Masterclass Toezicht op ESG transformatie

Breukelen
Informatie volgt
2 dagen
Nederlands
€ .... (excl. btw)

Moeten of willen? Kans of bedreiging? Verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid? Nederland loopt voorop of uit de pas? Het acroniem ESG drukt een stempel op veel boardroom discussies. Bedrijven staan voor belangrijke keuzes. 

Klimaaturgentie en globale, sociale ongelijkheid stuwen een golf aan wet- en regelgeving. Koplopers beseffen de noodzaak van systeemtransities. Achterblijvers voelen de hete adem van belangengroepen. De vertaalslag van waarom, via wat naar hoe is weerbarstig. Een overweldigende meerderheid van Executives omarmt de conclusies van het IPCC en vergelijkbare autoriteiten. Echter, de strategische vertaling daarvan stokt niet zelden in forse dilemma’s. Simplificering daarvan doet geen recht aan de complexiteit van de échte keuzes die moeten worden gemaakt.

Het ESG Innovation Institute (powered by Nyenrode Business Universiteit en KMPG) heeft deze masterclass speciaal ontwikkeld voor RvC-leden. In de masterclass staan de context, risico’s, kansen, rol en verantwoordelijkheden van de commissaris bij ESG-transformaties in bedrijven centraal en wordt de vertaling naar handelingsperspectief gemaakt.

Wat levert het op?

 • Kennis van de actuele svz wetgeving, activisme en aansprakelijkheid. Hoe gaan bedrijven hiermee om en met welke dilemma’s krijgen executives te maken bij integratie van ESG in strategie en operatie (cases uit de praktijk).
 • Begrip voor wat benodigd is voor succesvolle ESG-transformaties van bedrijven, stakeholder acceptance en de rol van de commissaris hierin (academisch fundament).
 • Concrete vertaling naar governance agenda en inrichting van toezicht en handelingsperspectief van commissarissen door het delen van ervaringen (dialoog met andere commissarissen).

Board Essentials

Dit programma maakt onderdeel uit van de serie 'Board Essentials'. Permanente Educatie waarmee jij je als bestuurder of commissaris kan verdiepen in de actuele thema’s die in de boardroom spelen. Bekijk hier de hele serie 'Board Essentials'.

   • Kennis van de actuele svz wetgeving, activisme en aansprakelijkheid
   • Begrip voor wat benodigd is voor succesvolle ESG-transformaties
   • Vertaling naar de praktijk


   Wie zijn de sprekers?

   Onder andere onderstaande sprekers zijn actief binnen het programma:

   •  
   Jeroen Veldman
   Hoogleraar
   Jeroen Veldman is universitair hoofddocent bij Nyenrode Business Universiteit.
   Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

   Wat ga je doen?

   In de masterclass besteden we aandacht aan de rationale achter de veranderingen, wat dit betekent voor de omgang met nieuwe ideeën over corporate governance en de wijze waarop frontrunners omgaan met de transformatie in hun markt en organisatie en hun stakeholders. 

   Tijdens het programma gaan we aan de slag met de volgende  vragen:

   • Hoe vul je als commissaris je rol en verantwoordelijkheden in bij ESG-transformaties in bedrijven?
   • Wat betekent dit voor de agenda en inrichting van het toezicht?
   Thema's

   Tijdens het programma staan de volgende thema's centraal:

   • Actuele ESG-ontwikkelingen met case(s), best practices en dilemma’s van bedrijven uit de praktijk (fireside session)
   • ESG-transformatie van bedrijven, stakeholder acceptance en de rol van de commissaris hierin (academisch fundament)
   • Vertaalslag naar de governance agenda en de inrichting van toezicht op transformatie (interactieve dialoogsessie)

   De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

   Voor wie?

   De masterclass Toezicht op ESG transformatie is gericht op primair commissarissen van bedrijven die als eerste moeten voldoen aan CSRD. De masterclass veronderstelt basiskennis op het ESG-thema. Een eerste ervaring met de eerder beschreven complexiteit, maakt jou een welkome deelnemer. Belangrijk hierbij is de bereidheid om onder deskundige begeleiding een eigen casus te delen en bespreken.

   Data en tijden
   • Dag 1 – ... 2023 - 17:00 tot 21:00 met een walk-in diner om 17:00  en overnachting?
   • Dag 2 – ... 2023 - 8:15 tot 13:00

   Aanmelden

   Aanmelden doe je via de aanmeldbutton.

   Wat is de investering?

   De investering voor deelname aan de masterclass Toezicht op ESG transformatie bedraagt € ?,- (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief leermaterialen, overnachtingen en catering.

   Nyenrode Business Universiteit is niet aangesloten bij het STAP-register. Voor deze opleiding is geen STAP-budget mogelijk. 

    

   *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.