Masterclass Internal Control

Breukelen
11 september 2023
1 dag
9.30 - 17.30 uur
Nederlands
€ 895,- (excl. btw)
7 uren

De vraagstukken en uitdagingen binnen organisaties worden steeds complexer. Flexibiliteit in de bedrijfsvoering, efficiëntie van bedrijfsprocessen en toenemende internationale karakter door globalisering staan op gespannen voet met elkaar. Het is voor organisaties essentieel om hiermee rekening te houden bij het ontwerpen van een goed functionerend internal control systeem. Dit voorkomt onverwachte obstakels en verrassingen die het realiseren van strategische doelen in de weg staan. In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in projecten die moesten leiden tot betere risicobeheersing. Maar heeft dat het gewenste resultaat opgeleverd?

De Masterclass internal control bouwt voort op zowel de traditionele control systemen (Starreveld) als meer recente (theoretische) concepten en modellen (zoals COSO en Simons), waarbij aandacht wordt besteed aan de toepasbaarheid in uw dagelijkse praktijk. Organisaties moeten namelijk steeds vaker uitleggen op welke effectieve en efficiënte wijze de interne beheersing is georganiseerd. Maar hoe kan dit tegenwoordig worden geregeld?

 • Concrete kennis direct toepasbaar
 • College van experts uit het bedrijfsleven
 • Theorie gekoppeld aan je eigen praktijk

Vragen zijn bijvoorbeeld:

 • Wat is de mix van formele en informele (softe) beheersmaatregelen die kan worden toegepast?
 • Hoe bepaal je of de mix van beheersmaatregelen goed is voor een organisatie?
 • Hoe identificeer je risico's in het licht van de strategie?
 • Hoe houd je rekening met de organisatiecultuur in de organisatie?
 • Wat betekenen actuele ontwikkelingen (cultuurveranderingen, diversiteit, opkomst integrated reporting, de verplichte rapportage over corporate social responsibilty (CSR), etc) voor de mix van beheersmaatregelen?

Van wie krijg je college?

Tijdens de masterclass Internal Control brengen de meest inspirerende sprekers je de kneepjes van het vak bij, met sterke cases uit de praktijk. 

Sprekers

 • Drs. Jennifer Kuiper RA MSc - heeft meer dan 20 jaar ervaring in internal control en risicomanagement in het nationale en internationale bedrijfsleven
Assistant professor
Remko Renes is universitair docent corporate governance aan Nyenrode Business Universiteit en lid van het Nyenrode Corporate Governance Instituut.
De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Doelstelling

Het volgen van de masterclass internal control maakt het u mogelijk om met een frisse blik (opnieuw) te kijken naar de bestaande mix van maatregelen om control problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. De masterclass biedt een integratie tussen governance, risicomanagement en compliance. Voorafgaand aan de masterclass worden de deelnemers gestimuleerd om een eigen praktijksituatie met een internal control vraag te formuleren om tijdens de masterclass te analyseren en te bespreken.


Inhoud

In deze masterclass komt onder meer aan de orde:
 • Interne beheersing (en actuele ontwikkelingen)
 • Integratie tussen governance, risicomanagement en compliance en lange termijn waardecreatie
 • Invloed van regulering op de eisen van interne beheersing, zoals rapportage over corporate social responsibilty (CSR)
 • In control, wanneer ben je dat?
 • Cultuur en het belang voor interne beheersing
 • Inzicht in mix van maatregelen en de effectiviteit voor de eigen praktijksituatie

 

Voor wie?

Deze masterclass is geschikt voor controllers, accountants (in business), compliance officers, managers internal control en (risico) managers die een eindverantwoordelijke positie binnen de organisatie hebben. De inhoud van deze Masterclass is afgestemd op deelnemers met een aantal jaar werkervaring in een senior/leidinggevende functie die ervaringen en control vraagstukken met elkaar delen.

Aanmelden

Aanmelden kan via de aanmeldbutton.

Wat zijn de kosten?

De prijs van deze investering bedraagt: € 895,- en is inclusief lesmateriaal en culinaire verzorging (7 PE uren).

Nyenrode Business Universiteit is niet aangesloten bij het STAP-register. Voor deze cursus is geen STAP-budget mogelijk.