1. Welk thema speelt voor de Nieman Groep?
Saskia Hegeman is business developer bij de Nieman Groep en speelt in op deze vraag. “De bouw als sector staat voor een grote verduurzamingsopgave: het bouwproces wordt schoner, de bouwmaterialen hebben minder milieu impact en het gebouw op zichzelf wordt een energie-opwekker in plaats van een energiegebruiker. Als technisch ingenieursbureau in de bouw helpt de Nieman Groep met het doen slagen van deze grote transitie. Dat is onze dagelijkse adviespraktijk!”
2. Welke drie belangrijkste uitdagingen kom je hierin tegen vanuit het perspectief van ESG?
1. Milieu (E): De milieu-impact van gebouwen en bouwmaterialen
Na de energietransitie (“van het gas af”) zit de bouw nu in een materialentransitie (“hernieuw- en herbruikbare materialen”). Technisch is het allemaal mogelijk, maar voor de bouw is het vaak niet eenvoudig of vanzelfsprekend: de bouw is niet zo snel in het doorvoeren van veranderingen en dat is voor ons een uitdaging. Als technisch adviseur komen we daarnaast de nodige dilemma’s tegen: bouwen in hout geeft bijvoorbeeld veel minder CO2-uitstoot dan bouwen in beton, maar vraagt wel om een andere kijk op brandveiligheid.
2. Sociaal (S): Gezonde en inclusieve gebouwde omgeving
Veel mensen leven een groot deel van hun leven ín een gebouw. Het ontwerpen van gebouwen die bijdragen aan welzijn (zoals met een gezond binnenklimaat en toegankelijk voor mensen met een beperking) is niet alleen een technisch onderwerp: ook betaalbaarheid en juridische aspecten spelen vaak een belangrijke rol. We werken steeds vaker en steeds intensiever samen met partijen die het vakjargon in de bouw niet zo goed kennen. Dat op zichzelf is een mooie sociale ontwikkeling.
3. Governance (G): Rapportageplicht en ketentransparantie
Van oudsher is ons ingenieursbureau goed verankerd in het beleidsmatige van de bouw. Zo doen we voor de ministeries onderzoeken naar (de impact van) wijzigingen in de bouwregelgeving, onder andere op het vlak van duurzaamheid. Ook projectontwikkelaars, aannemers en bijvoorbeeld woningcorporaties weten ons goed te vinden: vanuit bijvoorbeeld de rapportage-eisen (CSRD/CSDDD) ontstaat er een brede behoefte aan data over dat klimaatneutraal bouwen. Nieman helpt de technische prestaties meetbaar, aantoonbaar en audit-proof te maken.
3. Welke impact heeft dit thema op jullie organisatie en ketenpartners?
“Duurzaamheid heeft een aanzienlijke impact op onze organisatie en ketenpartners. Het is essentieel dat we voortdurend kennis blijven ontwikkelen rondom duurzame technologieën, circulariteit en wetgeving. Dit stelt ons in staat om up-to-date te blijven en effectieve oplossingen te bieden.
Daarnaast zien we veranderingen in de samenwerkingen binnen de keten. John Bouwman is Managing partner Klant & Markt bij Nieman Groep en beschrijft de veranderingen als volgt: “Waar we vroeger werkten met losse schakels, werken we nu in integrale teams die gezamenlijk prestaties moeten aantonen. Dit betekent dat we ook meer samenwerken met partijen die oorspronkelijk niet uit de bouw komen, zoals accountants, verzekeraars, banken en juristen. Deze multidisciplinaire aanpak helpt ons om een breder scala aan expertise in te zetten voor duurzame projecten.”
Er is ook een groeiende vraag naar datagedreven advies. Klanten willen concrete KPI’s, tools en onderbouwing voor hun duurzaamheidsclaims. Ons advieswerk draagt bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving, en onze stakeholders verwachten dat wij ook een transitie doormaken. Het is belangrijk dat we zichtbaar en aantoonbaar maken wat we bereiken, omdat we als ketenpartner deel uitmaken van een groter geheel. Het sturen op de juiste projecten en het meetbaar maken van de impact van ons advieswerk is daarbij een uitdaging.”
4. Welke rol zou digitalisering kunnen spelen als je denkt aan het vormgeven van oplossingen?
Digitalisering kan op drie niveaus ondersteunen bij het vormgeven van oplossingen. Ten eerste kunnen we gebruik maken van BIM (Building Information Modeling) en Digital Twins. Deze technologieën maken het mogelijk om efficiënter te ontwerpen, simuleren en toetsen van duurzaamheidsprestaties.
Daarnaast kunnen dataplatforms worden ingezet voor het monitoren van energieprestaties, materiaalstromen en circulariteit. Dit helpt ons om nauwkeurige en real-time gegevens te verzamelen en te analyseren, wat cruciaal is voor het optimaliseren van duurzame processen. Caroline de Neef-van Kruiningen is Groep Controller bij Nieman Groep en betrokken bij de uitwisseling van ESG data. Zij geeft aan dat “ESG-rapportagetools ondersteunen onze klanten bij het voldoen aan CSRD-verplichtingen (Corporate Sustainability Reporting Directive) via gestandaardiseerde formats en datastromen. Dit maakt het eenvoudiger voor hen om hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren en te verantwoorden.”
Digitalisering helpt ons ook om onze eigen impact zichtbaar te maken. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën kunnen we beter aantonen wat we bereiken en hoe we bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
5. Welk inzicht vanuit het programma zou je willen delen met anderen?
“ESG is geen compliance-vinkje, maar een kans om je als partner in duurzame waardecreatie te positioneren.”
De grootste waarde zit niet alleen in het invullen van eisen, maar in het helpen van klanten om betere, meetbare en toekomstbestendige keuzes te maken. Nieman kan daarin een koploper zijn die techniek, regelgeving en strategie verbindt.
Het onderzoeksprogramma Systeemverandering voor Langetermijnwaardecreatie richt zich op het ontwikkelen van een concreet handelingskader voor bedrijven om zich continu aan te passen binnen een duurzame en digitale strategie. Onder leiding van hoogleraar Albert Plugge, gespecialiseerd in ESG Transformation & Digital Innovation, worden samen met acht publieke en private organisaties kansen en oplossingen onderzocht die bijdragen aan duurzame langetermijnwaardecreatie.
ESG Innovation Institute
KPMG en Nyenrode hebben het ESG Innovation Institute in het leven geroepen om organisaties te helpen bij de transitie naar duurzaamheid. Organisaties kunnen met de ESG-thema’s in hun bedrijfsvoering meerwaarde creëren door evenwicht aan te brengen tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu. Het maakt de nieuwste ESG-kennis, vaardigheden en eco-systeem toegankelijk voor iedereen die de route naar duurzaamheid professioneel en weloverwogen wil versnellen.
Het ESG Innovation Institute omvat behalve onderwijsaanbod ook een academische ESG-leerstoel bij Nyenrode waaruit onderzoek, wetenschappelijke publicaties en opinie en debat voortkomen. Met de community die we bouwen wil het Instituut een beweging onder bestuurders en professionals op gang brengen; hen inspireren en vernieuwend duurzaam leiderschap faciliteren.
Iniatiefnemers van het ESG Innovation Institute zijn Jessica Peters-Hondelink, voormalig director Customized Executive Education Nyenrode Business Universiteit en Esther van Zeggeren, Member Group Leadershipteams KPMG.
Gerelateerde opleidingen
-
Executive ESG Program
Startdatum: Nader te bepalenTaal:- Engels
Locatie:- Breukelen
In 24 uur krijg je concrete handvatten waarmee je beter begrijpt hoe je duurzame én impactvolle keuzes voor de toekomst kunt maken.
Bekijk opleiding