Frontrunners in Stewardship

Breukelen
Startdatum in overleg
4 blokken gedurende 4 maanden
Nederlands
20.000 - 35.000

InCompany programma toegespitst op jouw organisatie

Organisaties staan vandaag de dag voor grote transitie opgaves met toenemende eisen in wetgeving en financiering, kritischer consumenten en NGO’s. Daar tegenover staat dat organisaties in deze tijd grote kansen kunnen benutten om tot nieuwe markten en nieuwe, toekomstbestendige business modellen te komen. Hoe organiseer je dat? En hoe krijg je daarin medewerkers en partijen in de keten mee?

Frontrunnersaanpak zorgt voor versnelde beweging

In een markt en wereld die steeds sneller gaat en complexer wordt, zijn bepaalde ondernemers in staat voorop te lopen. Wat maakt dat deze organisaties succesvol zijn? Deze ‘frontrunners’ werken met de kracht van ambassadeurs. Wat doen deze frontrunners anders, waardoor zij succesvol zijn? 

Werk jij als directie en/of programmamanager aan de Nieuwe Economie? En wil je meer meer mensen in beweging krijgen voor jouw opgave? Of wil je versnellen of meer impact maken met jouw veranderproces? Laat je informeren over het Incompany programma Frontrunners in Stewardship, die samen met het bureau Transform4C en Nyenrode is ontwikkeld. Dit programma richt zich op een frontrunnersaanpak met high potentials die versneld zorgt voor een andere mindset en cultuur ten aanzien van maatschappelijke waardecreatie.

Versneld realiseren van transitie opgaves

Gedurende een intake-gesprek kijken we samen hoe we de realisatie van de duurzaamheidsambities binnen jouw organisatie met een frontrunnersaanpak versneld kunnen realiseren. De focus ligt daarbij op het versterken van de groepen van voorlopers op het thema Duurzaamheid (‘duurzame frontrunners’) die reeds in beweging zijn binnen de organisatie. Daarnaast nemen we samen de randvoorwaarden door die nodig zijn om van start te kunnen gaan met het programma; is de visie van de organisatie voor iederen duidelijk, zijn de ecosystemen goed in beeld en welke ruimte is er om te bewegen? Onderscheidend is dat er gebruik wordt gemaakt van de praktijk omgeving van pioniers, onder meer in filmvorm. Het programma kenmerkt zich door menselijke taal en een frisse blik. 

Wat levert het op?

  • In het programma wordt gewerkt aan manieren om versneld tot oplossingen te komen in slimme, zelflerende netwerken - die bijdragen aan de realisatie van de duurzaamheidsdoelen van de organisatie. Dit bevat onder meer experimenten met individuele mindset activatie en nieuw collectief gedrag. Experimenten bieden inzichten voor individuen en organisatie, die vooraf niet altijd te voorspellen zijn.
  • De motivatie bij deelnemers neemt toe, alsmede het innovatief vermogen, duurzame inzetbaarheid en de productiviteit en effectiviteit door betere samenwerking.
  • De organisatie krijgt concrete feedback op de huidige systemen om tot verduurzaming te komen en genereert via een core team relevante inzichten wat nodig is om de duurzaamheidsaanpak dan wel andere voorwaarden om tot realisatie te komen bij te stellen om tot versnelling te komen.
  • Het  core team is na dit programma gegroeid in inzichten op de werking van frontrunnersconcepten en krijgen meer inzicht in wat nodig is om hun impact te vergroten of tot een vervolg te komen.
  • Aan de hand van de veerkrachtformule en de casuistiek van pioniers ontwikkel je een gedeelde taal en visie, waarmee je in je eigen organisatie handvatten vindt om samen te werken aan de transitie opgaves en mensen mee te bewegen.

Hoogleraren en experts

Andre Nijhof is sinds 2016 Professor Sustainable Business & Stewardship bij Nyenrode Business Universiteit. André streeft naar verdieping van theorie en intensivering van het netwerk van Stewardship best practices in de private sector.

Charlotte Extercatte ontwerpt en begeleidt frontrunners trajecten bij pioniers in duurzame ontwikkeling. Haar bureau Transform4C ontwikkelt sinds 2007 de praktijkformule om versneld te innoveren in diverse sectoren en onderwijs met frontrunners. In 2019 werd het tweede bedrijf AmbassadorWise in Circl genomineerd door BNR Greenquest als enige sociale innovatie onder 40 deelnemers.

 


Gastsprekers

Afhankelijk van de organisatie en het werkveld, worden gastsprekers uitgenodigd die bij een pionier in de Nieuwe Economie werken.

Inhoud programma

In dit programma behandelen we de strategische orientatie van pioniers in transitie opgaves en het praktische 10 stappen plan uit het Veerkrachtmodel aan de hand van korte, TEDx achtige inleidingen en het boek Klimaatwerkers. Daarbij bieden wij houvast vanuit de literatuur, bespreken en analyseren we casussen uit de eigen praktijk. Het programma kenmerkt zich door veel interactie als groep en op persoonlijk niveau. Bovendien vragen we deelnemers om van tevoren opdrachten voor te bereiden. Tijdens de dagen zullen we deze output bespreken en relateren aan de praktijk van je eigen organisatie. 


Looptijd en aantal deelnemers

De looptijd van het programma is ongeveer 4 maanden en het maximaal aantal deelnemers is 20.

Voor wie?

Dit programma is geschikt voor leidinggevenden en programmamanagers die verantwoordelijk zijn voor een transitie opgave in hun organisatie uit bedrijfsleven, overheid, onderwijs en/of netwerkorganisatie. Leiders die met hun team of ambassadeurscollectief willen werken aan de versnelling van de realisatie van een duurzaamheidsstrategie of transitie opgave.


Investering

Na het intake-gesprek zal er een op maat uitgewerkt voorstel en een daarbij behorende offerte worden toegestuurd en besproken. Geschatte kosten liggen tussen de 20.000 en 35.000 euro, afhankelijk van de specifieke wensen van de organisatie, de inzet van een krachtteam en het op orde zijn van de randvoorwaarden om met het programma van start te laten gaan. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.