Deeltijd MSc update

In het kort

Startdatum
4 oktober 2024
Duur
4 uren
Colleges
4 colleges, 2 workshops
Investering
€ 550,- (niet leden) € 500,- (leden)
Vooropleidingen
Locatie(s)
Deeltijd MSc update

Introductie

Blijf leren na je afstuderen

Het Update Programma is opgericht voor alumni van het deeltijd MSc in Management met als doel het volgen van de laatste bedrijfskundige ontwikkelingen en het bijhouden van je Nyenrode-netwerk. Een plek om te inspireren, verder te leren en om elkaar weer te treffen op de Nyenrode campus.

Elk academisch jaar wordt er een nieuw Update programma samengesteld. Het programma bestaat jaarlijks uit vier colleges en je kan daarnaast deelnemen aan één van de twee workshops.


Inhoud

Programma 2024-2025

De volgende colleges en workshops staan op de planning voor het Update Programma 2024-2025 (onder voorbehoud van wijzigingen).

College: Stemmen en debatteren om duurzaamheidsroutes te verkennen

4 oktober 2024 | Spreker: Dr. Nicolas Chevrollier

De noodzaak van een paradigmaverschuiving in onze economie en samenleving wordt steeds duidelijker door de dringende milieu- en sociale uitdagingen. Twee transitiepaden komen naar voren: Groene groei streeft naar economische ontwikkeling met minimale milieueffecten via hernieuwbare energie en duurzame technologieën, terwijl ontgroei (degrowth) pleit voor minder consumptie en productie om een rechtvaardige en duurzame wereld te creëren. Beide benadrukken de noodzaak om onze consumptie- en productiepatronen te herzien voor de gezondheid van de planeet en toekomstige generaties.

Stemmen en debatteren zijn cruciaal om duurzaamheid te bevorderen, door kritisch denken en diverse perspectieven te verkennen. Tijdens dit college zul je door stemmen en debatteren verschillende routes van duurzaamheidsverandering onderzoeken en je eigen standpunten verdedigen.
*Het college zal in het Engels worden gegeven, het interactieve gedeelte is in het Nederlands. 

 

Workshop: Business implementaties met AI

15 november 2024 | College door Ralf Zoetekouw MSc Econometrie, oprichter Datacation BV | Max 60 deelnemers

Ralf Zoetekouw is een expert op het gebied van data en kunstmatige intelligentie. Tijdens deze interactieve workshop neemt hij je mee in de wereld van AI met een sterke focus op praktische en zakelijke toepassingen. Hoewel AI vaak als ontastbaar wordt gezien, laat Ralf zien hoe bedrijven met behulp van AI concrete waarde kunnen genereren, met aantoonbare resultaten die leiden tot slimmere en efficiëntere bedrijfsprocessen.

In het eerste deel van deze sessie gaat Ralf diep in op hoe AI-technieken zoals Natural Language Processing, Computer Vision en optimalisatie-algoritmen werken. Aan de hand van een aantal demo’s laat hij zien hoe deze technologieën praktisch worden ingezet om concrete bedrijfsuitdagingen aan te pakken. Het tweede deel van de sessie is sterk interactief. Deelnemers gaan in groepjes aan de slag met verschillende casussen en statements, waarbij ze hun inzichten en ideeën bundelen.

College: Condities creëren voor kansrijke samenwerking

12 december 2024 | College door Dr. Wilfrid Opheij

Samenwerking, dat is zo een veelgebruikt buzzword. Maar wat is het echt, waarom is het van betekenis, zeker in deze tijden? Als je met complexe vraagstukken wordt geconfronteerd, kan geen enkele organisatie die alleen aanpakken of oplossen. Samenwerking, in allianties, partnerships, netwerken is dan keihard nodig, maar vanzelfsprekend. Wederzijdse afhankelijkheid, spraakverwarring, wie heeft het voor het zeggen, omgaan met diversiteit, mogelijke belangentegenstelling en gesplitste loyaliteit. Kernthema is vaak ook autonomie: om succesvol samen te werken moet je een deel van je autonomie inleveren, maar wel in het vertrouwen dat dit voor jezelf en het totaal van waarde is. Dat is me nogal een uitdaging, gezien de vetgedrukte woorden. In dit college neemt hij jou mee in de complexiteit van samenwerken, en gaat hij in op de condities die je als netwerkleider kunt creëren om samenwerkingsverbanden kansrijker te maken.  Met deze condities voor samenwerking kun je je eigen samenwerkingsverbanden beter vormgeven of samen met je partners evalueren. Het biedt je een gemeenschappelijke taal als je veel in samenwerkingsverbanden acteert of gaat acteren. En wie doet dat niet van jullie? Wilfrid Opheij (Common eye) is bestuursadviseur en gepromoveerd op de rol van bestuurders in allianties en netwerken. Hij is mede oprichter van het adviesbureau Common Eye en schreef diverse boeken en artikelen over samenwerken. 


Workshop: Fusie van belangen

7 februari 2025 | College door Prof. dr. ir. Anke van Hal | Max 30 deelnemers

In deze workshop, die wordt voorafgegaan door een college over het Fusie van Belangenperspectief, ervaren deelnemers een onderhandeling rondom een duurzaamheidsopgave. Deze onderhandeling kenmerkt zich door een focus op belangen en een brede en creatieve blik op de betreffende opgave.  Het Fusie van Belangenperspectief is binnen de leerstoel van Anke van Hal ontwikkeld, richt zich op complexe opgaven op duurzaamheidsgebied, is ingebed in transitietheorieën en baseert zich op de interest-based-bargaining principes van het ‘Program of Negotiating’ van Harvard. 

 

College: Effectief onderhandelen: inzicht in strategische concepten en persoonlijke competenties

28 maart 2025 | College door Drs. Ron Ton

Ron Ton is de directeur van de Clingendael Academy in Den Haag. Hij is verantwoordelijk voor de trainingen aan internationale professionals, capaciteitsopbouwprojecten in het buitenland en consultancy aan internationale partijen. Ron Ton is een internationaal erkende specialist en trainer in internationale onderhandelingen, mediatie, scenarioplanning en leiderschap. Zijn college biedt inzicht in cruciale concepten en strategische tools voor onderhandelingstechnieken, die een beter begrip geven hoe onderhandelingsprocessen verlopen. Hij behandelt kritische factoren voor succesvolle onderhandelingen en analyseren een competentiemethode om meer grip te krijgen op het onvoorspelbare karakter van onderhandelingen. Vervolgens worden een aantal belangrijke strategische tools geïntroduceerd. Een self-assessment op individuele onderhandelingsstijlen maakt deel uit van het programma. Qua methodiek bestaat het college uit introducties, discussies en een groepsopdracht.

 

College: Fraude en gedrag, lessen uit de praktijk

5 juni 2025 | College dooProf. dr. mr. Marcel Pheijffer en Prof. dr. Marlies de Vries RA

Twee bekende hoogleraren uit de accountancy nemen je mee in een actuele fraudecasus uit de praktijk. Prof.dr.mr. Marcel Pheijffer, expert op het gebied van fraude en integriteit, laat zien hoe fraude kon plaatsvinden zonder dat tijdig werd ingegrepen: wat is er precies misgegaan en welke fouten zijn gemaakt? Prof.dr. Marlies de Vries RA, gespecialiseerd in gedrag in organisaties, belicht de menselijke kant van de zaak: hoe kon een 'perfecte storm' ontstaan zonder dat iemand het doorhad, en welke rol spelen groepsdynamieken en gedrag daarbij? De actualiteit van de casus zorgt ervoor dat je direct betrokken wordt bij relevante vraagstukken. Deze workshop biedt nieuwe inzichten en praktische handvatten die je kunt toepassen in jouw werk.

 

Voormalige thema's en sprekers

7 juni 2024 | College door Nienke Bloem MBA
Customer Experience

Great Customer Experiences don’t happen by accident!

  •  Wat is de magie en het CX framework achter organisaties die de spijker op de kop slaan als het gaat om Customer Experience?
  • Wat zijn de grote obstakels als het gaat over de klant centraal stellen en hoe overkom je deze?
  • Wat kan je zelf doen als het gaat om klantbeleving (ook al heb je misschien geen klantcontact)?

Dit zijn vragen waar Nienke Bloem MBA CCXP het antwoord op heeft. Als auteur en internationaal thoughtleader neemt ze jou mee in de wereld van Customer Experience Management. Verwacht kennis en praktische toepassing tijdens dit college. Want ze gaat samen met jou en je collega’s in het publiek een aantal klantbelevingsuitdagingen oplossen. Verwacht het echte verhaal, geen loze marketing praat, en veel enthousiasme. Een feel goodcan do avond vol inspiratie en actie.

22 maart 2024 | College door Erik Maier | Persoonlijk Leiderschap & Spiritualiteit

Binnen het domein van persoonlijk leiderschap en spiritualiteit zien we opkomende trends, met name bij de Generatie Indigo. Deze groep jongeren, geboren tussen het midden van de jaren 80 en het begin van de jaren 2000, kenmerkt zich door hun gevoeligheid, creativiteit en streven naar persoonlijke groei. Ze hebben een sterke interesse in spiritualiteit, zoals mindfulness, meditatie, yoga en energetisch werk. Spirituele ontwikkeling wordt gezien als essentieel voor effectief leiderschap op persoonlijk niveau. Er is ook een groeiende erkenning van self-care en het belang van een gezonde geest, lichaam en ziel. Deze generatie begrijpt dat om effectieve leiders te zijn, ze moeten werken aan hun eigen welzijn en innerlijke balans. Ze integreren spiritualiteit in alle aspecten van hun leven, waaronder hun carrière en leiderschapsrol.
Hoe kunnen we als samenleving reageren op deze opkomende trends? Is er ruimte voor een vernieuwde benadering van leiderschap die rekening houdt met het welzijn en de spirituele behoeften van individuen? Tijdens dit college dagen we je uit om als verantwoordelijk leiders buiten je comfort zone te treden en in de materie van dit interessante spectrum te duiken.  

9 februari 2024 | Workshop door Margit Sleeuwenhoek | Transactionele Analyse

De transactionele analyse biedt een heel helder laagdrempelig psychologisch referentiekader. Om dat in praktijk te brengen en weer op te frissen gaan we tijdens de workshop in kleine groepjes actief aan de slag met de toepassing van enkele concepten. 

8 december 2023 | College door  Drs. Hylke Sprangers en Prof. Dr. Ronald JeurissenInnovatie | IT en Ethiek

Tijdens deze sessie verkennen we de boeiende relatie tussen IT-innovatie en ethiek. Generatieve AI, Immersive technology maar ook nano- en biotechnologie zijn maar een greep uit de ontwikkelingen die grote impact hebben op onze samenleving en bedrijfsvoering.  In het moderne bedrijfsleven speelt technologie een steeds grotere rol bij het creëren van waarde, nieuwe businessmodellen en het vormgeven van de strategie. In plaats van achteraf te kijken naar de effecten van onze besluiten, dienen we proactief na te denken over het incorporeren van ethiek, bijvoorbeeld door het opnemen van ethiek in de corporate governance.
Onder leiding van Prof. dr. Ronald Jeurissen en Drs. Hylke Sprangers, behandelen we tevens de Boeing-casus waarin technologische fouten hebben geleid tot de tragische crash van twee vliegtuigen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In hoeverre heeft ethiek een rol gespeeld in de gevoerde discussies en besluitvorming in de Board? Ontdek tijdens deze sessie hoe we een verantwoorde en impactvolle koers kunnen varen in het bedrijfsleven.  

17 november 2023 | Workshop door Margit Sleeuwenhoek | Team Dynamiek

Alhoewel de dynamiek in teams zich niet in een korte workshop laat leren, gaan we toch actief aan de slag met oefeningen van samenwerken en met het ontvangen van feedback. Om dit gericht te doen ga je aan de hand van een model over teams een gerichte keuze maken over wat je wilt oefenen. We vragen vooral een actieve reflectieve leerhouding en je bijdrage aan het leren van de andere deelnemers.

6 oktober 2023 | College door Prof. Dr. Jaap Boonstra | Veranderen in Organisaties

Kunnen we samen spelen? Voor organisaties in een dynamische omgeving die zich willen kwalificeren voor de toekomst is samenspel een zinvolle aanpak. Deze aanpak behelst dat er spelers zijn die samenspelen in verandering en daaraan plezier beleven. Tijdens dit college gaan we aan de slag met het spelmodel voor organisatieverandering. Dit model helpt veranderingen in organisaties te initiëren. Spelers verbeelden zich de toekomst, zoeken hun weg in een onzekere wereld en zetten zich in om hun toekomst gestalte te geven. Bij veranderen als samenspel gaat het niet om een planmatige verandering met vooropgezette doelen. Het gaat om een collectief zoekproces waarin spelers samenwerken aan organiseren, veranderen en vernieuwen. Daarmee biedt de spelgedachte een positieve kijk op het veranderen en vernieuwen van organisaties als collectief proces.

Aanmelden

Ben je PTMSc Update lid?

Wil jij je blijven ontwikkelen en verbonden blijven met Nyenrode en alumni uit het PTMSc-netwerk? Laat dan weten of je meedoet met het PTMSc Update Programma door contact op te nemen met het programma management via ptmscteam@nyenrode.nl.

Nog geen lid van PTMSc Update?

Meld je dan meteen aan via 'online aanmelden' op deze pagina. 

Interesse in deze opleiding?

Ben jij geïnteresseerd in de opleiding Deeltijd MSc update? Meld je dan online aan.

Investering

De kosten voor deelname aan het PTMSc Update Programma bedragen € 550 per jaar, leden van de VCV ontvangen een korting van € 50 en betalen dus €500. 

Disclaimer

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Contact

Heb je vragen over de opleiding? Of twijfel je ergens over? Neem vrijblijvend contact op met onze Programma-adviseur(s) voor al je vragen en advies.

Deeltijd MSc team

Functietitel Hoofd Programma Management