Zij maakte de stap van een uitvoerende naar strategisch manager

16 november 2017
Onderwijs

‘Omdat er tijdens het werk zoveel flexibiliteit van je gevraagd wordt, verlies je je eigen persoonlijke leiderschapsstijl weleens uit het oog. Terwijl dit juist zo belangrijk is om ook daadwerkelijk impact in de organisatie te realiseren’, blikt ondernemer Monique Spierings terug. Tijdens de opleiding Senior Leadership Development Program (SLDP) zocht ze naar haar eigen leiderschapsstijl.

Monique runde als zelfstandig ondernemer samen met haar partner ruim tien jaar lang een regionale arbodienst. Hierbij gaf ze leiding aan zo’n vijftig medewerkers. Daarnaast had ze een theaterbedrijf voor bedrijven met onderwerpen die te maken hebben met arbo, dat flink groeide. ‘Daardoor ben je steeds bezig met managen en ik vind het juist leuk om te ondernemen en creatief te zijn.’ In 2016 stapte ze uit het arbobedrijf en het theaterbedrijf, wat haar partner nu voortzet. Ze leidt nu een marketingadviesbureau.

Persoonlijke groei

‘In de flow van het werk gun je jezelf als ondernemer vaak niet de tijd voor een opleiding of bijscholing, terwijl dit zo belangrijk is’, aldus Monique. Daarom besloot ze het Senior Leadership Development Program te volgen. ‘Ik vond het een voordeel dat we twee tot drie dagen per maand intern op Nyenrode waren’, vertelt Monique enthousiast. ‘Daardoor kun je je echt focussen op de modules en leer je je medecursisten beter kennen. Door de hechte en open houding van de groep konden we onszelf als leidinggevende spiegelen aan anderen en hier concrete leerpunten uit halen. Daardoor kon ik persoonlijk verder groeien.’

Strategieën

In verschillende modules van het programma leer je met strategieën om te gaan en hoe je zorgt dat die strategie gecommuniceerd wordt binnen de organisatie. ‘Dat vond ik erg zinvol’ zegt Monique. ‘Ondernemers die voor zichzelf werken zitten in een soort dubbelrol. Aan de ene kant zijn ze strateeg, maar aan de andere kant zijn ze leider van een groep.’

Persoonlijk leiderschap

Monique: ‘Het bedrijf managen deed ik op basis van de kennis die ik had opgedaan in de schoolbanken, maar ook op basis van mijn gevoel.’ Monique’s rol veranderde van een uitvoerende naar een strategisch manager. ‘Door het SLDP heb ik mijzelf opnieuw leren kennen en ben ik zelfverzekerder geworden.’ Zo helpt ze nu bedrijven om marketing op een creatieve en efficiënte wijze in te zetten.

Tijdens het Senior Leadership Development Program verbind je oude en nieuwe manieren van managen en organiseren met elkaar. Je reflecteert op jouw rol tussen de top en de rest van je organisatie. Bovendien ontwikkel je je persoonlijk leiderschap. Na afronding van de opleiding heb je een plan van aanpak liggen voor een strategie die je wilt gaan implementeren.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.