Post-Master RA Custom Made (deeltijd)

In het kort

 • Meerdere locaties
 • Starten wanneer je wilt
 • 2 - 2,5 jaar
 • 16-24 uur per week
 • Vrijdag 9.30 - 16.30 uur
 • Nederlands
 • € 7.500 p.j. gemiddeld (werkgever betaalt)

Post-Master Accountancy (RA Custom Made)

De Post-Master Accountancy RA Custom Made is een flexibele deeltijdopleiding tot registeraccountant (RA). Je krijgt een persoonlijk studieplan op basis van jouw vooropleiding(en) en volgt de studie naast je werk. Om te starten heb je een MSc-diploma nodig in een financiële, economische of bedrijfskundige richting. Afhankelijk van je vooropleidingen, kan je de opleiding in 2 tot 2,5 jaar doen, maar als je meer tijd wilt nemen kan dat ook.

Studielocaties en groepsgrootte

Je volgt college op een locatie bij jou in de buurt in een kleine groep (max. 29 personen). Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie. Daarnaast leer je veel van elkaars (werk)ervaring.

NBU-NL-kaart_2017_geel

Wat levert het je op?

 • Je krijgt de titel RA
 • Hoogste kwalificatie in de accountancy
 • Professionele en persoonlijke groei
 • Kennis en lef om je rug recht te houden als dat nodig is
 • Je bent voor organisaties een gesprekspartner op niveau
 • RA-studieroute op maat
 • Starten wanneer je wilt
 • Studeren naast je werk

Start met de Post-Master RA Custom Made

Wil jij starten met de Post-Master Custom Made van Nyenrode? Momenteel meld je je aan voor de instroom van augustus 2020. Wil je op een ander moment, eerder of later in het jaar, starten? Dan kan je altijd later gedurende het collegejaar instromen, afhankelijk van de vakken die je moet volgen.

Aanmeldprocedure

 1. Meld je aan via de gele aanmeldbutton in het rechter menu. Je hoeft hier enkel je algemene contactgegevens in te vullen.
 2. Nadat je op verzenden hebt geklikt, ontvang je een e-mail met vervolgstappen.
 3. Open de e-mail en klik op de 'Nyenrode Aanmeldportaal' link in de tekst. Op dit platform kan je jouw persoonlijke gegevens aanvullen en je aanmelding afronden.
 4. Verzend je aanmelding via het 'Nyenrode Aanmeldportaal'.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kan starten met de Post-Master RA Custom Made als je een MSc-diploma hebt in een financieel en/of economische studierichting.

Accountancy-baan

We adviseren je om te zorgen dat je een baan hebt in de accountancy, bijvoorbeeld als assistent-accountant. De opleiding doe je naast je werk. Wat je leert kan je meteen in de praktijk toepassen.

Persoonlijk studieplan

Je krijgt een persoonlijk studieplan met de snelste studieroute naar de RA-titel als uitgangspunt. De precieze samenstelling daarvan hangt af van de vakken die je hebt gevolgd tijdens je vooropleidingen. Wil je een indicatie van jouw studieplan? Stuur dan je cijferlijsten van al je vooropleidingen met ECTS en de naam van je werkgever naar postmasteraccountancy@nyenrode.nl.

*Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (Rules & regulations) van deze opleiding.

Wat ga je doen?   

De colleges van de Post-Master Accountancy RA Custom Made volg je op vrijdag op Nyenrode of op een locatie naar keuze. De andere dagen werk je bij een accountantskantoor.

De opzet van de Post-Master RA Custom Made is zo flexibel en efficiënt mogelijk. Je kan de opleiding dan goed combineren met je werk. Je doet de studie op basis van een persoonlijk studieplan.

Afhankelijk van jouw op-maat studietraject duurt de opleiding gemiddeld 2 tot 2,5 jaar. Het is mogelijk om geen colleges in specifieke periodes te volgen of jouw studietempo te vertragen als jou dat beter uit komt. Dit heeft uiteraard effect op de totale studieduur.

Vakken

Uit het totale onderwijsaanbod volg je alleen de vakken die je nodig hebt op grond van je vooropleiding. Jouw persoonlijke studieplan bestaat uit deficiëntie- en hoofdvakken.
Hoofdvakken zijn vakken uit de hoofdvakgebieden (Auditing & Assurance, Bestuurlijke Informatieverzorging en Externe Verslaggeving) die bijna iedereen moet volgen. Dit zijn ook de theoretische vakken die in onze reguliere master en post-masterfase zitten. Deficiënties zijn de vakken uit de overige vakgebieden die de CEA verplicht heeft gesteld voor iedereen in Nederland die RA wil worden. Hoeveel en welke deficiënties je hebt, ligt aan jouw vooropleiding en kan heel erg verschillen per student.

Soms komt het voor dat je alleen een gedeelte van het vak hoeft te volgen of een gedeelte van het tentamen hoeft te maken. Hieronder zie je een overzicht van alle hoofdvakken, waar je ook mogelijk nog deels vrijstelling voor hebt:

 • Advanced Auditing
 • BIV Interne Beheersing
 • Corporate Governance
 • Externe Verslaggeving
 • Externe Verslaggeving voor Accountants
 • BIV Informatiecontrole
 • Financial Auditing

Wanneer je start met de Post-Master Custom Made, maken wij een persoonlijk studieschema voor je en melden wij je aan voor de vakken van het eerste semester (half jaar). Daarna melden wij je altijd aan voor de verdere deficiënties.

Praktijkopleiding Assurance

Voor het behalen van de RA-titel volg je parallel aan de theoretische opleiding een drie jaar durende praktijkopleiding. De Praktijkopleiding is onderdeel van je werk en is vereist om registeraccountant te worden. Je kan met deze Praktijkopleiding direct bij de start van de Post-Master Custom Made beginnen. Diverse onderdelen  van de Praktijkopleiding zijn ook via Nyenrode te volgen. Klik hier voor meer informatie over de onderdelen die Nyenrode aanbiedt en voor algemene informatie over de opleidingen op de website van de NBA.

Wat zijn de kosten?

Gemiddeld kost de Post-Master RA Custom Made zo'n € 7.500 per jaar. Je werkgever betaalt (in de meeste gevallen) deze kosten.

 • Collegegeld is gemiddeld € 7.500 per jaar
 • Inschrijfgeld jaarlijks € 245
 • Literatuurkosten circa € 300 per jaar

Je betaalt alleen voor onderwijs dat je volgt. Onder collegegelden vallen deficiëntiecursussen, hoofdvakken, tentamens, repetitiecursussen, herkansingen en literatuur. Alle onderdelen betaal je afzonderlijk. De kosten van de opleiding zijn dus helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke studieschema. Dit maakt de opleiding flexibel, je kan eenvoudig stoppen en starten wanneer je wilt, zonder aan extra kosten vast te zitten.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

Wat staat je te wachten?

Na de Post-Master RA Custom Made en je NBA-praktijkopleiding kan je als Registeraccountant (RA) aan de slag. Je hebt dan de hoogst haalbare kwalificatie in de accountancy. Dat betekent uitdagender werk en nieuwe carrièremogelijkheden op nationaal en internationaal niveau.

Op Nyenrode ontwikkel je je bovendien tot een bevlogen en robuuste accountant. Dit betekent dat je je rug recht houdt als de omstandigheden daarom vragen. Dit verwachten de samenleving en organisaties van je. Als RA geef je een objectief en kritisch oordeel over meer dan alleen de financiële prestaties van een organisatie. Dat is wat we verstaan onder robuust.

Behalen RA-titel

Wil jij graag de Register Accountant (RA) titel behalen? Dan zul je de volgende twee opleidingen moeten afsluiten. Deze volg je tegelijkertijd:

 • Post-Master RA
 • RA-Praktijkopleiding (3 jaar)

De Praktijkopleiding volg je parallel aan je RA-opleiding en je werk. Het bestaat uit diverse opdrachten met een afsluitend praktijkreferaat. Het is mogelijk om het praktijkreferaattraject en andere onderdelen via Nyenrode te doen.

Onderdelen Praktijkopleiding Assurance

Nyenrode biedt op dit moment de onderdelen 'Praktijkreferaat' en 'Intervisiegesprekken' aan. In overleg met de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants) wordt er gekeken naar de mogelijkheid om ook andere onderdelen van de Praktijkopleiding Assurance aan te bieden op Nyenrode. In de loop van collegejaar 2018-2019 wordt hier meer over bekend: houd daarom de website in de gaten voor meer informatie.

Hieronder lees je meer over de onderdelen van de Praktijkopleiding die op dit moment of binnenkort worden gegeven bij Nyenrode.

Praktijkreferaat

In de huidige Praktijkopleiding wordt ruime aandacht besteed aan het kunnen omgaan met dilemma’s. Daarom schrijf je als ‘trainee’ een referaat. In het referaat staat jouw persoonlijke dilemma centraal. Je neemt deel aan een referaatgroep. Deze groep wordt begeleid door een praktijkreferaatbegeleider van Nyenrode en bestaat uit een beperkt aantal trainees. Je werkt in een kleine groep om de kwaliteit te waarborgen en jouw persoonlijke ontwikkeling te optimaliseren binnen dit traject.
Wil je meer informatie? Download hier de flyer. Aanmelden kan via praktijkreferaat@nyenrode.nl.

Intervisiegesprekken

Voor de professionele ontwikkeling van accountants is het voeren van intervisiegesprekken een bewezen en effectieve methode. Je vormt een intervisiegroep met maximaal 8 trainees, met wie je minimaal twee keer per jaar bij elkaar komt. Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreek je knelpunten van en mogelijke oplossingen voor (geanonimiseerde) werksituaties. Je leert elkaar op een coachende manier te bevragen om te komen tot diepere inzichten rondom je eigen kwaliteiten, valkuilen, ontwikkelpunten, gedragspatronen en handelen in samenwerkingen.

Wil je meer informatie? Download hier de flyer. Aanmelden kan via: intervisiegesprekken@nyenrode.nl

Nulmeting

Bij aanvang van de Praktijkopleiding start je met een nulmeting. Op basis van de nulmeting wordt vastgesteld over welke vaardigheden en over welke beroepshouding je reeds beschikt en welke vaardigheden je verder moet of zou willen ontwikkelen om als accountant zelfstandig te kunnen functioneren. Ten behoeve van de nulmeting doe je een self assessment middels een 360 graden feedback vragenlijst. De nulmeting dient als input voor andere onderdelen van de Praktijkopleiding.

Wil je meer informatie? Download hier de flyer. Aanmelden kan via: praktijkopleiding@nyenrode.nl.

ICAIS-casus

In de Praktijkopleiding is een ICAIS-casus opgenomen. De onderwerpen van de ICAIS-casus sluiten aan op de cursus BIV-Informatiecontrole in de theoretische post-masteropleiding. Daarom is het mogelijk om als Nyenrodestudent de praktijkopdracht ICAIS tijdens deze cursus te maken. De opdracht voor de ICAIS-casus is terug te vinden in de Informatiegids Praktijkopleiding Assurance en in de loop van collegejaar 2018-2019 op My.Nyenrode.

Wil je meer informatie of je aanmelden? Mail dan naar: praktijkopleiding@nyenrode.nl.

Driedaagse trainingsprogramma's

Het trainingsprogramma is onderdeel van het praktijkopleidingsprogramma en beoogt je te trainen op de beroepshouding en op de vaardigheden die nodig zijn voor de uitoefening van het accountantsberoep.

In het kader van het trainingsprogramma voor de praktijkopleiding volg je elk praktijkopleidingsjaar tenminste drie dagen een training.

De verschillende trainingsprogramma’s worden in de loop van collegejaar 2018-2019 online geplaatst of zijn op te vragen via praktijkopleiding@nyenrode.nl.

Capture

Veelgestelde vragen

 • Hoe word ik Register Accountant (RA)?
  Dit is een combinatie van theorie en praktijk. De casuïstiek uit de praktijk neem je ook mee naar colleges en gebruik je in tentamens (zoals bij mondelingen). Naast het theoretische gedeelte volg je ook een praktijkopleiding via het NBA, waar je direct al mee kunt starten naast de theoretische opleiding. Je rondt de opleiding af met een praktijkreferaat na het behalen van opleiding.
 • Wat hebben wij van je nodig zodat je kan starten met de Post-Master Custom Made?
  We hebben zowel een aantal documenten nodig voor jouw inschrijving als voor jouw vrijstellingsverzoek en studieschema.

  Voor je inschrijving zijn dat:

  • Een kopie van je ID
  • Een gewaarmerkt exemplaar van jouw Master diploma en cijferlijst. Of een uittreksel van DUO met jouw Master cijferlijst.

  Voor jouw vrijstellingsverzoek en studieschema zijn dat:

  • Originele cijferlijsten (kopie) met behaalde ECTS per vak, inclusief Propedeuse cijferlijst
  • Korte vakomschrijvingen met bronvermelding en gebruikte literatuur per vak in 1 document (geen complete studiegidsen)
  • Vakomschrijvingen op volgorde van de cijferlijst met dezelfde cursusnamen en aantallen ECTS.

 • Ik heb mijn Masterdiploma nog niet, kan ik me wel inschrijven?
  Je kan je al inschrijven voor de Post-Master Custom Made bij Nyenrode wanneer je nog maximaal 1 mastervak open hebt staan. Het diploma moet dan wel binnen een half jaar worden behaald.

 • Hoe maken jullie een indicatie?
  Voor een indicatie hebben wij de cijferlijsten van al jouw vooropleidingen nodig met ECTS daarop vermeld. Wij kijken dan naar de behaalde ECTS op de vakgebieden die door de CEA (Commissie Eindtermen Accountancy) zijn voorgeschreven om de RA titel te kunnen behalen. De CEA geeft daarbij zowel bepaalde eindtermen aan die moeten worden behaald, als een minimum aantal ECTS per vakgebied. De specifieke eindtermen kunnen wij pas definitief checken wanneer je wilt starten met de opleiding en wij al jouw vakomschrijvingen en gebruikte literatuur kunnen bestuderen. De indicatie geeft een beeld op basis van het behaalde aantal studiepunten. Uit ervaring weten we wel dat deze voor 99% accuraat is.

 • Waarom krijg ik voor sommige vakken wel een vrijstelling en voor andere niet?
  De CEA heeft voor iedereen in Nederland die RA wil worden, vastgesteld wat je minimaal per vakgebied aan studiepunten en inhoudelijk eindtermen moet hebben behaald. Zo kan het zijn dat je wel al wat kennis hebt van een bepaald vakgebied, maar niet voldoende studiepunten of inhoudelijke eindtermen hebt behaald voor vrijstelling voor alle vakken binnen dat vakgebied.

 • Hoe maken jullie mijn studieschema?
  Wanneer de vrijstellingen zijn toegekend, weten wij welke vakken je nog moet behalen. Vervolgens maken wij een persoonlijk op maat gemaakt studieschema voor je die we zo efficiënt mogelijk inrichten. We kijken naar een logische opbouw van de vakken, maar je zit niet vast aan een bepaalde volgorde. Als het voor jouw schema beter uitkomt om een bepaald deficiëntievak tussen de hoofdvakken door te doen, dan plannen we dat zo voor je in. Ook kan je altijd contact met ons opnemen op jouw schema te wijzigen.

 • Kan ik de vakken ook op andere locaties in het land volgen, dichterbij kantoor of huis?
  Ja, dat kan inderdaad voor de meeste vakken! Je geeft bij je aanmelding 2 voorkeurslocaties op, waarbij we bij de indeling zoveel mogelijk rekening houden. Dit ligt echter wel aan de hoeveelheid en spreiding van de studenten die deelnemen aan een bepaald vak. Zo worden de wat kleinere deficiëntievakken vaak juist zo centraal mogelijk op Nyenrode of in Utrecht gepland, zodat het voor iedereen bereisbaar is. Zodra er meer studenten deelnemen aan een vak, hebben we meerdere locaties in het land waar je de cursus kan volgen. Dit geldt sowieso voor alle hoofdvakken en ook voor een aantal grotere deficiënte vakken.