5 eigenschappen van succesvolle leiders

23 mei 2023
Community

Als bestuurder, directeur of ondernemer is het makkelijk om je te laten meeslepen in de waan van de dag. Er is immers altijd wel een probleem dat opgelost moet worden. Toch is het voor een leider juist belangrijk om koers te houden in de dagelijkse hectiek. Hoe kan je jezelf ontwikkelen, zodat je de juiste strategische keuzes voor het bedrijf maakt? Wat maakt iemand een goede leider? En welke eigenschappen moet je daarvoor bezitten of ontwikkelen? We vroegen het Jeroen Wienbelt (41), die al 14 jaar bij Burgy bouwbedrijf werkt.

1. Houd je academische bedrijfskundige kennis en vaardigheden op peil

Als manager moet je het bedrijf naar de toekomst kunnen leiden, daarom is het belangrijk dat je je bedrijfskundige kennis en vaardigheden op peil houdt. Als directeur bij Burgy bouwbedrijf is het voor Wienbelt bijvoorbeeld niet alleen noodzakelijk dat hij alles weet over de bouw, maar ook over arbeidsmarktontwikkeling. Inzicht in bedrijfskunde en een goede theoretische basis kunnen helpen om wat meer met een helikopterview naar je bedrijf te kijken.

2. Versterk je persoonlijke leiderschapskwaliteiten

Als leider moet je niet alleen verstand van zaken hebben, maar ook inzicht in jezelf, je persoonlijkheid en je drijfveren. Wienbelt: "Juist als je weet hoe je zelf in elkaar steekt, kan je anderen beter begrijpen en helpen. Zo kom je samen veel sneller tot oplossingen, die zowel voor het bedrijf als medewerkers goed zijn."

Hoe je dat doet? Volgens Wienbelt kunnen opleidingen en trainingen hierbij helpen. Zelf volgde hij de afgelopen twee jaar het Advanced Management Program aan Nyenrode Business Universiteit. "Naast heel inhoudelijke colleges van hoogleraren, deden we ook oefeningen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Zoals een familieopstelling", zegt hij. "Dat vond ik heel indrukwekkend, omdat het je zoveel inzichten geeft in wat er om je heen gebeurt, in hoe je reageert op situaties en waarom je dat doet. Dat heeft me echt geprikkeld, ook als professional." 

3. Durf je grenzen te verleggen

Om een betere leider te worden, is het goed om af en toe uit je comfortzone te gaan. Zo deed Wienbelt tijdens het programma een oefening met een docent van de theaterschool en stemtraingen met een zanglerares. "Dat zijn allemaal van die dingen die je niet vaak doet, maar die wel heel goed zijn om te oefenen, omdat je daardoor beter wordt in jezelf presenteren. Je leert hoe je overkomt op anderen en hoe je sterker voor een groep kan staan. Dat is natuurlijk even ongemakkelijk, maar uiteindelijk levert het veel op."

4. Zorg voor een sterk netwerk

Het gezegde is niet voor niets: het is eenzaam aan de top. Daarom is het volgens Wienbelt slim om te investeren in een netwerk van mensen die ook een management- of directiefunctie hebben. Misschien in een ander vakgebied, maar dat geeft niet, want uiteindelijk loop je toch tegen dezelfde kwesties aan. "Bijvoorbeeld het vinden van geschikt personeel in deze krappe arbeidsmarkt. Of duurzaamheidsvraagstukken", zegt hij.

"Inmiddels ben ik erachter dat je eigenlijk allemaal met dezelfde problemen bezig bent en allemaal het wiel probeert uit te vinden. Zonde, want samen kom je veel sneller tot oplossingen." Zelf leerde hij tijdens de het Advanced Management Program een fijn clubje mensen kennen. “Het netwerk van zakelijke vrienden dat ik hier heb opgedaan is zo waardevol. Doordat we werkzaam zijn op hetzelfde niveau, komen we snel tot de kern.

5. Houd je blik op de horizon

Het kan verleidelijk zijn je mee te laten voeren met de dagelijkse gang van zaken. Je bent dan de hele dag aan het hollen en vliegen, maar staat er nauwelijks bij stil waar je eigenlijk heen wil. Wienbelt: "Het Advanced Management Program heeft me geholpen om bezig te zijn met de toekomst van het bedrijf en daar de juiste strategische keuzes voor te maken. Vanuit jouw rol heb jij de uitdagende taak de organisatie voor te bereiden op de volgende stap. Als leider moet je nadenken over waar we over vijf of tien jaar moeten staan. En niet alleen over de problemen van vandaag en morgen."

Haal het beste uit jezelf als leider én uit je organisatie

Het Advanced Management Program bestaat uit 7 modules en 2 electives die je volgt over een periode van 11 maanden, naast je baan als bestuurder, directeur of ondernemer. De opleiding biedt niet alleen bedrijfskundige kennis, maar laat je ook nadenken over je eigen leiderschap. Behalve colleges, gebruik je werkvormen als groepscoaching en Innovatie Team Expedities.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om deel te nemen aan het Advanced Management Program? Vraag de brochure aan.

 

 

Dit artikel is eerder verschenen op businessinsider.nl

In het Advanced Management Program (AMP) neem je als bestuurder, directeur of zelfstandig ondernemer je eigen leiderschap onder de loep. Koers houden in de dagelijkse hectiek vraagt veel aandacht en energie. Tegelijkertijd verwacht je organisatie wel dat jij over de grenzen van de actualiteit heen kijkt en de juiste strategische keuzes maakt. Vanuit jouw rol heb jij de uitdagende taak de organisatie voor te bereiden op de volgende stap.

    Nyenrode Nieuwsbrief

    Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.