Sustainable Green Transitions - MBA module Business & Sustainable Transitions

In het kort

  • Breukelen
  • 1 september 2020
  • 3 x 2 dagen
  • 6-8 uur per week (excl. college)
  • Nederlands
  • € 6.395 (btw vrij)

Sustainable Green Transitions

Onze wereld verandert voortdurend en anno 2020 lijkt dit sneller dan ooit te gaan. Maatschappij, klimaat, technologie, economie, geopolitiek, vergrijzing, volksgezondheid en eetgewoonten zijn slechts enkele voorbeelden. Sommige veranderingen verwelkomen we, terwijl andere angst en spanning creëren. Soms zien we verandering aankomen, soms komt het onverwacht. Hoe dan ook wekt verandering over het algemeen een gevoel van onzekerheid op: wat kun je verwachten en hoe te reageren? Grotere, meer significante veranderingen worden transities genoemd. Zo staat bijvoorbeeld de voedseleconomie, net als vele andere sectoren, voor een aantal grote transities. De wereld van meer dan 9 miljard mensen in 2050 moet op een duurzame en verantwoorde manier worden gevoed, wat betekent dat een productieverhoging van minimaal 60% nodig is.

In de module Sustainable Green Transitions richten we ons op vier van deze grote, disruptieve transities;

  • Voedseltransitie, veranderende voedsel- en eetgewoonten en verbetering van voedselproductiemethoden
  • Klimaattransitie, naleving van het Akkoord van Parijs en beperking van de opwarming van de aarde betekent een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (GHG)
  • Energietransitie, verhoging van de productie van hernieuwbare energie en vervanging van fossiele bronnen
  • Digitale transitie, gebruikmakend van kansen uit ICT, sensoren, big data en data science

Transities kunnen een bedreiging vormen voor bestaande, stabiele verhoudingen, maar bieden ook kansen voor radicalere, systematische en versnelde veranderingen.

Alle organisaties en bedrijven zullen op dergelijke transities moeten reageren. Het nieuwe onderliggende perspectief is meer dan ooit gebaseerd op waardecreatie, netwerken en delen, open source, circulariteit en duurzaamheid. Toonaangevende bedrijven, groot en klein, blijken in staat om een ​​fundamentele verandering in hun bedrijf in gang te zetten en te groeien naar nieuwe duurzame businessmodellen. Daarbij mobiliseren ze zowel hun eigen organisatie als hun markt en omgeving.

Wat levert het je op?

  • Inzicht in de impact van enkele grote transities op het bedrijfsleven in het algemeen: voeding, klimaat, energie en digitalisering.
  • Inzicht in het verband van deze transities met het belang van voedselproductie, met name in Nederland en de EU
  • Inzicht in de vier uitdagingen van de voedseltransitie: evenwichtige en gezonde voeding, toegang tot voedsel, beschikbaarheid van voedsel en stabiliteit
  • Inzicht in andere relevante transities die van invloed zijn op de mondiale voedseleconomie, zoals klimaat, energie en digitalisering
  • De voedselketen in een breder perspectief van mondiale transities kunnen plaatsen en de rol van je eigen organisatie / bedrijf hierin kunnen zien. Kansen kunnen zien voor je eigen organisatie / bedrijf en voor jezelf persoonlijk.
  • Een proactieve houding en bewustzijn ten aanzien van (continu) besef van grote transities en verbetering in de voedselketen.
  • Verbeteren van communicatieve- en beïnvloedingsvaardigheden (vooral om de verbetervoorstellen van de deelnemers te kunnen uitvoeren).
It gave me a perfect overview of all relevant topics concerning the global food economy and changed my views on many dilemmas.
It gave me a lot of munition to make a difference in my professional life.
Deze module is een onderdeel van het Modulair Executive MBA programma, track Business & Sustainable Transitions. De module is los te volgen, of stapel meerdere modules tot een volwaardig MBA.
  • Werkveld deelnemer staat centraal
  • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
  • Creëer je eigen MBA en bepaal jouw tempo

Wat ga je doen?

In de module Sustainable Green Transitions werk je samen met de andere deelnemers aan verschillende uitdagingen binnen het brede spectrum aan voedsel-gerelateerde problemen in de wereld. De module bestaat uit 3 blokken:

  • Mondiale voedseltransitie
  • Klimaat- en energietransitie
  • Digitalisering en innovatie

Stel zelf je MBA samen

We begrijpen dat het combineren van werk, studie en privéleven best een uitdaging is. Daarom hebben wij een Modulair Executive MBA programma ontwikkeld. Je stelt zelf je MBA samen en volgt dan 1 of meerdere modules of een volledig MBA (minimaal 2 specialisatiemodules, 6 basismodules, de internationale studiereis en de MBA thesis).

Wil je alleen deze module volgen? Dat is dus mogelijk!

Wil je meer weten over de inhoud van de module of de Modulair Executive MBA programma? Kom naar een belevingssessie. Of neem voor persoonlijk advies contact op met onze programma-adviseurs via telefoonnummer +31 346 291 001 of mail mmba@nyenrode.nl.

Contact

Download de whitepaper

Meer weten over hoe het Modulair Executive MBA bijdraagt aan de groei van de Foodsector? Download de verzameling papers van onze MBA-deelnemers over de hot topics in Food & Innovation.

Van wie krijg je college?

Tijdens de module Sustainable Green Transitions geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De hoogleraren en experts inclusief thema's

De hoogleraren en experts inclusief de thema's zijn*:

  • Ruud Huirne – kerndocent Nyenrode Business Universiteit
  • Adam Anders – Anterra Capita: The importance of innovation
  • Martin van Ittersum – Wageningen University: Sustainable Development Goals
  • Ed Nijpels – SER: Sustainability of food production
  • Harry Smit – FAR, Rabobank: Precision farming and food production
  • Joost Vat – BDO: Importance of farm succession
  • Koen Nouws Keij – Diverzio: Local-for-local as a concept
  • Ruud Tijssens – Agrifirm: Global sourcing
  • Barbara Baarsma – Rabobank: Regional and national drivers for economic growth
  • Kitty Koelemeijer – Nyenrode Business Universiteit: Economics of chain management
  • Ad Kroft – Dutch Digital Delta/NWO: Block chain applications in agrifood
  • Peter Korsten – IBM: The power of digital platform in agriculture
  • Jan Willem Grievink – FSIN and ConCeption: New trends in food retail and food service
  • Jan Willem Griep – Floriade Organization: Feeding the big cities – Floriade 2022

 

Forum discussion with multi-national companies on Global Sustainable Transitions
  • Leo den Hartog, Nutreco
  • Bert Jansen, AVEBE
  • Pieternel Boogaard, ING

Forum discussion with start-ups and scale-ups on the Global Sustainable Transitions
  • Willem Treep, cofounder Willem &Drees
  • Henri Hekman, Dutch Sprouts
  • Kees Aarts, Protix
Forum discussion with governments and LTO on Global Food Economy
  • Marc Calon, LTO Nederland
  • Jan Huitema, EU Parliament Brussels
  • Jan-Jacob van Dijk, Province of Gelderland

 

Thema´s door kerndocent Ruud Huirne

  • Introduction Access to food
  • Principle-agent theory (basics from Milgrom and Roberts)
  • Introduction 'Balanced and healthy nutrition'
  • Analysis of the ‘beer game’ (Senge)
  • Introduction Economic stability (including risk management)
  • Flexibility and entrepreneurship

* veranderingen kunnen voorkomen

Wat zijn de toelatingseisen?

Voor de module Sustainable Green Transitions ben je toelaatbaar:

      Belevingssessie

      Als je erover denkt om met deze module te starten, kom dan bij ons langs voor een belevingssessie. Daar kan je op je gemak ontdekken wat het programma inhoudt en een proefcollege volgen. Je ontmoet mensen die het programma al volgen of hebben gevolgd en kan navragen hoe zij bijvoorbeeld de studie weten te combineren met een drukke baan en sociaal leven.

      Daarnaast zijn we altijd te bereiken voor een persoonlijk adviesgesprek, waarin we je graag adviseren en alle vragen beantwoorden.

      Tijden en data:

      Blok 1:
      1 september 2020 - 09.00 - 22.00 incl. diner
      2 september 2020  - 09.00 - 17.00

      Blok 2:
      8 oktober 2020 - 09.00 - 22.00 incl. diner
      9 oktober 2020 - 09:00 - 17.00

      Blok 3:
      17 november 2020 - 09.00 - 22:00 incl. diner
      18 november 2020 - 09.00 - 17.00

      Meld je aan

      Enthousiast over de module Sustainable Green Transitions bij Nyenrode? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken.

      Bij inschrijving ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

      Wat zijn de kosten?

      De investering voor deze module is € 6.395 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.

      Financiering

      De kosten van deze module zijn fiscaal aftrekbaar.

      Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

      Contact

      Download de whitepaper

      Meer weten over hoe het Modulair Executive MBA bijdraagt aan de groei van de Foodsector? Download de verzameling papers van onze MBA-deelnemers over de hot topics in Food & Innovation.