De zorg staat als sector voor een stevige opdracht. De toenemende zorgvraag legt grote druk op beschikbare capaciteit en beperkte budgetten dwingen tot anders kijken naar het zorgaanbod.
Deze uitdaging staat in het VWS-rapport ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek – wie durft’ kernachtig samengevat als:
Deze transformatie naar zorgpreventie, regionaal zorgaanbod en zorgalternatieven vindt plaats in een steeds complexere omgeving. Samenwerking met het sociale domein en woningbouwverenigingen intensiveert. Particuliere ouderenzorg en mantelzorg ondersteunende organisaties groeien.
Daarbij staat de sector voor een structureel arbeidsmarktprobleem en dient ze een hoofdlijnenakkoord uit te voeren om de zorgkostengroei om te buigen naar 0 in 2022. De coronacrisis stelt verder hoge eisen aan wendbaarheid van en samenwerking tussen zorgorganisaties. Effectief ontwikkelen en besturen in deze netwerkomgeving is complex, maar ook uitdagend. Vergaande samenwerking in de regio wordt daarbij gezien als de sleutel om resultaat te bereiken.
Vanuit verschillende invalshoeken biedt de leergang Regisseren van (regionale) samenwerking in de zorg daarom inzicht, overzicht en concrete handvatten voor zorgbestuurders en zorgregisseurs om samenwerkingsverbanden te vernieuwen, te verbeteren en te versnellen.
Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met onze samenwerkingspartner InterExcellent.
Tijdens de leergang Regisseren van (regionale) samenwerking in de zorg geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.
De leergang bestaat uit zes modules die zijn gericht op relevante samenwerkingsthema’s als innovatie, efficiëntie in de zorgketen en interventiemanagement. De volgende inhoudelijke invalshoeken maken onderdeel uit van het programma:
In de modules combineer je inhoudelijke verdieping met praktische toepassing in je eigen omgeving. Jouw casus en de intervisie speelt daarbij een belangrijke rol. Je wordt gedurende de leergang geprikkeld en geïnspireerd door diverse begeleiders die je een ander perspectief op de zorg bieden. In elke module geeft een externe spreker nieuwe inzichten en praktische aanwijzingen om de theorie met de praktijk van de dag te verbinden.
Woensdag 15 december (online) en donderdag 16december (campus Nyenrode) 2021
Je bent directeur, interim- en executive manager, adviseur of regisseur in de zorg met een sleutelpositie of je ambieert een sleutelpositie in een (regionale) samenwerkingsorganisatie, of staat aan de start van een ander (regionaal) samenwerkingsinitiatief of -netwerk. Je bent op topniveau werkzaam in bijvoorbeeld de cure, care, GGZ, huisartsenpraktijk, bij een gemeente, verzekeraar of als kwartiermaker voor samenwerking in zorg en sociaal domein.
Ook interim-managers die zich willen bekwamen in de expertise en de rol als regisseur in netwerkzorg, zijn welkom in deze leergang. Onder meer verandervaardigheid, doorvertalen naar de praktijk van huidig en toekomstig overheidsbeleid, stakeholdermanagement en het bijhouden van en sturen op de laatste ontwikkelingen en trends behoren tot je verantwoordelijkheden.
Met de leergang werk je persoonlijk en praktisch toe naar het toekomstbestendig vormgeven en/of verbeteren van samenwerkingsverbanden in jouw zorgnetwerk.
De leergang gaat donderdag 4 maart 2021 van start en bestaat uit een on campus (op Nyenrode) deel en een online deel. Er is een afwisselende mix van werkvormen, waarbij de eigen vraagstukken centraal staan. Tussen de modules worden in het besloten online platform korte (15 minuten) ‘bites’ aangeboden: relevante spelers uit het veld delen daarin hun visie. Je kan zelf ook verzoeken om bepaalde sleutelspelers te vragen voor een ‘bite’. Ook word je gevraagd om voorafgaand aan elke module enkele uren te besteden aan lees- en/of voorbereidingswerk.
Om tot een evenwichtige groepssamenstelling te komen, gaat een persoonlijke intake aan het programma vooraf. Hiermee brengen we jouw ontwikkeldoelen en wensen in kaart en snijden we het programma specifiek toe op de situatie van de deelnemers.
Aanmelden in regionaal groepsverband wordt aanbevolen, zodat je als deelnemer het programma direct kan benutten als voertuig voor de verbetering van de eigen (regionale) samenwerking.
Neem voor meer informatie of aanmelden voor de intake contact op met Jo Vincken, programma directeur aan Nyenrode Business Universiteit. Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar de website van onze partner InterExcellent.
De investering voor dit programma bedragen € 10.900,- (vrij van btw). Deze kosten zijn inclusief studiemateriaal, lunch en diner en exclusief overnachting op het landgoed van Nyenrode. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers. Zorg er daarom voor dat je je tijdig aanmeldt.