Praktijkopleiding Assurance

Meerdere locaties
Flexibele startmomenten
3 jaar
Nederlands
Verschilt per onderdeel (werkgever betaalt)

Volg je eigen route tot RA

Wil jij Register Accountant worden dan dien je de Theoretische opleiding RA (Master en Post-Master) en de Praktijkopleiding Assurance met succes af te ronden. Deze twee opleidingen kun je parallel aan elkaar volgen. De Praktijkopleiding duurt nominaal 3 jaar.

Nyenrode biedt het totale opleidingspakket aan, zowel theoretisch als praktijk. Onderaan deze pagina vind je een infographic van dit pakket. De Praktijkopleiding wordt georganiseerd vanuit het Nyenrode Stagebureau

De voordelen van Nyenrode

Op Nyenrode ben je verzekerd van maatwerk en een optimale integratie tussen theorie en praktijk. De andere belangrijke voordelen voor jou:

1. Flexibele startmomenten
Je kan starten wanneer het jou uitkomt.

2. Deskundige trainers met ervaring in het onderwijs én de praktijk
Je leert van docenten en trainers die zelf ook het vak uitoefenen. Dit maakt de opleiding praktischer en relevanter.

3. Kleine groepen, veel persoonlijke aandacht
Je krijgt veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling door onze kleinschalige aanpak. Dit maakt ook het maatwerk mogelijk.

Wat levert de Praktijkopleiding jou op?

Door ontwikkelingen in de accountancy groeit de behoefte aan accountants met sterke principes, goede sociale vaardigheden en waardevolle kennis. Deze accountants zijn in staat om een rechte rug te houden in complexe situaties. Om ervoor te zorgen dat jij die accountant van de toekomst kan worden, stimuleert Nyenrode je om een professionele beroepshouding te ontwikkelen, inclusief het vermogen om jezelf en de belangen van de klant kritisch te beoordelen. Jouw ontwikkeling staat centraal!

Naast die mooie RA titel levert de opleiding jou waardevolle werkervaring, een mooi netwerk en persoonlijke en professionele groei op.

Overzicht van de praktijkopleiding assurance

*Heb je de Bachelor Accountancy bij Nyenrode gevolgd? Gunstig, want dan kom je mogelijk in aanmerking voor verkorting van jouw Praktijkstage. Je mag namelijk het portfolio van Reflectie Accountantspraktijk inbrengen in jouw verzoek. 

**Volg je de Post-Master bij Nyenrode? De ICAIS-casus zit geïntegreerd in het Post-Master vak BIV-IC. Behaal je dit vak dan krijg je vrijstelling voor de ICAIS-casus in de Praktijkopleiding.

Informatie Praktijkopleiding Assurance NBA

Nadere informatie over de praktijkopleiding is opgenomen op de website van de NBA, en – meer uitgebreid - in de informatiegids Praktijkopleiding Assurance. Deze gids is ook te bestellen bij de NBA.

Aanbod

Nyenrode biedt verschillende onderdelen van de praktijkopleiding aan. Ben je als trainee aangesloten bij het Nyenrode Stagebureau dan doorloop je het gehele (trainings)programma via Nyenrode. Ben je aangesloten bij een ander Stagebureau dan is het ook mogelijk om je aan te melden voor losse onderdelen.
Alle door ons aangeboden onderdelen zijn geaccrediteerd door de Raad voor de Praktijkopleidingen van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Bij aanvang van de Praktijkopleiding start je met een nulmeting. Op basis van de nulmeting wordt vastgesteld over welke vaardigheden en over welke beroepshouding je reeds beschikt en welke vaardigheden je nog verder zal moeten ontwikkelen om aan het einde van de opleiding te kunnen voldoen aan de eindtermen.

De nulmeting betreft een self assessment middels een 360 graden feedback vragenlijst. De uitkomsten dienen van de nulmeting dienen als input voor het verder uitwerken van het POP of jaarplan.  

Je kan de nulmeting gedurende het hele jaar starten, eventueel ook voorafgaad aan de start van de Praktijkopleiding. Je dient wel toestemming te hebben van jouw Stagebureau om de Nulmeting bij Nyenrode te doen.

Wil je aan het einde van jaar 2 van je praktijkopleiding weten waar je staat, op welke punten je jezelf de afgelopen twee jaar hebt ontwikkeld en aan welke vaardigheden je in het laatste praktijkjaar nog aandacht moet besteden? Dan is het mogelijk om een 1-meting te doen die inzicht geeft in je ontwikkeling tot start bekwame accountant.

De uitkomsten van de 1-meting worden, net als bij de 0- meting, samengevat in een digitale rapportage, die je kan gebruiken voor de uitwerking van jouw jaarplan van jaar 3.

De uitkomsten van de 1-meting zijn gekoppeld aan de CEA eindtermen/ kerncompetenties en geven ook richting aan het bepalen van de invulling van het trainingsprogramma in jaar 3.

Wil je de 1-meting starten, stuur dan een mail naar praktijkopleiding@nyenrode.nl

Voor de professionele ontwikkeling van accountants is het voeren van intervisiegesprekken een bewezen en effectieve methode. Je vormt een intervisiegroep met maximaal 8 trainees, met wie je minimaal twee keer per jaar samenkomt. Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreek je knelpunten van en mogelijke oplossingen voor (geanonimiseerde) werksituaties. Je leert elkaar op een coachende manier te bevragen om te komen tot diepere inzichten rondom je eigen kwaliteiten, valkuilen, ontwikkelpunten, gedragspatronen en handelen in samenwerkingen.

Kijk hier voor meer informatie of klik bij  het tabje Aanmelden op de aanmeldknop om je te registreren.

Deze fysieke training dient ter ondersteuning bij het schrijven van de vereiste rapportages en wordt, bij voldoende animo, twee keer per jaar aangeboden. De eerstvolgende training staat gepland op dinsdag 9 mei 09.00-12.00 uur.

Tijdens deze training van een dagdeel van drie uur staan de volgende drie pijlers centraal:

 • Het krijgen van effectieve coaching
 • Reflectievaardigheden
 • Schrijven van rapportages (halfjaarrapportage en jaarrapportage)

Deze training kan niet worden opgevoerd binnen de ELO als trainingsprogramma die gevolgd moet worden voor de Praktijkopleiding.

Het tarief voor deze training bedraagt €295,-. Ben je als trainee ingeschreven bij het Nyenrode Stagebureau dan kan je deze training kosteloos bijwonen. 

Je kan je voor deze training aanmelden door hier te klikken.

Deze fysieke training wordt, bij voldoende aanmeldingen, twee keer per jaar aangeboden en beslaat een dagdeel van maximaal vier uur. De eerstvolgende is op 5 april 2023 van 9.00-13.00 uur (incl. lunch).

Tijdens deze training staan de volgende drie pijlers centraal:

 • Het geven van effectieve coaching
 • Ondersteunen van de trainee bij reflectie
 • Beoordelen van de rapportages (halfjaarrapportage en jaarrapportage)

Het tarief voor deze training bedraagt €350,-. Begeleid je als praktijkbegeleider een trainee van het Nyenrode Stagebureau dan kan je deze training kosteloos bijwonen. 

Je kan je voor deze training aanmelden door hier te klikken.

In de Praktijkopleiding wordt ruime aandacht besteed aan het kunnen omgaan met dilemma’s.  Je schrijft aan het einde van de praktijkopleiding een referaat  met daarin een persoonlijk dilemma. Deze ga je, onder begeleiding van een referaatbegeleider, bespreken in een referaatgroep bestaande uit maximaal 6 trainees. Je werkt in een kleine groep om de kwaliteit te waarborgen en jouw persoonlijke ontwikkeling te optimaliseren binnen dit traject.  

Startmomenten:

 • September 2023: aanmelden t/m 16 juli 2023
 • Januari 2024: aanmelden t/m 20 november 2023

Wil je op een ander moment dan op deze vaste startmomenten starten en/of kan je je met een groep van minimaal 6 trainees aanmelden, neem dan contact met ons op via praktijkreferaat@nyenrode.nl om de mogelijkheden te bespreken. 

Klik bij  het tabje Aanmelden op de aanmeldknop om je te registreren.

Voor de Praktijkopleiding dien je een ICAIS-casus te doen. Bij het Nyenrode Post-Master vak BIV-IC zit, sinds april 2019, de ICAIS casus geïntegreerd in de theoretische opleiding. Heb je dit Post-Master vak behaald dan mag je deze ICAIS opdracht opvoeren in het kader van de Praktijkopleiding. 

Als je aan alle verplichtingen van de Praktijkopleiding Assurance hebt voldaan, mag je je aanmelden voor het afrondend examen: het Geïntegreerd Slotexamen. Dit is een mondeling examen van anderhalf uur. In het examen wordt zowel je theoretische kennis als je praktijkkennis getoetst en moet je in staat zijn om een verbinding tussen beiden te leggen. In het examen laat je zien dat je in staat bent op het niveau van een startbekwame accountant je theoretische kennis in concrete praktijksituaties toe te passen. Tijdens het examen toon je ook aan dat je beschikt over een goede beroepshouding en over goede communicatieve vaardigheden. Bovendien blijkt uit het examen dat je actuele ontwikkelingen in het accountantsberoep volgt en dat je in staat bent om de eventuele gevolgen daarvan te vertalen naar je eigen beroepspraktijk.

Het geïntegreerd slotexamen kun je op Nyenrode afleggen. Dit geef je aan bij de aanmelding voor het afrondende examen bij de NBA. 

Examenwijzer geïntegreerd slotexamen praktijkopleiding 20220401
Wij bieden diverse driedaagse trainingsprogramma’s aan die je kan opvoeren voor jouw Praktijkopleiding. Het aanbod van onze trainingsprogramma’s vind je terug via modules.

Annuleringsbeleid

Mocht je onverhoopt toch niet kunnen deelnemen aan onderdelen van de praktijkopleiding, dan is het Annuleringsbeleid Praktijkopleiding Assurance van kracht.

Stagebureau Nyenrode

Nyenrode heeft een eigen Stagebureau. Het Nyenrode Stagebureau omvat de totale organisatie van de Praktijkopleiding Assurance voor trainees die hun praktijkopleiding bij Nyenrode volgen. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft ons stagebureau formeel erkend.

Het Stagebureau is er om jou als trainee in praktische zin te begeleiden en informeren. Daarnaast heeft het Stagebureau een signalerende functie waarbij het bewaken van zowel de voortgang als de kwaliteit van de Praktijkopleiding prioriteit hebben.

Voor wie is het Nyenrode Stagebureau?

Het Nyenrode Stagebureau is toegankelijk voor alle trainees die via de eigen werkgever niet beschikken over een eigen Stagebureau of met het Stagebureau van de werkgever afspreken dat de Praktijkopleiding gevolgd gaat worden via het Nyenrode Stagebureau. Zowel Nyenrode studenten/alumni als studenten die de theoretische opleiding elders volgen of hebben gevolgd, zijn van harte welkom!

Schrijf je je in bij het Nyenrode Stagebureau, dan doorloop je ook de onderdelen van de Praktijkopleiding, dus trainingsprogramma’s, intervisiegesprekken en het Praktijkreferaat bij Nyenrode.

Praktijkopleiding op maat

Ben je binnen de accountantspraktijk actief maar ben je niet in loondienst bij een accountantsorganisatie (bijvoorbeeld ZZP of accountant in business)? Dan kan het zijn dat je uitdagingen ziet bij het volledig kunnen voldoen aan de vereisten van de praktijkopleiding of het vinden van een praktijkbegeleider die gedurende de gehele praktijkopleiding jouw ontwikkeling monitort.

Het Nyenrode Stagebureau kan je hierbij helpen. Wil je de mogelijkheden bespreken? Vraag dan een persoonlijk gesprek aan.

Het programma-management

Het programma-management bestaat uit:

 • Sanne van Rijssen; programma-manager Praktijkopleiding en coördinator Stagebureau;
 • Carlijn Huijbregts; programma-coördinator Praktijkopleiding en medewerker Stagebureau.

Wij zijn bereikbaar via stagebureau@nyenrode.nl. Ja kan ons ook bellen via +31 346 291 556.

 

Bijeenkomsten -trainingen voor Nyenrode trainees

Zo’n 4 a 5 keer per jaar wordt er een kick-off bijeenkomst georganiseerd voor nieuwe trainees en hun praktijkbegeleiders. Tijdens deze kick-off maken we kennis met elkaar en wordt er praktische informatie gedeeld over het Nyenrode Stagebureau en de Praktijkopleiding. Aansluitend en in aanvulling op deze kick-off krijgen trainees handige tools mee voor het verder uitwerken van het POP. Twee weken na de kick-off wordt de uitwerking hiervan tijdens een terugkommoment voor trainees doorgesproken. 

Deze fysieke training wordt twee keer per jaar aangeboden en beslaat een dagdeel van drie uur.

Tijdens deze training staan de volgende drie pijlers centraal:

 • Het krijgen van effectieve coaching
 • Reflectievaardigheden
 • Schrijven van rapportages (halfjaarrapportage en jaarrapportage)

 

Trainees van het Nyenrode Stagebureau mogen deze training kosteloos bijwonen. Trainees van andere Stagebureau zijn ook van harte welkom om zich aan te melden voor deze training. Zie onderdelen voor het geldende tarief.


Deze fysieke training wordt in beginsel twee keer per jaar aangeboden en beslaat een dagdeel van maximaal vier uur. De eerstvolgende is op 5 april 2023 van 9.00-13.00 uur (incl. lunch).

Tijdens deze training staan de volgende drie pijlers centraal:

 • Het geven van effectieve coaching
 • Ondersteunen van de trainee bij reflectie
 • Beoordelen van de rapportages (halfjaarrapportage en jaarrapportage)

Praktijkbegeleiders die trainees van het Nyenrode Stagebureau onder begeleiding hebben mogen deze training kosteloos bijwonen. Praktijkbegeleiders die trainees van een ander Stagebureau onder begeleiding hebben zijn ook van harte welkom om zich aan te melden voor deze training. Zie onderdelen voor het geldende tarief.

Wil je overstappen van stagebureau?

Wil je overstappen naar het Nyenrode Stagebureau? In dat geval vraag je via de Elektronische Leeromgeving van de NBA een ‘verzoek tot overdracht van dossier naar ander Stagebureau’ aan. Daarbij geef je aan dat je jouw Praktijkopleiding wilt voortzetten bij het Nyenrode Stagebureau. Daarnaast dien je een inschrijfformulier voor het Nyenrode Stagebureau ingevuld in te sturen via stagebureau@nyenrode.nl waarna wij de inschrijving formeel kunnen verwerken. 

Bekijk dan voor meer informatie de FAQ-pagina. Daar staan alle veelgestelde vragen over de opleiding en het stagebureau op een rij. De vragen over het overstappen vind je helemaal onderaan de lijst met vragen.

Partnerinformatie

Nyenrode werkt met een aantal stagebureaus samen. Wil je ook als stagebureau meer informatie over de onderdelen van de Praktijkopleiding? Of ben je op zoek naar een intensievere samenwerking? Lees hieronder meer over de mogelijkheden of neem contact op via stagebureau@nyenrode.nl

Trainingsprogramma's

Wij bieden diverse driedaagse trainingsprogramma’s aan die je kan opvoeren voor jouw Praktijkopleiding. Het doel van de trainingsprogramma’s is om te trainen op de beroepshouding en op de communicatieve vaardigheden die nodig zijn voor de uitoefening van het accountantsberoep. Het ontwikkelen van een goede beroepshouding en goede communicatieve vaardigheden kent twee dimensies.

De eerste dimensie is dat je een trainingsprogramma volgt dat aansluit op jouw behoeften. Met de nulmeting heb je vastgesteld over welke vaardigheden en over welke beroepshouding jij al beschikt en welke vaardigheden je verder moet ontwikkelen. Er is bewust gekozen voor meerdaagse trainingsprogramma’s, zodat je de vaardigheden goed aanleert.

De tweede dimensie is dat de trainingsprogramma’s aansluiten op de oriëntatie Assurance. Dit betreft de relatie met de 21 generieke eindtermen die de Commissie Eindtermen Accountancy heeft beschreven. In elk trainingsprogramma op Nyenrode worden meerdere generieke eindtermen behandeld.

Hero Image Data Science in Auditing | P.O. Assurance

Data Science in Auditing | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 8 november 2023
In de audit wordt het gebruik van big data analytics ook steeds belangrijker om via statistische methoden nieuwe inzichten op te doen uit alle beschikbare gestructureerde en ongestructureerde data.
Accountancy 2018 25-05-2018 LR-19 Effectief communiceren in gesprek en tekst | P.O. Assurance

Effectief communiceren in gesprek en tekst | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 13 maart 2023
Je werkt in deze module samen met anderen aan opdrachten, je doet spreek- en schrijfoefeningen en krijgt theoretische kaders en concepten aangereikt.
Accountancy 2018 25-05-2018 LR-10 Intervisiegesprekken | P.O. Assurance

Intervisiegesprekken | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands |
Voor de professionele ontwikkeling van accountants is het voeren van intervisiegesprekken een bewezen en effectieve methode.
Master Fiscaal Recht LR 19-06-2017-7 Introductie ESG Reporting en Assurance

Introductie ESG Reporting en Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 19 juni 2023
Vanaf 2024 moeten grote bedrijven verplicht rapporteren over duurzaamheid. ESG reporting vraagt om expertise op het vlak van de verslaggeving van ESG-informatie en in het bijzonder de interne beheersing hiervan.
Studenten MKB & Relatiemanagement | P.O. Assurance

MKB & Relatiemanagement | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 31 mei 2023
Als accountant in het MKB gaat jouw rol vaak verder dan alleen het controleren van de jaarrekening: de klant ziet jou immers als allround trusted advisor en wil vooral ontzorgd worden. Als allround adviseur en ontzorger bouw je vaak een langdurige en vertrouwde relatie met elkaar op.
Accountancy 2018 25-05-2018 LR-2 Personal Mastery | P.O. Assurance

Personal Mastery | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 18 september 2023
Je gaat de diepte in met betrekking tot je eigen doen en laten, waarbij je nieuwsgierigheid het wint van je angst voor kritiek.
Executive Education 8 Projectmanagement | P.O. Assurance

Projectmanagement | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 10 mei 2023
Onrealistische planningen, multitasken, de juiste prioriteiten stellen en goede communicatie zijn een aantal van de belangrijkste uitdagingen die accountants tegenkomen.
Executive Education 6 Spreken met impact | P.O. Assurance

Spreken met impact | P.O. Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 12 oktober 2023
Veel mensen denken dat iemand overtuigen betekent dat je een verhaal goed neerzet.

Je kan met de praktijkopleiding beginnen nadat je bent toegelaten tot de Master Accountancy of het instroomprogramma van de Post-Masteropleiding tot Registeraccountant. Volg je jouw theoretische opleiding elders dan kan je je ook aanmelden voor de onderdelen van de praktijkopleiding of het Stagebureau bij Nyenrode.

Aanmeldprocedure bekend bij Nyenrode

Studeer je bij Nyenrode, heb je gestudeerd bij Nyenrode of heb je in het verleden deelgenomen aan een training/module bij Nyenrode? Gebruik dan niet de aanmeldknop op deze pagina. Je kan je aanmelden voor onderdelen van de Praktijkopleiding door een e-mail te sturen naar praktijkopleiding@nyenrode.nl.

Wil je je inschrijven bij het Nyenrode Stagebureau? Dan geef je dit aan bij jouw inschrijving bij de NBA en stuur je dit inschrijfformulier ingevuld naar ons toe via stagebureau@nyenrode.nl.

Aanmeldprocedure nieuw bij Nyenrode

Heb je eerder nooit een opleiding of training gevolgd bij Nyenrode en zijn jouw gegevens dus nog niet bij ons bekend? Volg dan onderstaand stappenplan.  

Zodra je via de aanmeldknop het formulier invult lijkt het alsof je je voor de volledige Praktijkopleiding aanmeld. Dat is echter niet het geval. Op de laatste pagina kan je aangeven naar welk onderdeel jouw interesse uit gaat.

 1. Meld je aan via de aanmeldknop in het menu aan de rechterkant. Hier vul je enkel je algemene contactgegevens in.
 2. Nadat je op verzenden hebt geklikt, ontvang je een e-mail met vervolgstappen.
 3. Open de e-mail en klik op de 'Nyenrode Aanmeldportaal' link in de tekst. Op dit platform vul je jouw persoonlijke gegevens in en geef je aan welke onderdelen van de praktijkopleiding je wilt volgen.
 4. Verzend je aanmelding via het 'Nyenrode Aanmeldportaal'.

Wil je je aanmelden bij ons het Nyenrode Stagebureau, dan geef je dat aan bij jouw inschrijving bij de NBA en stuur je dit inschrijfformulier ingevuld naar ons toe via stagebureau@nyenrode.nl.

Toelatingsverklaring Praktijkopleiding
Om te kunnen starten met de Praktijkopleiding heb je een verklaring van jouw universiteit nodig waaruit blijkt dat je aan de toelatingseisen voor de Praktijkopleiding voldoet. Deze kan je opvragen bij het betreffende onderwijsinstituut. Heb je bij Nyenrode gestudeerd, dan kan dit door een mail te sturen naar praktijkopleiding@nyenrode.nl. Als je de theoretische opleiding al hebt afgerond dan volstaat ook een gewaarmerkt kopie van het theoretisch getuigschrift.

Wat is de investering?

   
Nulmeting€130 
1-meting €130 
Praktijkbegeleiding Nyenrode €670 per half jaar*  
Beoordelingen rapportages Stagebureau €425 per half jaar* Inclusief 1e herkansing
2e herkansing rapportage €250 
Verkortingsverzoek €250Inclusief 1e herkansing
2e herkansing verkortingsverzoek €250 
Trainingsprogramma's €1.790Per trainingsprogramma
Intervisiegesprekken €500 per praktijkjaar Jaar 1 en 2
Praktijkreferaat €2.695 
NBA inschrijfgeld €868 
NBA slotexamen €608 
   
*Wordt de startdatum van de opleiding na de start naar een later moment verschoven, stop je halverwege een termijn met de praktijkopleiding of stap je over naar een ander Stagebureau, dan is restitutie van deze tarieven niet mogelijk.
   
De vermelde tarieven zijn onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

 

Mocht je onverhoopt toch niet kunnen deelnemen aan onderdelen van de praktijkopleiding, dan is het Annuleringsbeleid Praktijkopleiding Assurance van kracht.

FAQ Praktijkopleiding Assurance

Bekijk hier de meest gestelde vragen:

Je mag starten met de praktijkopleiding wanneer je toelaatbaar bent tot de Master of wanneer je start met het Instroomprogramma van de Post Master. Bij jouw onderwijsinstelling kan je de toelatingsverklaring voor de praktijkopleiding opvragen. Bij Nyenrode kan dit door een mail te sturen naar praktijkopleiding@nyenrode.nl
Je schrijft je in bij de NBA een maand voor de eerste van iedere maand. Naast de inschrijving bij de NBA schrijf je je ook in bij een Stagebureau. 
De praktijkopleiding duurt nominaal 3 jaar. Na inschrijving bij de NBA moet je je praktijkopleiding binnen 7 jaar afronden.

Je kunt je Geïntegreerd Slotexamen aanvragen wanneer je de Post Master én de Praktijkopleiding hebt afgerond.

Als na inschrijving voor de praktijkopleiding blijkt dat het theoretische diploma ouder is dan zes jaar, dan dien je een entreetoets te maken via de NBA.
Heb je de theoretische RA opleiding afgerond en de praktijkopleiding minstens 5 jaar later? Dan vindt er tijdens het geïntegreerd slotexamen een aanvullende toetsing plaats.
Heb je de praktijkopleiding afgerond maar de theoretische opleiding nog niet? Dan heb je hiervoor maximaal twee jaar de tijd omdat het certificaat van het Praktijkreferaat maximaal twee jaar geldig is.  

Het Nyenrode Stagebureau is bedoeld voor zowel trainees die op Nyenrode studeren als ook voor trainees die bij een werkgever in loondienst zijn zonder eigen Stagebureau of vanuit een ZZP constructie werken zijn van harte welkom bij het Nyenrode Stagebureau. 

Het Nyenrode Stagebureau biedt alle onderdelen en de totale organisatie van de
Praktijkopleiding Assurance aan. Het Stagebureau is er om jou als trainee in praktische zin te begeleiden en informeren. Daarnaast heeft het Stagebureau een signalerende functie waarbij het bewaken van zowel de voortgang als de kwaliteit van de Praktijkopleiding prioriteit heeft.

Bij het Nyenrode Stagebureau wordt een kwalitatief hoog niveau nagestreefd waarbij persoonlijk contact, flexibiliteit, persoonlijk contact, tijdige informatievoorziening en een goede bereikbaarheid zeer belangrijk zijn. Het Stagebureau denkt met je mee en komt waar nodig en mogelijk met een
passende oplossing bij vraagstukken van uiteenlopende aard.  

Je kan dit terugvinden op de website van de NBA via deze link. Heeft jouw kantoor geen eigen Stagebureau, dan bepaal je in overleg met je werkgever via welk stagebureau je de praktijkstage wilt doorlopen. Nyenrode heeft ook een eigen stagebureau. Meer informatie vind je op onze website of je kan een email sturen naar stagebureau@nyenrode.nl

Je mag de nulmeting aanvragen al voordat je definitief met de praktijkopleiding start. Stem dit wel af met jouw Stagebureau.
1 jaar verkorting kun je aanvragen als je minimaal 4 jaar relevante werkervaring hebt. Bij minimaal 8 jaar relevante werkervaring kun je mogelijk 2 jaar verkorting krijgen. Alle voorwaarden met betrekking tot de verkortingsregeling zijn terug te vinden in H17 van de Informatiegids Praktijkopleiding Assurance van de NBA
Een verkortingsverzoek vraag je aan bij jouw Stagebureau. Je schrijft je ook in bij de NBA voor de praktijkopleiding zodat je een account krijgt in de Elektronische LeerOmgeving (ELO) waar je het verkortingsverzoek in kan leveren. Voor het indienen van het verkortingsverzoek kan je gebruik maken van het Nyenrode sjabloon.
Hoeveel werkervaring je kan opvoeren is afhankelijk van hoeveel uren per week je hebt gewerkt in de periode waar dit betrekking op heeft. Er geldt een minimum van 20 uren per week om de werkervaring te kunnen inbrengen. Zie hiervoor ook pagina 45 van de Informatiegids van de NBA. 
Wil je verkorting aanvragen voor 1 jaar dan moet de relevante werkervaring betrekking hebben op opdrachten/werkzaamheden die in de vijf jaar voorafgaand aan de start met de praktijkopleiding zijn uitgevoerd (of 6 jaar bij een parttime dienstverband). Wil je verkorting aanvragen voor 2 jaar dan moet de relevante werkervaring betrekking hebben op opdrachten/werkzaamheden die in de tien jaar voorafgaand aan de start met de praktijkopleiding zijn uitgevoerd. De opdrachten die ten behoeve van RAP zijn uitgevoerd in deze periode mogen worden meegenomen in een verkortingsverzoek. 
Nee, het portfolio van het schakeltraject kan niet gebruikt worden ten behoeve van het aanvragen van de verkortingsregeling.

Je hebt een GEB deficiëntie als:

 • Je voor 1 september 2019 het theoretisch RA diploma hebt behaald

Tenzij:

 • Je met de Bachelor Accountancy bent gestart in of na september 2014
 • Je met de Pre-master Accountancy bent gestart in of na september 2016
 • Je met de Post-Master Custom Made/Instroomprogramma Post-Master bent gestart in of na september 2016.
Nyenrode biedt een 3-daagse deficiëntie training voor GEB aan waarbinnen alle vereisten aan bod komen. Zie onze website voor meer informatie. Je kan ook kiezen voor het zelfstudie programma van de NBA of een programma bij een andere onderwijsinstelling. 
De ICAIS opdracht staat in de tekening van de NBA in jaar 2, maar met de kanttekening dat deze in andere jaren gedaan mag worden.
Een ICAIS praktijkopdracht die behaald wordt in het post-master vak BIV-IC is 2 jaar na datum van behalen nog in te brengen in de praktijkopleiding.  

Het kan zijn dat in jouw praktijkopdracht niet alle eindtermen behandeld zijn die verplicht zijn voor de praktijkopleiding. De praktijkbegeleider/Intern begeleider bij deze opdracht bepaalt of je eventueel nog een aantal eindtermen eigen moet maken in andere rapportages.

Bekijk hier de informatiegids.

Je kan de overstap maken van een ander stagebureau naar het Nyenrode Stagebureau. In dat geval dien je via de Elektronische Leeromgeving van de NBA een ‘verzoek tot overdracht van dossier naar ander Stagebureau’ aan te vragen en aan te geven dat je jouw Praktijkopleiding wilt voortzetten bij het Nyenrode Stagebureau.

Daarnaast dien je een inschrijfformulier voor het Nyenrode Stagebureau ingevuld in te sturen via stagebureau@nyenrode.nl waarna de inschrijving formeel verwerkt kan worden.

Je past vervolgens je POP of jaarplan aan of schrijft een nieuw POP/jaarplan dat ziet op de situatie bij de nieuwe werkgever/opdrachtgever(s) en levert deze binnen 4 weken na de overstap in. Het Nyenrode Stagebureau voorziet het POP/jaarplan van een beoordeling.

Vindt de overdracht midden in een praktijkopleidingsjaar plaats? Dan maak je met beide Stagebureaus goede afspraken over de afwikkeling van de rapportages. Wij adviseren je om de achterliggende periode bij je oude Stagebureau voor de overdracht af te sluiten met een gesprek met je praktijkbegeleider en een rapportage conform de halfjaarrapportage, waarbij je praktijkbegeleider en jij dus samen afstemmen wat nog nodig is om je praktijkopleiding(sjaar) met succes af te wikkelen. Je (oude) beoordelaar toetst of dit realistisch is. Hiermee weten je nieuwe praktijkbegeleider en beoordelaar waar je staat en hoe zij de begeleiding vanaf dat moment kunnen oppakken.

Trainees van het Nyenrode Stagebureau doorlopen ook het Nyenrode trainingsprogramma van de Praktijkopleiding.

Stap je halverwege een praktijkjaar over naar het Nyenrode Stagebureau, en heb je al voldaan aan een deel van de trainingsuren van dat jaar, dan kan je gebruik maken van de overstapregeling.

Deze regeling houdt in dat als je vanuit het vorige Stagebureau al een deel van de trainingsuren voor dat praktijkjaar hebt doorlopen, en dat Stagebureau heeft in de ELO akkoord gegeven op die uren, je de overige uren mag aanvullen met een trainingsprogramma van een externe aanbieder.

Daarbij stellen wij als Stagebureau de eis dat dit een door de Raad van de Praktijkopleidingen geaccrediteerde aanbieder is en het ook een geaccrediteerd trainingsprogramma is die een koppeling heeft met de generieke eindtermen van de Praktijkopleiding. Daarvan ontvangen wij graag een bevestiging van de aanbieder via stagebureau@nyenrode.nl.

Wordt deze regeling in een eerste of tweede jaar van de praktijkopleiding toegepast dan dien je in een volgend praktijkjaar wel weer gewoon een driedaags trainingsprogramma van Nyenrode te volgen.