Sustainability and Systemic Change - MBA module Business & Sustainable Transitions

Breukelen
21 maart 2022
3 x 2 dagen
6-8 uur per week (excl. college)
Engels
€ 6.395 (btw vrij)

 

The most important work today is both deeply personal and highly systemic

Sustainability and Systemic Change

Duurzaam ondernemerschap wordt steeds meer een must voor de zakelijke wereld van vandaag. Het biedt een 'licentie om te groeien en te werken aan de toekomst'. Dit vereist een proactieve en strategische aanpak vanuit een keten (overstijgend) perspectief. Niet alleen met een systemische kijk op de oorzaken van de praktijk van niet-duurzaam ondernemerschap (gezien de gevolgen van economische activiteiten voor mens en milieu). Maar ook in termen van de vele nieuwe zakelijke kansen die dit biedt, met als basis meervoudige en gedeelde waarde creatie. Dit vereist creativiteit, leiderschap en toewijding om de implementatie van deze innovaties zowel binnen als buiten de eigen organisatie te realiseren.

Centraal in deze module staat het ontdekken en benutten van nieuwe zakelijke kansen voor duurzame waarde creatie. Met dit idee als uitgangspunt bespreken we de gevolgen van economisch verkeer voor de planeet, het milieu, het klimaat, de mensheid en de maatschappij, de risico's en dan met name de interessante kansen die dit biedt voor disruptieve innovatie. We beschouwen dit vanuit het perspectief van de drie kernwaarden van Nyenrode: Leadership, Entrepreurship en Stewardship.

Vooruitstrevend en sterk leiderschap is nodig om kansen voor bedrijven te creëren, maar ook om te initiëren of aan te passen aan disruptieve innovaties. Vanuit het oogpunt van Stewardship heeft Entrepreneurship een goede bedrijfs-wetenschappelijke onderbouwing nodig met betrekking tot zowel de inhoud (the What) als de aanpak (the How).

Deze praktijk georiënteerde module biedt niet alleen de mogelijkheid om de analyse- en beoordelingsinstrumenten die hierop zijn gericht te beheersen. Meer in het bijzonder wordt er ook nagedacht over de eigen opvattingen en waarden en de manier waarop deelnemers hun rol van duurzaam leiderschap en ondernemerschap op basis van Stewardship willen, kunnen en zullen invullen. Tenslotte wordt er ook gekeken hoe een deelnemer de voorwaarden kan creëren om anderen, zowel binnen als buiten de organisatie, te enthousiasmeren. Niet alleen om deze nieuwe ontwikkelingen naar hogere niveaus van duurzaamheid te ondersteunen, maar ook om de deelnemer te helpen deze te creëren.

Wat levert het je op?

 • Inzicht in de gevolgen en risico’s van economische activiteiten voor milieu en mens
 • Inzicht in interessante kansen voor innovatie op het gebied van duurzaamheid
 • Je ontwikkelt jezelf in je rol als leider bij veranderingen op het gebied van duurzaamheid, reflecteert op eigen waarden, leert anderen te overtuigen en een mindset te creëren met betrekking tot duurzaamheid

Deze module is een onderdeel van het Modulair Executive MBA programma, track Business & Sustainable Transitions. De module is los te volgen, of stapel meerdere modules tot een volwaardig MBA.

 • Werkveld deelnemer staat centraal door inbreng eigen praktijkcase
 • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
 • Modulaire opzet programma

Wat ga je doen?

In het programma Sustainability and Systemic Change staat het ontdekken en benutten van nieuwe zakelijke kansen voor duurzame waardecreatie binnen je organisatie centraal. De module bestaat uit 3 blokken:

 • Waarom hebben we ontwrichtende innovatie nodig voor een duurzame wereld?
 • Duurzaamheid zien en gebruiken als kans voor ontwrichtende innovatie
 • Hoe geef je leiding aan organisatorische veranderingen en ontwrichtende innovatie?

Stel zelf je MBA samen

We begrijpen dat het combineren van werk, studie en privéleven best een uitdaging is. Daarom hebben wij een Modulair Executive MBA programma ontwikkeld. Je stelt zelf je MBA samen en volgt dan 1 of meerdere modules of een volledig MBA (minimaal 2 specialisatiemodules, 6 basismodules, de internationale studiereis en de MBA thesis)

Wil je alleen deze module volgen? Dat is dus mogelijk!          

Wil je meer weten over de inhoud van de module of het Modulair Executive MBA programma? Kom naar een belevingssessie. Of neem voor persoonlijk advies contact op met onze programma-adviseurs.

Gastsprekers

 • New business models. How companies concretely change their business models to reach higher level of sustainability. What are the tools that can support the developments of these new value propositions? By Nancy Bocken, Professor and research coordinator at Lund University, Sweden and Associate Professor TU Delft.
 • Energy in Transition. The need for sustainability and disruptive innovation in business. The role of vision, perseverance and creativity in creating opportunities for sustainable development. By Marjan Minnesma, Director Urgenda
 • Market transformation. From the margins to the mainstream: A system approach to market transformation towards higher levels of sustainability. By Lucas Simons, Founder/CEO NewForesight

Kerndocenten

Wat zijn de toelatingseisen?

Voor de module Sustainability and Systemic Change ben je toelaatbaar:

 • Met tenminste 5 jaar werkervaring als (algemeen) manager of in een invloedrijke/ strategische positie
 • Met tenminste aantoonbaar hbo werk- en denkniveau
 • Als je ambitie hebt om een managementfunctie te bekleden of ondernemer te worden
 • Met voldoende kennis van de Engelse taal

  Belevingssessie

  Als je erover denkt om met deze module te starten, kom dan bij ons langs voor een belevingssessie. Daar kan je op je gemak ontdekken wat het programma inhoudt en een proefcollege volgen. Je ontmoet mensen die het programma al volgen of hebben gevolgd en kan navragen hoe zij bijvoorbeeld de studie weten te combineren met een drukke baan en sociaal leven.

  Daarnaast zijn we altijd te bereiken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin we je graag adviseren en alle vragen beantwoorden.

  Data en tijden

  Blok 1
  24 maart 2022 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  25 maart 2022 van 09:00 - 17:00 uur

  Blok 2
  19 mei 2022 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  20 mei 2022 van 09:00 - 17:00 uur

  Blok 3
  7 juni 2022 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
  8 juni 2022 van 09:00 - 17:00 uur

  Uiterste aanmelddatum 3 maart 2022. Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers.

  Meld je aan

  Enthousiast over de module Sustainability and Systemic change? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken. Belangrijk event om alvast te noteren in jouw agenda is de Introductiebijeenkomst van het Modulair MBA programma. Deze is op 7 maart 2022 van 15:00 - 20:00 uur.

  Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. 

  Investering

  De investering voor deze module is € 6.395 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.

  Financiering

  De kosten van deze module zijn in 2021 nog fiscaal aftrekbaar. Wacht daarom niet te lang met inschrijven. Neem contact op met Daphne of Berend voor meer informatie.

  Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.