Kritisch denken over praktisch handelen

Breukelen
4 april 2024
8 weken
8
Nederlands
€ 2195,00 (excl. BTW)
Master (WO)

Filosofie voor accountants en controllers.
Als controller of accountant speel je een belangrijke rol in de financiële wereld. De verwachting is dat jij in jouw rol zekerheid en betrouwbaarheid van cijfers en andere data kunt garanderen. Tegelijkertijd zijn het onzekere tijden. Door de continue technologische ontwikkelingen, denk aan AI, en de wijzigende rapportageverplichtingen, denk aan ESG, wordt het steeds uitdagender om zekerheidsgaranties te geven over data en processen.

Op basis van welke data neem je beslissingen? Hoe weet je of deze data betrouwbaar is? En waarom zou je daar nog zekerheid bij kunnen verstrekken? Vragen die de kern van het vak van financiële professionals, zoals controllers en accountants, in het hart raken. Tijdens dit blended programma van acht weken gaan we aan de slag met de relatie tussen denken en handelen, en bieden we jou inzichten vanuit verschillende filosofen om van daaruit weloverwogen praktische beslissingen te nemen.

  • De relatie tussen denken en handelen waardoor je beter in staat bent om afwegingen te maken
  • Filosofische thema’s herkennen en toepassen op dagelijkse dilemma’s en vraagstukken
  • Bewustwording van complexe ontwikkelingen en de impact hiervan op je vakgebied


Omgaan met dilemma’s in het beroep

Het programma leert je niet alleen de cijfers te begrijpen, maar ook om de bredere implicaties van je werk te waarderen en dilemma’s aan te pakken. Je verantwoordelijkheid reikt verder dan alleen het naleven van regels. Als accountant of controller heb je de verantwoordelijkheid om eerlijkheid, transparantie en betrouwbaarheid te waarborgen in de financiële informatie die wordt verstrekt. Deze verantwoordelijkheid omvat ook het identificeren van potentiële risico's en het proactief aanbevelen van verbeteringen in de bedrijfsprocessen van klanten. We gebruiken inzichten vanuit de filosofie en praktijkervaringen van de deelnemers om na te denken over de vraag hoe je als professional kunt omgaan met dit soort fundamentele begrippen.


Voor wie?

Deze leergang is ontwikkeld voor accountants en controllers met minimaal vijf jaar werkervaring. In hun dagelijkse praktijk worden zij geconfronteerd met vraagstukken en dilemma’s waarvoor geen pasklare oplossingen beschikbaar zijn. Deelnemers hebben affiniteit met en staan open voor het benaderen van deze vraagstukken vanuit verschillende filosofische invalshoeken.

 

Deels online, deels op locatie

Je gaat aan de slag in een kleine groep van maximaal 20 deelnemers. Tijdens het programma zijn er vier bijeenkomsten online en volg je vier colleges op ons landgoed in Breukelen.

Ook interessant voor jou

Accountancy 2018 25-05-2018-25 ESG: impact op business, control en audit

ESG: impact op business, control en audit

< 10 dagen | Nederlands | 26 februari 2024
Blended Class over de impact van ESG op organisaties ter voorbereiding op de adviserende en controlerende rol van Controllers en Accountants.
Controlling - Nyenrode ESG: measure the impact

ESG: measure the impact

< 10 dagen | Nederlands | 31 oktober 2023
Hoe identificeren we potentiële ESG-risico's bij besluitvorming en hoe kunnen we ze effectief opnemen in onze financiële verslaglegging?

Sprekers

Hoogleraar
Edgar Karssing is een visionair leider op het gebied van beroepsethiek en integriteit. Hij bespreekt thema's als morele moed, omgaan met dilemma's, vertrouwen, fiscale ethiek en de ethiek van data.
Herman van Brenk portret
Universitair hoofddocent
Herman van Brenk is universitair hoofddocent bij het Nyenrode Center for Accounting, Auditing & Control. Zijn primaire onderzoeksgebied is oordeels- en besluitvorming van accountants. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar beloningsprikkels, persoonlijkheidskenmerken en groepscontroles.
Hoogleraar
Ronald Jeurissen is professor Bedrijfsethiek aan Nyenrode Business Universiteit en directeur van het instituut voor Integriteitsmanagement en Bedrijfsethiek (EIBE).

Inhoud van het programma

Het programma is gebaseerd op de volgende thema's:

  • Professioneel-kritische instelling; Wat is filosofie en hoe kan dit financiële professionals helpen?
  • Algemeen belang; Wat is het algemeen belang en hoe dien je als financiële professional het algemeen belang?
  • Integriteit; Wat is integriteit en hoe ontwikkel je jouw integriteit als financiële professional?
  • Objectiviteit; Wat is betrouwbare kennis en welke uitdagingen hebben financiële professionals bij het afgeven van een betrouwbaar beeld van de financiële gezondheid van een organisatie?
  • Professionaliteit; Wat is de moraliteit van techniek en welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op de toekomst van financiële professionals?
  • Bewustzijn; Wat is de rol van macht en hoe kunnen financiële professionals vrijmoedig de waarheid spreken?

Om complexe en abstracte begrippen in de zakelijke dienstverlening te begrijpen en kritisch te reflecteren op je eigen beroep, bespreken we teksten van filosofen zoals Aristoteles, Rawls, Latour en Foucault, bekijken we video’s en beluisteren we podcasts.

Studieopzet

Het programma duurt acht weken. In totaal bestaat het programma uit 24 contacturen en 8 uren voorbereiding. Het programma levert je 32 PE-uren op.

Gedurende het programma word je uitgedaagd te reflecteren op dilemma’s die spelen in jouw dagelijkse praktijk via het presenteren van een casus. Optioneel is het mogelijk om een reflectiepaper te schrijven.


Van wie krijg je college?

Edgar Karssing en Herman van Brenk.

 

 

Meld je nu aan

Aanmelden voor - Kritisch denken over praktisch handelen -  doe je via de groene aanmeldbutton. Heb je nog vragen? Onze programma-manager beantwoordt deze graag.


Data en tijden:

  • Online college op donderdag 4 april van 15.00 – 17.00 uur.
  • Fysiek college op dinsdag 9 april van 15.00 – 19.30 (incl. diner).
  • Online college op donderdag 18 april van 15.00 – 19.30 uur.
  • Fysiek college op dinsdag 23 april van 15.00 – 19.30 (incl. diner).

Meivakantie

  • Online college op donderdag 16 mei van 15.00 – 17.00 uur.
  • Fysiek college op dinsdag 21 mei van 15.00 – 19.30 uur (incl. diner)
  • Online college op donderdag 30 mei van 15.00 – 19.30 uur.
  • Fysiek college op dinsdag 4 juni van 15.00 – 19.30 uur (incl. diner)


    Na afloop van het laatste college ontvang je jouw deelnamecertificaat. Je komt hiervoor in aanmerking als je ten minste drie online colleges en drie fysieke colleges hebt gevolgd. Inhalen van fysieke colleges en terugkijken van online bijeenkomsten is helaas niet mogelijk

    Wat is de investering?

    De investering voor [programmatitel] is € 2.195, -, exclusief 21% btw. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, maaltijden tijdens de collegedagen op Nyenrode en toegang tot de online leeromgeving

    *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.