ESG for Boards

Breukelen
5 november 2024
3 dagen
van 8.45 - 18.30 uur
Nederlands
€ 4.950 (excl. btw)

De rol van ESG (Environmental, Social en Governance) neemt sterk toe. ESG-transities bieden kansen en sinds 2002 wordt, mede onder invloed van institutionele investeerders, toegewerkt naar manieren om deze factoren zichtbaar te maken en ze mee te nemen in de corporate governance. Dit vormt de achtergrond voor nieuwe richtlijnen vanuit de EU als de EU-taxonomie, SFDR, CSRD, ESRS en CSDDD.

Heb jij als bestuurder of toezichthouder vragen over de inhoud, het nut en de noodzaak van deze regelgeving? Worstel je met vragen en dilemma’s over hoe je effectief om kan gaan met de implementatie ervan? Of zoek je naar waar de kansen liggen bijvoorbeeld voor het tijdig ontwikkelen van nieuw businessmodel; het versterken van de marktpositie of het zijn van een aantrekkelijke werkgever voor de nieuwe generaties?

 Het programma ESG for Boards verrijkt je kennis en inzicht over ESG en biedt handelingsperspectief met betrekking tot deze vragen en dilemma’s, welke van een orde grootte zijn dat weinig bestuurders en toezichthouders er eerder mee zijn geconfronteerd.

Wat levert het op?

 • Kennis van ontwikkelingen en factoren in het domein van de ESG en de maatschappelijke consequenties daarvan
 • Relevante wet- en regelgeving, best practices en opvattingen met betrekking tot ESG
 • Externe factoren die van invloed zijn op de omgang met ESG evalueren en verwerken
 • Dynamiek bij regulators, in de samenleving en in de boardroom begrijpen en evalueren, en de uitkomsten daarvan inzetten ten behoeve van een tijdige en zinvolle dialoog 

Board Essentials

Dit programma maakt onderdeel uit van de serie 'Board Essentials'. Permanente Educatie waarmee jij je als bestuurder of commissaris kan verdiepen in de actuele thema’s die in de boardroom spelen. Bekijk hier de hele serie 'Board Essentials'.

Interview met spreker

  • Hoge actualiteitswaarde
  • Experts delen hun kennis en visie
  • Vertaling naar de praktijk  Wie zijn de sprekers?

  Tijdens dit programma delen hoogleraren, externe experts, commissarissen en bestuurders hun kennis, ervaring en visie op alle aspecten van ESG. Onder andere onderstaande sprekers zijn actief binnen het programma:

  • Mijke Sinninghe-Damsté
  • Anne Gramm
  Hoogleraar
  Jeroen Veldman is universitair hoofddocent bij Nyenrode Business Universiteit.
  Hoogleraar
  Willem Schramade is hoogleraar Finance aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van Nyenrode's Faculty Centre for Corporate Reporting, Finance & Tax. Zijn belangrijkste onderzoeksthema's zijn Sustainable Finance & Sustainable Investing.
  Assistant professor
  Diane Zandee heeft een bedrijfskundige achtergrond en is registercontroller. In het bedrijfsleven heeft zij diverse executive posities bekleed. Vooral bij maatschappelijk georiënteerde bedrijven.
  Hoogleraar
  Wat Désiréé van Gorp drijft, is een combinatie van onderwijs, onderzoek, het werken met bedrijven en de interactie met studenten. Haar missie: een bijdrage leveren aan de vorming van verantwoordelijke leiders.
  Hoogleraar
  André Nijhof is hoogleraar op het gebied van Duurzaam Ondernemen en Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit. André is kerndocent van blok 1: Leiderschapsstijlen en hun context. Hij is misschien wel de verpersoonlijking van Nyenrode's missie 'Serving society by shaping responsible leaders’ en neemt de deelnemers mee in hun eigen purpose en waarden.
  Albert Plugge
  Hoogleraar
  Binnen zijn leerstoel doet Plugge onderzoek naar de transformatie van bedrijven in hun uitdaging zowel bedrijfsdoelstellingen te realiseren als te voldoen aan ESG Regelgeving. Hierbij vormen de afhankelijkheden tussen bedrijven en hun ketenpartners een ecosysteem waarin partijen elkaar beïnvloeden. Het toepassen van digitale innovaties biedt bedrijven de mogelijkheid het transformatieproces te ondersteunen door het verzamelen, analyseren en rapporteren van ESG informatie binnen het ecosysteem.
  Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Wat ga je doen?

  Gedurende drie dagen worden, in samenwerking met hoogleraren, bestuurders en commissarissen, adviseurs en experts, een aantal thema’s behandeld en besproken van binnen het ESG-domein. Tijdens deze sessies staan interactieve gesprekken, praktijkgerichte casestudies en persoonlijke casuïstiek centraal. 

  Thema's

  Tijdens het programma staan de volgende thema's centraal:

  • The case for change met o.a. (institutionele)investeerders, wet- & regelgeving en het BCorp perspectief
  • Transparantie en transitie met onderwerpen zoals: langetermijnwaardecreatie, stakeholder strategie en engagement en transitiemanagement
  • Verantwoording gericht op de interne beheersing, ESG en data en reporting
  • Eigen cases

  De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

  Voor wie?

  Het programma ESG for Boards is voor commissarissen, toezichthouders en bestuurders die zich willen verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen, strategieën en uitdagingen op het vlak van ESG, van zowel middelgrote als grote bedrijven, organisaties en instellingen.  

  Data en tijden

  • Dag 1: 5 november vanaf 08.45 tot 19.30 uur; inclusief diner en overnachting
  • Dag 2: 6 november vanaf 09.00 en einde 18.00 uur
  • Dag 3: 23 januari vanaf 09.00 en einde 18.30 uur

  Aanmelden

  Aanmelden doe je via de aanmeldbutton.

  Om een optimaal leerklimaat te creëren en aan de verwachtingen van de deelnemers te voldoen, vindt er bij aanmelding een selectie plaats. Na ontvangst van je aanmelding ontvang je van ons een e-mail met het verzoek een CV en motivatie toe te sturen. Na ontvangst van je CV en motivatie zullen wij je aanmelding beoordelen en nemen daarna zo snel mogelijk contact met je op.

  Neem voor vragen en toelichting contact op met de programma-coördinator. 

  Dit programma heeft een maximum van 15 deelnemers.

  Wat is de investering?

  De investering voor deelname aan het programma ESG for Boards bedraagt € 4.950,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief leermaterialen, overnachtingen en catering.

  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.