Vriendschap op campus bloeit uit tot ondernemersavontuur: het verhaal van Boatique

Alumni Loek en Ole bevaren samen de wateren van ondernemerschap

7 februari 2024
Community

Het komt vaker voor op Nyenrode Business Universiteit, dat een hechte vriendschap op campus de eerste stap is van een ondernemersavontuur. In het geval van de oud-bachelorstudenten Loek de Lyon en Ole Nijst sloeg de ondernemersvonk over in coronatijd, toen hun gezamenlijke passie voor boten de basis vormde van een studieproject. Dat project mondde uit in hun eigen bedrijf Boatique, een leaseconcept voor elektrische bedrijfssloepen.

Van campusvrienden tot zakenpartners 

Ole en Loek van Boatique zitten aan de gracht in Amsterdam

We ontmoeten Loek (22) en Ole (24) zittend aan de waterkant van een van de grachten in Amsterdam. Ze vertellen over hoe de vriendschap tussen hen zich ontwikkelde van campusvrienden tot huisgenoten en uiteindelijk zakenpartners. "Op Nyenrode leer je om niet te snel te oordelen en elke ontmoeting te zien als een kans op vriendschap,” aldus Loek. Ole vult aan: “Het bleek dat wij allebei hadden gekozen voor een opleiding aan Nyenrode vanwege de persoonlijke en ondernemende sfeer. Je wordt hier gestimuleerd om risico’s te nemen en om je eigen weg te gaan. Daarin konden we elkaar goed vinden!”

In coronatijd kochten de heren een dieselboot via Marktplaats. Zo begon het leerproces, waarbij Loek en Ole veel over boten ontdekten en waardevolle fouten maakten. Inmiddels zijn ze fulltime bezig met Boatique en bieden ze een operational leaseconcept aan voor op maat gemaakte, elektrisch sloepen. Ze richten zich op het volledig ontzorgen van bedrijven en hebben inmiddels meerdere boten in hun vloot.

"We verlengen de boardroom naar het water"

Het idee van het leaseconcept komt voort uit een veelgehoord probleem van de doelgroep. Ole: “We merkten dat mensen enthousiast zijn over boten, maar ook vaak huiverig vanwege het gedoe eromheen.” Zo ontstond de propositie van Boatique. “Wij bouwen duurzame, elektrische sloepen en leasen deze aan klanten. Wij zorgen voor het onderhoud, verzekeringen, ligplaats, schoonmaak en de schippers, waardoor de klant volledig vrij is van zorgen en gedoe.”

Met elektrische boten sorteren de heren voor op de toekomstige vereisten van de gemeente Amsterdam, die vanaf 2030 dieselboten zal weigeren. Daarbij gaat het voordeel van elektrisch varen verder dan alleen duurzaamheid en regelgeving. Loek: “Het biedt ook een rustige, stille ervaring, ideaal voor zakelijke ontmoetingen op de grachten. Een op maat gemaakte bedrijfsboot, gebrand in de stijl van de klant, is daarmee een krachtige marketingtool.”

Zelfbewustzijn en effectief samenwerken 

Hoewel een goede vriendschap geen garantie is op een vruchtbare samenwerking, verloopt de samenwerking tot nu toe boven verwachtingen. Het vermogen om openlijk met elkaar te communiceren, gebaseerd op een diepgaand begrip van elkaars persoonlijkheden, draagt bij aan het succes van hun samenwerking. De basis hiervoor is gelegd op Nyenrode. Ole: “Je leert je bewust te zijn van je karaktereigenschappen, sterke en zwakke punten, en hoe je daar effectief mee om kunt gaan, ook in relatie tot anderen.”

De kern van hun samenwerking ligt in de dynamiek tussen Loeks realisme en Oles opportunisme. Door hun complementaire persoonlijkheden moeten ze elkaar overtuigen bij het maken van beslissingen, waardoor deze beter doordacht worden.

Toekomstplannen

Loek en Ole stappen vol optimisme en vastberadenheid de toekomst van Boatique tegemoet. Hoewel ze zich nog in de start-up fase bevinden, timmert het bedrijf al flink aan de weg met het vergroten van het klantenbestand en het aantal boten in Amsterdam. Maar, met een oog op avontuur, kijken ze ook uit naar onontgonnen wateren en wie weet, naar steden elders in Nederland waar Boatique haar ankers kan uitwerpen.

Meer informatie over Boatique en de mogelijkheden, kijk dan op de website: https://www.boatiquelease.com/.

Loek en Ole hebben op Nyenrode de Bachelor of Science in Business Administration gevolgd. Een driejarige academische opleiding voor jonge en ambitieuze studenten die dromen van een carrière in business.

De opleiding is voor het 6e jaar op rij (’17-’23) uitgeroepen tot de beste opleiding in International Business (bron: Keuzegids Universiteiten).

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.