Module Duurzaam beleggen & ESG risicomanagement | Pensioensector

Blended, Den Haag, Online
30 november 2023
1 dag
Nederlands
€ 1.490,-

Tijdens deze module worden alle facetten van duurzaamheid die bij pensioenfondsen op de bestuurderstafel liggen in één dag volledig en systematisch op een rij gezet op een manier die onmiddellijk toepasbaar is . Van Investment beliefs en doelstellingen van pensioenfonds en deelnemersvoorkeuren, via wetenschappelijke inzichten en regelgeving naar implementatiemogelijkheden en bijbehorende Governance Monitoring en Evaluatie.

De eindtermen van deze module zijn mede ontwikkeld op basis van de nieuwe “Handreiking besturen van een pensioenfonds” waarin onder andere ESG als nieuw deskundigheidsgebied is toegevoegd. Na afloop van deze module heeft u een actueel overzicht over het veld van duurzaamheid, en kunt u het  beleid bestuurlijk vormgeven, beoordelen en implementeren. Door op een actieve manier de meest materiële ESG onderwerpen te bespreken zal samen met de docent ingegaan worden op de ontwikkelingen die nu spelen en aandacht behoeven.

Leertraject Van Geschikt naar Ervaren niveau B

Deze module is onderdeel van het leertraject Van Geschikt naar Ervaren niveau B en bestaat uit zes modules. Uw leertraject start met een persoonlijke intake. Samen stellen we een efficiënt en persoonlijk traject vast dat volledig op uw situatie is afgestemd. Welk leertraject u volgt, hangt af van uw kennis en ervaring, uw rol binnen het bestuur en de situatie en ambitie van uw pensioenfonds.

Lees meer over niveau B

Docenten uit de praktijk

Al onze docenten zijn ervaren pensioenprofessionals die behoren tot de top in hun vakgebied en met beide benen in de praktijk staan. Zij zijn didactisch geschoold en weten op enthousiaste en heldere wijze de theorie te verbinden met aandacht voor interactie en actualiteit

Eén van de docenten van deze module is Vincent Bijleveld (Managing Consultant Duurzaam Beleggen bij Finance Ideas) helpt institutionele beleggers bij het opstellen, implementeren, monitoren en evalueren  van hun duurzaam beleggingsbeleid en ESG-risk management. Daarnaast leidt hij het Global Real Engagement Network (GREEN) waarin internationale pensioenfondsen en assetmanagers samenwerken om de listed en non-listed vastgoedfondsen waarin ze beleggen middels engagement tot verbetering van hun duurzaamheidsbeleid en implementatie te laten komen.

Aanpak

Een brede mix van leermiddelen maakt het plezierig om te leren. Wij vinden het belangrijk dat alle deelnemers op gelijk niveau kunnen participeren aan de discussies. Vooraf wordt de benodigde theorie kort, krachtig en visueel aangeboden in de vorm van micro-learnings

Zoals u van ons gewend bent werken we met concrete praktijkvoorbeelden, cases en simulaties. U doorgrondt met onafhankelijke, ervaren docenten uit de praktijk de onderliggende principes en leert samen met uw peers.

Planning & investering

De module duurzaam beleggen & ESG risicomanagement is een combinatie van online leren en een klassikale bijeenkomst van één dag. Voorafgaand aan de bijeenkomst besteedt u ongeveer 8 uur aan zelfstudie.

Bekijk hier het volledige programma

Eindopdracht

Na afloop van de bijeenkomst maakt u individueel de eindopdracht. Voor het behalen van uw diploma of certificaat is het maken van de eindopdrachten verplicht. U dient de opdracht met een voldoende af te sluiten.

De eindopdracht sluit aan op het lesmateriaal in de online leeromgeving en van de klassikale bijeenkomsten.

Voor wie

Het aanbod is geschikt voor iedereen die betrokken is bij belangrijke besluiten rondom duurzaamheid in de beleggingscyclus.

 • Pensioenfondsbestuurders
 • Specifieke commissies (Beleggings,- Risicomanagement, Uitbestedings- en Communicatiecommissie)
 • Leden van verantwoordings- en belanghebbendenorganen
 • Leden Raden van Toezicht

Data en prijzen

Module Duurzaam beleggen & ESG risicomanagement

Startdata:

 • 30 november 2023
 • 19 april 2024
 • 27 juni 2024
 • 29 november 2024

De datum in bovenstaande tabel is de datum van de klassikale bijeenkomst. Vier weken vóór deze datum start het online leren.

Inbegrepen

 • alle lesmaterialen
 • toegang tot SPO Perform
 • locatie kosten
 • dag arrangementen voor de klassikale bijeenkomst met onbeperkt, koffie, thee, water, en een uitgebreide lunch.
 •  

Al onze opleidingen en examens zijn vrijgesteld van BTW.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.