar ook wat betreft de achtergrond van deelnemers. Je leert mensen van buiten het accountancyvak kennen. En het leuke is dat je, anders dan de Accountancy-opleiding, het EMFC-traject doorloopt met dezelfde mensen.

Toekomstbestendig

Wat is haar boodschap aan afgestudeerde registeraccountants die aarzelen over de opleiding tot registercontroller? “Beperk je niet tot je eigen vakgebied. Verbreed je interesse, zodat je de accountant van de toekomst wordt. Ik ben ervan overtuigd dat het standaardwerk van de accountant gaat verdwijnen. Robots zullen dat overnemen. Ook blockchain gaat een rol spelen. Daardoor moet je je als accountant richten op de zaken die er echt toe doen. Maar hoe doe je dat als je niet alle onderwerpen kent die voor jouw klant van belang zijn? Om toekomstbestendig te zijn, is juist deze opleiding heel relevant.”

De Executive Master of Finance & Control (EMFC) is een praktijkgerichte opleiding tot Registercontroller (RC). Met deze post-master in deeltijd breng je je financieel-strategisch inzicht en je bedrijfskundige kennis op een hoog niveau. Ook zet je vol in op je persoonlijke ontwikkeling en je leiderschapskwaliteiten. Je onderscheidt jezelf als financial met lef en inzicht.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.